Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A hordószemű hal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A hordószemű hal."— Előadás másolata:

1 A hordószemű hal

2 Élőhelye Tengerekben, óceánokban méteres mélységben

3 Megjelenése A hordószemű halnak nevezett, bizarr küllemű mélytengeri lényt 1939 óta ismerik a biológusok. A kis termetű, legföljebb centiméter hosszúra megnövő hal átlátszó feje tetején ül a két, csőszerű szem (úgynevezett teleszkópszem). A kutatók már az élőlény fölfedezésekor sejtették, hogy az állat méretéhez viszonyítva nagy szemek kiválóan összegyűjtik a rendelkezésre álló kevés fényt.

4 Életmódja A hal - a halak többségével ellentétben - képes forgatni a szemét, miközben testét vízszintesből függőleges helyzetbe fordítja, hogy elkapja zsákmányát. Amikor a hordószemű hal vízszintesen lebeg, szeme fölfele néz, hogy megpillantsa a fölötte elúszó halak és medúzák halvány derengését. A zöld pigment feltehetőleg kiszűri a tengerfelszínről esetleg még lejutó zavaró napfényt. Amint észrevesz maga fölött egy zsákmányállatot, a hordószemű hal előrefelé fordítja szemét - ilyenkor gyakorlatilag a fején, illetve a homlokán keresztül néz át -, és fölfelé úszik, hogy elfogja a prédát. A hordószemű hal a mélytengerek koromsötétjében él, és fényre rendkívül érzékeny szemét használja a fölötte megjelenő zsákmányállatok (apró halak és medúzák) halvány körvonalának, illetve esetleges biolumineszcenciájának észlelésére.

5 A filmeken általában mozdulatlanul lebeg a hal a vízben, és két nagy szeme élénkzölden ragyog a tengeralattjáró reflektorainak éles fényében. A felvételeken az is tisztán kivehető, hogy a szemét egy átlátszó, folyadékkal töltött pajzs veszi körül, amely a hal feje tetejét is befedi.Ne tévesszen meg bennünket a hal szája fölött látható két szemszerű folt: ezek szaglószervek, olyanok, mint az ember orrlyukai

6 És még egy pár érdekes élőlény.

7 Tengeri disznó

8 Véznaujjú maki

9 Kameruni horror béka

10 Óriás isopod

11 Yeti rák

12 Dumbo polip


Letölteni ppt "A hordószemű hal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések