Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Időtartamok hozzárendelése a tevékenységekhez, időbecslés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Időtartamok hozzárendelése a tevékenységekhez, időbecslés"— Előadás másolata:

1 Időtartamok hozzárendelése a tevékenységekhez, időbecslés
Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

2 Tevékenység-felbontás és tevékenységhossz
A valósághűség elve A tevékenységhosszakban nem érvényesíthetünk semmilyen hátsó szándékot. Sem hosszabb, sem rövidebb nem lehet a legjobb tudásunk szerint meghatározható hossznál.

3 A tevékenység elvégzéséhez szükséges és a rendelkezésre álló idő közötti különbség
Szűk határidő Bő határidő Elosztott munkavégzés

4 Időtartamok pontossága
Elég pontosan ismerjük a tevékenység hosszát, hiszen nap mint nap végzünk hasonló feladatokat. Előfordulhat, ugyan, hogy eltér majd a tényleges hossz a tervezettől, de ez nem lehet számottevő. Egyáltalán nem ismerjük a hosszát a tevékenységnek, és erre nézve lényegében semmilyen támpontunk sincsen. A terv összeállítása érdekében a feladat pontosabb megismerése előtt ideiglenesen megadunk egy értéket a tevékenység hosszául.

5 Figyelem! A tevékenységhosszak megadását nem helyettesíthetjük a tevékenység Kezdés (Start) és Befejezés (Finish) mezőinek kitöltésével, annak ellenére, hogy az Időtartam (Duration) mezőt így is kiszámolja a program. Ebben az esetben ugyanis az időütemezést gátló Korlátok (Constraint) is bekerülnek a tervbe!

6 Viszonylag pontosan ismert tevékenységhosszak megadása
Mértékegységek Munka egységű időtartamok Természetes, naptári, vagy eltelt időtartamok Rövidítés Megjelenési forma Jelentés p M Perc min perc ep em eperc emin eltelt perc* ó H Ó h óra eh eltelt óra* n D Nap dy nap en ed enap edy eltelt nap* W w hét ew eltelt hét*

7 Nagy bizonytalanságot rejtő tevékenységhosszak rögzítése
Ha a felvétel pillanatában nem ismerjük pontosan az adott tevékenység hosszát, és nagyfokú a bizonytalanság, az Időtartam (Duration) mezőbe, az értéket követő mértékegység után egy kérdőjelet kell tennünk, vagy ki kell pipálnunk a Becsült (Estimated) opciót a tevékenység adatlapján. Ha a projektben akár csak egyetlen időtartam is bizonytalan, a teljes átfutási idő is az lesz! A projekt indulására lehetőleg az összes bizonytalan hossznak el kell tűnnie a tervből.

8 Időtartamok az ütemterven
A munkanapok és a naptári napok közötti eltérés.

9 Időtartamok feltüntetése a Gantt nézetben
A Formátum (Format) menü Sávstílusok (Bar Styles) ablakában adjuk meg a kívánt sávstílus Szöveg (Text) fülén a megfelelő rovatban az Időtartam (Duration) mezőt!

10 Időtartamok kiszámítása naptárakkal, összefoglaló tevékenységek esetén
Egyéni naptár létrehozása Egyéni naptár tevékenységhez rendelése

11 Átfutási idők kiírása munkanapok helyett
Egyik lehetőség: Új naptár, mely szerint minden nap munkanap. Valamelyik egyéni időtartam mezőbe: projdatediff(Kezdés;Befejezés;"Folyamatos") projdatediff(Start;Finish;"Folyamatos") Ahol a Folyamatos az általunk létrehozott, minden napot munkanappá nyilvánított naptár. A másik lehetőség: Valamelyik egyéni számmezőbe: IIf(Kezdés=Befejezés;0;datevalue(Befejezés)-datevalue(Kezdés)+1) IIf(Start=Finish;0;datevalue(Finish)-datevalue(Start)+1)


Letölteni ppt "Időtartamok hozzárendelése a tevékenységekhez, időbecslés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések