Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napjaink háttértárolói. A háttértárolók olyan, a számítógéphez csatlakoztatható, ki-és bemeneti eszközök (hardverek), amelyek nagy mennyiségű adat hosszútávú.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napjaink háttértárolói. A háttértárolók olyan, a számítógéphez csatlakoztatható, ki-és bemeneti eszközök (hardverek), amelyek nagy mennyiségű adat hosszútávú."— Előadás másolata:

1 Napjaink háttértárolói

2 A háttértárolók olyan, a számítógéphez csatlakoztatható, ki-és bemeneti eszközök (hardverek), amelyek nagy mennyiségű adat hosszútávú tárolására szolgálnak, azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzik.

3 A háttértárak feladata: Az éppen nem használt adatokat és programokat háttértárolókon tároljuk. A háttértárak a központi memóriához hasonlóan adatokat és programokat tárolnak, de: - stabilan (az információtartalmukat a gép kikapcsolása után is megőrzik), - sokat (manapság több száz GByte adatot), azonban - lassabban hozzáférhetően (az íráshoz és olvasáshoz összehasonlíthatatlanul több idő szükséges, mint a központi memóriánál).

4 Napjainkban használatos háttértárak Mágneses tárakOptikai tárakElektronikus tárakOnline háttértárak CD DVD BDHDDMágnes- szalag Pendrive Memória kártya SSD Drop box Rackspace Google Docs ASUS WebStorage

5 Mágneses tárak Mágnesszalag A mágneses háttértárolók legelső formája a mágnesszalag volt. Az adathordozó alapja műanyag szalag, amely mágneses réteggel van bevonva. Napjainkban kifejezetten nagymennyiségű (több GB) adat napi biztonsági mentésére használják informatikai cégek, bankok, közigazgatási egységek. Tárolókapacitása manapság már eléri a több száz GB-ot is. Ennek köszönhető, hogy napjainkban is használatban maradt, mivel archív tárolóként kiválóan alkalmas, és nagy adatmennyiséget gyorsan lehet átvinni két távoli számítógép között.

6 Mágneses tárak HDD (Hard Disk Drive, merevlemez) Ezen tároljuk a napi munkához szükséges programokat, adatokat, és ezek mindig rendelkezésünkre állnak. Szerepe van a belső memória kibővítésében is, mivel az operációs rendszer a merevlemezen létrehoz egy úgynevezett virtuális memóriát, amelyben az éppen futtatás alatt álló feladatokhoz tartozó programokat és azok adatait tárolja. Adattárolás: Az adatokat kettes számrendszerben mágnesezhető réteggel bevont, forgó lemezeken tárolja. Tárolókapacitás: Kezdetekben csak pár megabájt volt, manapság már 40 GB – 2 TB között mozog. Működési elve: A forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas.

7 Egy példa napjainkból Típus: Samsung Tárolókapacitás: 1 TB Fordulatszám: 5400 rpm Ára (átlagosan): 25000 FT

8 Optikai tárak CD (Compact disc), Tárolókapacitás: CD (Compact Disc) általában 700MB DVD (Digital Versatile Disc) [egyrétegű] körülbelül 4,7 GB Adattárolás: -CD: Főként hang, kép, valamint adat digitális formátumú tárolására használatos. -DVD: Főként mozgókép és jó minőségű hang, valamint adat tárolására használatos. Irás/Újraírás: A lemezeket általában csak egyszer lehet írni, azaz a ráírt adatot nem lehet felülírni. Az újraírható CD vagy DVD-n bármennyiszer felülírhatjuk az adatokat. DVD(Digital Versatile Disc-digitális sokoldalú lemez)

9 Optikai tárak A CD egy teljesen sík felületü műanyag lemez, melynek felületét fényvisszaverő réteggel vonnak be, amit egy átlátszó védőréteg fed. A CD olvasása és írása 780 nanométer hullámhosszú vörösszínű lézersugárral történik. Az optikai tároló felületén az adatok rögzítésekor a lézersugár kis méretű mélyedéseket hoz létre, amelyeken a leolvasáskor a lézersugár szétszóródik, míg az adathordozóréteg eredeti felületéről visszaverődik. A CD olvasásakor a visszavert fényt érzékeli az olvasófej, és visszaalakítja azt adatokká. Tároló kapacitása 650-700 MB. A DVD külsőre nagyon hasonlít a CD-lemezhez, azonban mivel az adatokat 650 nanométer hullámhosszú vörös lézerfénnyel rögzíti nagyobb az adatsűrűség a lemezen, s ennek köszönhetően tárolási kapacitása kb. 7-szerese a CD-ének, 4,7 GB.

10 Típus: Sony DVD-RW Tárolókapacitás: 4,7 GB DVD írási sebesség: 2x DVD-RW Ára (átlagosan): 3500 FT/csomag (10db) Egy példa napjainkból

11 BD(Blue-ray Disc) Optikai tárak Blue-ray lejátszó Tárolókapacitás: Sima : több mint 25 GB adat; Duplarétegű : majdnem 50 GB adat Technológia: A Blu-ray lemezt a DVD utódjának tartják. A technológia lényege, hogy a lemezt nem vörös lézerrel írják, hanem kék lézerrel (sokkal kisseb az átmérője mint a vörös lézernek) viszik fel az adatot a lemezre, ezáltal több adatot tudnak tárolni egy méretben ugyanakkora lemezen.

12 Típus: TDK BD-RE Blu-ray Tárolókapacitás: 50 GB Ára (átlagosan): 8500FT Egy példa napjainkból

13 Elektronikus tárak Memória kártya (Memory card) Kártyaolvasó A memória kártya egy négyszögletű, vékony műanyag tokba helyezett nyomtatott áramkör( flash memória). Tárolókapacitása 128 MB-tól 32 GB-ig terjed. Mobiltelefonokban, fényképezőgépekben és videokamerákban használják. Többféle változata létezik: - CompactFlash - Secure Digital - Memory Stick - xD-Picture Card -MultiMediaCard A számítógéphez való csatlakoztatásához kártyaolvasó szükséges.

14 Elektronikus tárak Pendrive (USB-flash-tároló, USB-kulcs) Felépítése: A pendrive egy parányi nyomtatott áramkört tartalmaz. A ráerősített fémcsatlakozóval (USB) általában egy műanyag tokba van elhelyezve. Áramforrás: Önálló áramforrásuk csak akkor van, ha egyéb szolgáltatással is rendelkeznek, például MP3-zenelejátszás, diktafon funkció stb. Tárolókapacitás: A mai világban kb. 256MB-tól 256GB-ig terjednek a pendrive-ok.

15 Típus: Kingston DataTraveler Tárolókapacitás: 32 GB Olvasási sebesség: 10 MB/s Írási sebesség: 10 MB/s Ára (átlagosan): 13000 FT Egy példa napjainkból

16 Elektronikus tárak SSD (Solid State Disk - szilárdtest-meghajtó) Kifejlesztésekor a merevlemezek hátrányainak kiküszöbölése volta cél (nagy méret és súly, a mechanika miatti sérülékenység, érzékenység a rázkódásra, az adatkezelés lassúsága, forgó alkatrészek). Félvezetős memóriában őrzi a tárolt adatokat, és azt hosszú ideig megőrzi energia felhasználás nélkül. Előnyei:az olvasási gyorsaság(nincs lemez, amit fel kell pörgetni, nincsenek olvasófejek, amiket pozícionálni kell)teljesen zajmentes, kis súlyú, és kis fogyasztású. Hátrányai: drága ( egyelőre az ár/gigabájt értéke sokkal nagyobb a HDD-k nél), kapacitása (még nem éri utól a merevlemezekét), az írás lassúsága( lassabban írható mint a HDD). Tárolókapacitása jelenleg maxium 250 GB körül van, és felhasználása főleg ipari és katonai téren jelentős.

17 Online háttértárak Az online háttértárak internetes szolgáltatások, az adattárolásra alkalmazott helyek legolcsóbbika. A felhasználók bizonyos adatmennyiséget ingyenesen tárolhatnak az online tároló helyen, ezen felül havidíjat kell fizetni, ami havi 6-10 dollárba kerül, a szolgáltatótól függően. Ismertebb online háttértárak: - Google Docs : itt szerkeszthetjük, és tárolhatjuk a dokumentumainkat - Dropbox : az egyik legismertebb online háttértároló, amely 2GB-ig ingyenes, ezenfelül havi 10 $-ért 50 GB-ig tárolhatunk rajta. - ASUS WebStorage: androidos mobiltelefonokról is elérhető szolgáltatás - Rackspace: itt csak a felhasznált tárhelyért kell fizetni.

18 Források: - http://www.technet.hu/hir/20100823/online_hattertarak_mennyi_az_annyi/ - http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1tt%C3%A9rt%C3%A1rhttp://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1tt%C3%A9rt%C3%A1r - http://www.arcania.hu/Informatika/intro/hattertar.htmlhttp://www.arcania.hu/Informatika/intro/hattertar.html - http://computerworld.hu/magnesszalagos-adattarolase-jovo.htmlhttp://computerworld.hu/magnesszalagos-adattarolase-jovo.html - www.kariszoft.hu/hardver-4.pptwww.kariszoft.hu/hardver-4.ppt - http://ecdlweb.hu/index.php?title=H%C3%A1tt%C3%A9rt%C3%A1rakhttp://ecdlweb.hu/index.php?title=H%C3%A1tt%C3%A9rt%C3%A1rak - http:// bednarik.ctif.hu/tananyag/os_elmelete.dochttp:// bednarik.ctif.hu/tananyag/os_elmelete.doc - http://bednarik.ctif.hu/tananyag/jegyzet2/50.htmlhttp://bednarik.ctif.hu/tananyag/jegyzet2/50.html - www.inf.u-szeged.hu/.../Ujrairhato_optikai_adattarolok_Csakine.Bauko.Beata.docwww.inf.u-szeged.hu/.../Ujrairhato_optikai_adattarolok_Csakine.Bauko.Beata.doc -www.fszilvas.hu/info/alapismeret/hattertarak.docwww.fszilvas.hu/info/alapismeret/hattertarak.doc -http://erettsegizz.com/informatika/hattertarak_informatika_tetelek/http://erettsegizz.com/informatika/hattertarak_informatika_tetelek/ -http://hu.wikipedia.org/wiki/SSDhttp://hu.wikipedia.org/wiki/SSD


Letölteni ppt "Napjaink háttértárolói. A háttértárolók olyan, a számítógéphez csatlakoztatható, ki-és bemeneti eszközök (hardverek), amelyek nagy mennyiségű adat hosszútávú."

Hasonló előadás


Google Hirdetések