Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„El kellett mennünk a gettóba. Volt egy Muri nevű kutyánk. Az szegény olyan hosszú ideig futott utánunk, mígnem fáradtan hátra maradt. Talán az egyetlen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„El kellett mennünk a gettóba. Volt egy Muri nevű kutyánk. Az szegény olyan hosszú ideig futott utánunk, mígnem fáradtan hátra maradt. Talán az egyetlen."— Előadás másolata:

1 „El kellett mennünk a gettóba. Volt egy Muri nevű kutyánk. Az szegény olyan hosszú ideig futott utánunk, mígnem fáradtan hátra maradt. Talán az egyetlen élőlény volt, aki velünk érzett.” Szász János A holokauszt szemei c. filmjéből „Nem szeretjük, hogy élünk. Nem örülünk neki. Holott nagy kiváltság lehet az élet, ha végül halállal kell megfizetnünk érte.” Kertész Imre „Auschwitz nem gázkamrákkal, hanem jelzőkkel kezdődött.” Sütő András: Káin és Ábel „A magyar hatóságok gondosan ügyeltek arra, hogy ne érjenek minket sokkhatások, fokozatosan fosztanak meg bennünket javainktól és kedves tárgyainktól. „ Fahidi Éva: Anima Rerum Holokauszt a görög holokauszton –ολοκαυστον- szóból: teljesen elégő áldozat Soa vagy Soá a héber hasoá - ‏‏ שׁוֹאָה, jiddisül חורבן - szóból: csapás, teljes pusztulás, kiirtás A holokauszt, héberül soá hatmillió zsidó ember nácik általi megsemmisítése volt a második világháború során. A hatmillió áldozat közül 1,2 millió gyermek volt.

2 „A Hosszú utcában nézelődők között megpillantottam egy osztálytársamat. Kértem, hozzon egy üveg ivóvizet. Hozott. És mielőtt ideadta volna, tíz pengőt kért érte. Még át sem léptem a gettó kapuját, már tanultam valamit.” Erdélyi Lajos/Laló: Túlélés Ahogy mentünk, fel-felnéztem a házakra, ahogy az emberek az ablakból bámulták a vonuló nőket, öregeket, gyerekeket. Észrevettem, hogyha elkapom valakinek a tekintetét, akkor az illető visszahúzódik és lehúzza a redőnyt. Ranschburg Jenő: Utolsó interjú „A csendőr a retikül tetejére dobta a két bolyhos frottírtörülközőt, Anyu kék pöttyös ruháját, a gyerek flanellingét, a fogkeféket, a piros és zöld bakelittartóban. A fogkeféink… - moccant újra Anyu. A csendőr odébb rúgta a kupacot. Nem mosnak maguk már fogat – mondta nyugodtan, és elfordult.” Ember Mária: Hajtűkanyar „Ki tudja elképzelni, hogy egyetlen tárgya sincs? Az ember ott áll az Appelplatzon, anyaszült meztelenül. Semmi, de semmi nincs a földön, ami az övé. Egyáltalán, mi az emberé?” Fahidi Éva: Anima Rerum „A Himnusz, Magyarország nemzeti imája mindig a legcsodálatosabb dallam volt és marad is számomra. Még a hosszú társadalmi kirekesztés után is valahányszor hallom, meghatódom.” Székely Éva: Mert olimpiai bajnok akartam lenni

3 Készítették: Lovász Berta 10.b Tóth Orsolya 10.b Aradi Júlia 10.b Birghoffer Tamara 10.b Karancsi Zsófia 10.b Kovács Gabriella tnő Zarándy Lilla 10.b Szövegek: Gonda Zita tnő Bánfalvi Attila tj. Felrakás,ablakmegoldás: 12.-es művészettörténet fakt Feliratötlet: Tóth Fabó 12.a


Letölteni ppt "„El kellett mennünk a gettóba. Volt egy Muri nevű kutyánk. Az szegény olyan hosszú ideig futott utánunk, mígnem fáradtan hátra maradt. Talán az egyetlen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések