Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gerecsei Tájvédelmi Körzet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gerecsei Tájvédelmi Körzet"— Előadás másolata:

1 Gerecsei Tájvédelmi Körzet
Kő-hegyi természetvédelmi-természetismereti tanösvény

2 A terület bemutatása A tatabányai Kő-hegyet és Csúcsos-hegyet magába foglaló, összesen 165 hektár erdőterületen fekvő Turul Parkerdő jelzett turista utakon jól megközelíthető célpontjai a Turul emlékmű, a Szelim-barlang, a csúcsos-hegyi kilátótorony, a mészégető romok és a János-forrás. A Parkerdő központi részét az 1907-ben felavatott, majd 1992-ben teljesen felújított Turul emlékmű és az ősidők óta ismert, kiemelkedő régészeti jelentősséggel bíró Szelim-barlang 16 hektáros környezete alkotja.

3 A tanösvény bemutatása
A természeti értékek bemutatása céljából 2002-ben készült el az 1 km hosszúságú Kő-hegyi természetismereti-természetvédelmi tanösvény. A terület természetvédelmi oltalom alatt áll, a Gerecsei Tájvédelmi Körzet része. A évben létesült tanösvény célja a tatabánya Kő-hegy és tágabb környezete – a Gerecse-hegység – természeti értékeinek bemutatása. A tanösvény kezdőpontja a Panoráma út parkolója mellett elhelyezett központi tájékoztató tábla.

4 A tanösvény útvonala

5 Az útvonal jellegzetességei
A fennsíki sétányon végigsétálva megismerkedhetünk a Gerecse-hegység jellegzetes kőzeteivel. Utunk elején a legidősebb, a barlang felé haladva az egyre fiatalabb korú kőzettípusokkal találkozunk. A sétány végén a körbekerített felszakadáson át már láthatjuk a Szelim-barlang tágas csarnokát, majd az északi bejárathoz levezető lépcsősoron érjük el a kiemelkedő őslénytani és régészeti jelentősége, valamint tájképi értéke miatt fokozottan védett barlangot.

6 Az útvonal jellegzetességei
A barlangot a délnyugati bejáraton elhagyva a hegyoldali turistaútra jutunk, mely a városból a hegytetőre vezető lépcsősorra csatlakozik. Az út elején bepillanthatunk az Eszterházy-kőfülkébe, majd tanulmányozhatjuk a Kő-hegyet felépítő felső triász korú dachsteini mészkő vastagpados rétegeit, valamint a mészkőfelszín jellegzetes növénytársulásait, a karsztos sziklagyepet és a karsztbokorerdőt.

7 Jellegzetes növények Egybibés galagonya Molyhos tölgy

8 Jellegzetes növények Fagyal Cserszömörce

9 Jellegzetes növények Nehézszagú gólyaorr Bibircses kecskerágó
Rezgőpázsit

10 Jellegzetes állatok Szarvasbogár Havasi cincér

11 Jellegzetes állatok Gyurgyalag Parlagi sas Vadmacska

12 Jellegzetes állatok Ürge

13 Felhasznált „irodalom”
Szervezett túra a Gerecsei Tájvédelmi Körzetbe, ill. a Kő-hegyi tanösvényhez. A képek a Wikimedia Commons gyűjteményéből valók:


Letölteni ppt "Gerecsei Tájvédelmi Körzet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések