Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a"— Előadás másolata:

1 Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a
A Heidelbergi Káté Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a

2 Mi is az a Káté? A Káté olyan hittani könyv, amely nem folytatólagos fejezetekből, hanem egymást követő kérdésekre és feleletekre tagolva adja elő mondanivalóját.

3 Heidelberg, Németország

4 Története A Heidelbergi Kátét Ursius Zakariás és Olevianeus Gáspár írta 1562-ben ban jelent meg német nyelven, közvetlenül utána pedig latinul. Az első kiadásban a kérdéseket még nem számozták meg, csak a vasárnapokra, való felosztást találjuk meg benne. Pár éven belül francia, angol, majd 1577-ben magyar nyelven is megjelent. A kontinens református egyházai közös hitvallásként fogadták el.

5 Ursinus Zakariás és Olevianus Gáspár

6 Felosztása Három fő részből áll. Az első ezt a címet viseli: ,,Az ember nyomorúságáról”. A 3. ponttól a 11.-ig, tehát 9 pontra terjed. A második rész címe: ,,Az ember megváltásáról”. A 12.-től a 85.-ig tart tehát, 74 pontra terjed. A harmadik rész végül ez alatt a cím alatt következik: ,, A háládatosságról”. A 85. ponttól a 129.-ig, vagyis 45 pontra terjed. A középső a legnagyobb. Összesen 129 kérdésből és feleletből áll.

7 Tartalma Eleve elrendelés elve A hívő Üdvösség Eredendő bűn
Törvénymegtartás  Isten  A hívőknek hinniük kell  Krisztus. Krisztustagadók  Sákramentumok (szentségek) Keresztség: Vízkeresztség, Szentlélekkeresztség Úrvacsora  Kizárás  A jócselekedetek A megtérés A tízparancsolat , miatyánk 

8 III. Kegyes Frigyes A reformáció pártfogója volt. A svájci reformáció
ágát karolta fel.

9 22. Kérdés és felelet Mit kell hinnie a keresztyén embernek? Felelet: Mindazt, amit nekünk az evangélium ígér, s amit a mi közönséges és kétség nélküli keresztyén hitvallásunk tételei az Apostoli Hitvallásban összefoglalva tanítanak. Jelentése: A keresztyén ember hitének alapja a Biblia, melynek legfőbb részét a négy evangélium alkotja. Az evangéliumok üzenete: Isten feláldozta érettünk egyetlen fiát, Jézust. Aki hisz Istenben és az ő fiában, annak örök élete van.

10 János 3,16 Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.


Letölteni ppt "Készítette: Kiss Lili, Kálvin Boglárka, Karácsony Kitti, Papp Réka 7.a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések