Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes, 2015.02.21.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes, 2015.02.21."— Előadás másolata:

1 A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes, 2015.02.21.

2 „Az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak az Isten, aki a növe- kedést adja” (1Kor 3,7). Gyuris Miklós felügyelő társunk halála kapcsán Abaffy Zoltán küldte útmutatásul Miklós egyik kedves ige szakaszát. Közös hitvallásunk legyen az előttünk álló feladatok elvégzéséhez!

3 „S vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, amelynek vize el nem fogy.” Ézsaiás 58;11 (az elnökség iktatási ige-választása)

4 Pénzügyi-gazdasági fenntarthatóság gyülekezeteinkben Pályázatok és egyházmegyei projektfejlesztési stratégia Megváltozott zárszámadási rend Röviden

5 Lépések a gazdasági fenntarthatóság felé – működésünk vizsgálata A 2013. év zárszámadásainak áttekintése során a Számvevőszék és a GB részletesebb vizsgálatot készített a gyülekezetek gazdálkodásáról, a vizsgálat eredményét bemutatta presbitérium és a közgyűlés számára -Formai problémák, vagyongazdálkodás, eszköz-nyilvántartás és - értékelés problémái, fenntarthatósági kérdések előtérbe helyezése az Országos Számvevőszék ajánlása alapján -A közgyűlésen bemutatott jelentés és a javaslatok megosztották a gyülekezetek vezetését, ugyanakkor változások indultak (pl. elektronikus könyvvitelre való áttérés, vagyonleltár elkészítése felmérés alapján) -Egyházmegyei felújítási keret: kérjük a gyülekezetek vezetőségét, hogy foglaljanak állást. Sok esetben méltánytalan is nem igazságos az azonos arányú keret-felosztás, hiszen nem követi a tényleges szükségleteket. Borsod-Heves az egyetlen, ahol azonos arányú a felosztás!!!! -2015. első felében esperesi vizitáció a gyülekezetekben és számvevőszéki ellenőrzés az egyházmegyében – készüljünk fel időben!

6 Lépések a gazdasági fenntarthatóság felé – külső forrás és intézményfejlesztés Külső forrás-bevonás egyértelmű kényszer! – lehetőségeink: az egyházmegye projekt-javaslatokat nyújtott be a megyei projekt- gyűjtés során a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) tervezés keretében, ennek központi eleme az „Insula Lutherana Miskolciensis” o (személyes egyeztetések püspök úr, elnökség, lelkészek és polgármester úr között(legutóbb múlt héten) o Ev. Egyház, mint kiemelt támogatotti csoport (Esperesi Tanács, 03.03) o megállapodás a MEE ÉEE és MMJV között a kölcsönös együttműködésről) Több helyszíni vizsgálat ill. egyeztetés a gyülekezetek vezetésével: Fancsal, Miskolc-Belváros, Miskolc-Diósgyőr – folytatni kell! Fókusz: diakónia (szociális intézmények), és kevésbé az óvoda- iskola-átvétel TÖRVÉNYEINK ÉS A SZABÁLYRENDELETEK BETARTÁSA!!! (zsinat.lutheran.hu)

7 Pályázatok Az elmúlt 1,5 évben EMMI EOR és KCP kezdeményezések: 8 alkalommal Ebből 3(+2) nyertes pályázat Tervezésbe történő aktív bekapcsolódás LEADER elnökségbe tag delegálása (EMVA támogatások későbbi igénybevétele) 2015-ben a megyei TOP lehetőségeire szükséges koncentrálni

8 Pályázatok – gyülekezetektől várjuk Beavatkozási területek (pl. hitoktatás, épületek fenntartása, felújítás, fejlesztés), ahol külső forrást vonna be a gyülekezet Fejlesztési igények 3-5 évre vonatkozóan Fejlesztések tartalma Költségbecslés (előzetes felmérés(nem terv!) alapján) Időzítés Fenntartási elképzelések Saját forrás/igényel támogatásmegoszlása Együttműködés más szervezetekkel a fejlesztésekben

9 Vizitációk tervezett időpontjai Fancsal: több alkalommal, eredmény: pénzügyek és zárszámadás többszöri felülvizsgálata, jelenleg átlátható és pontosan adminisztrált pénzügyek, vizitáció márciusban (ehm. felügyelő megválasztása után) Diósgyőr, Diósgyőr-Vasgyár: hivatal-zárás kapcsán, Lackner Pál által koordinált helyszíni vizsgálat és belső ellenőrzés során – gazdasági vizsgálat folyamatban Ütemterv: - Tokaj: 2015. márciusban (ehm. felügyelő megválasztása után) -Miskolc-Belváros: 2015. április -Ózd: 2015. május -Sajókaza: 2015. szeptember -Eger: 2015. október

10 Kommunikáció Egyházmegyei weboldal és facebook profil (várjuk a híreket!) Rendszeres publikációk az evangelikus.hu – n és az Evangélikus Életben (rendezvények, elnökség) Társadalmi kapcsolatok megerősítése (helyi közösségi és önkormányzati kapcsolatok, kontaktokat adjanak a gyülekezetek)

11 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "A Borsod-Hevesi Evangélikus Egyházmegye pénztárosok és gyülekezeti küldöttek találkozója Buday Barnabás esperes, 2015.02.21."

Hasonló előadás


Google Hirdetések