Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Laptopok Készítette : Koczka Anita Mária Környezetmérnöki (Bsc) hallgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Laptopok Készítette : Koczka Anita Mária Környezetmérnöki (Bsc) hallgató."— Előadás másolata:

1 A Laptopok Készítette : Koczka Anita Mária Környezetmérnöki (Bsc) hallgató

2 Notebook és Laptop A notebook és a laptop angol eredetű szavak, és az informatikában a hordozható személyi számítógépeket takarják. Ezek teljes értékű PC-k, az asztali változatokhoz képest a lényegi különbség a kompakt formai kivitelezésben és a hordozhatóságban rejlik. Ugyanazokat a funkciókat betöltő alkatrészekből épül fel, ezek azonban jellemzően kisebb méretűek, könnyebbek, kevesebb hőt termelnek, és kevesebb energiát is fogyasztanak, mint az asztali PC-kben megtalálható megfelelőik.

3 A notebookok ugyanazokat a szoftvereket futtatják, mint az asztali gépek, így a laptopokra ugyanaz a Windows, Linux vagy MacOS alkalmazások telepíthetőek. A hordozható számítógépek ma már szinte kivétel nélkül újratölthető akkumulátorral szerelve vásárolhatóak meg, amelyek révén több órát is képesek elektromos hálózat nélkül üzemelni. A notebookok ugyanazokat a szoftvereket futtatják, mint az asztali gépek, így a laptopokra ugyanaz a Windows, Linux vagy MacOS alkalmazások telepíthetőek. A hordozható számítógépek ma már szinte kivétel nélkül újratölthető akkumulátorral szerelve vásárolhatóak meg, amelyek révén több órát is képesek elektromos hálózat nélkül üzemelni.

4 Típusok, kategóriák Felhasználás célja szerint Felhasználás célja szerint Munka: a munkára tervezett gépeknek naponta legalább 6-12 órás üzemet kell elviselniük, sokszor gyakori mozgatással, és az ebből kifolyó apró ütödésekkel, rezgésekkel. A vállalatok ezekből a modellekből akár egész flottákat vásárolnak, és elvárják az alacsony meghibásodási arányt, a megbízható működést és a gyors szervízhátteret, hiszen a gépek által tárolt adatok és a kieső munka értéke legtöbbször sokszorosa, akár nagyságrendekkel nagyobb, mint maguknak a notebookoknak a beszerzési ára. Ezen szempontok miatt az üzleti termékvonalak jellemzően magasabb minőségi színvonalat képviselnek, mint a fogyasztói modellek. Az üzleti és fogyasztói vonalak megkülönböztetésére a legtöbb márka külön családneveket vezetett be. Ezekre a gépekre többnyire Windows XP Professional operációs rendszert telepítenek. Munka: a munkára tervezett gépeknek naponta legalább 6-12 órás üzemet kell elviselniük, sokszor gyakori mozgatással, és az ebből kifolyó apró ütödésekkel, rezgésekkel. A vállalatok ezekből a modellekből akár egész flottákat vásárolnak, és elvárják az alacsony meghibásodási arányt, a megbízható működést és a gyors szervízhátteret, hiszen a gépek által tárolt adatok és a kieső munka értéke legtöbbször sokszorosa, akár nagyságrendekkel nagyobb, mint maguknak a notebookoknak a beszerzési ára. Ezen szempontok miatt az üzleti termékvonalak jellemzően magasabb minőségi színvonalat képviselnek, mint a fogyasztói modellek. Az üzleti és fogyasztói vonalak megkülönböztetésére a legtöbb márka külön családneveket vezetett be. Ezekre a gépekre többnyire Windows XP Professional operációs rendszert telepítenek. Szórakozás, multimédia: a multimédiás gépeket szórakozásra, játékokra futtatására, kikapcsolódásra szánják a gyártók, nem intenzív használatra, vagy rendszeres mozgatásra. Ezek a gépek ebből kifolyólag jellemzően kevésbé robusztus konstrukciók, nagyobbak és nehezebbek, cserébe jó teljesítmény / ár mutatóval rendelkeznek. Meghibásodási arányuk azonos üzemóra mellett magasabb, mint a munkagépeké. Jellemzően Windows XP Home-mal, vagy Windows XP Meida Centerrel, ritkább esetben Linuxszal, de sok modellt kínálnak operációs renszer nélkül is, ami alacsonyabb árat eredményez. Szórakozás, multimédia: a multimédiás gépeket szórakozásra, játékokra futtatására, kikapcsolódásra szánják a gyártók, nem intenzív használatra, vagy rendszeres mozgatásra. Ezek a gépek ebből kifolyólag jellemzően kevésbé robusztus konstrukciók, nagyobbak és nehezebbek, cserébe jó teljesítmény / ár mutatóval rendelkeznek. Meghibásodási arányuk azonos üzemóra mellett magasabb, mint a munkagépeké. Jellemzően Windows XP Home-mal, vagy Windows XP Meida Centerrel, ritkább esetben Linuxszal, de sok modellt kínálnak operációs renszer nélkül is, ami alacsonyabb árat eredményez.

5

6 Főbb alkotórészek A Kijelző: A Kijelző: A kijelző mérete a notebookok besorolásának egyik legkézzelfoghatóbb módja, hiszen nagyban meghatározza az egész gép méretét is. A kínálat rendkívül tág, kezdve a 7,2 hüvelykes panelektől a 17 hüvelykesekig. Bár a megjelenített kép mérete a kijező nagyságától függ, a hasznos területet a panel felbontásának részletessége mutatja meg, amelyet soronként és oszloponként pixelekben, azaz képpontokban mérünk. Minél több képponttal rendelkezik egy kijelző, annál több részletet tudnak megjeleníteni. Többnyire az XGA, és a széles (mozivászon) formátumú WXGA felbontás a legelterjedtebb, de a TFT-LCD panelek folyamatos fejlődésének köszönhetően egyre nagyobb arányban kerülnek alkalmazásra a nagyobb felbontású panelek is, melyek révén ugyanakkora méretben sokkal élesebb és részletgazdagabb képet kapunk, amivel akár a munkaterületünket is növelni tudjuk. Léteznek 4:3 és 16:10 arányú kijelzők.

7 Processzor: Processzor: 2003-ban az Intel, a világ legnagyobb processzorgyártója úgynevezett platform-megoldást dobott piacra Centrino néven, amelyet külön a mobilitás szem előtt tartásával notebookok számára tervezett és pozícionál a piacon. A Centrino különféle chipek együttese, egy processzort, alaplapi lapkakészletet, és vezeték nélküli hálózati vezérlőt, ún. wi-fi chipet tartalmaz. Technikai szemmel a legjelentősebb fejlesztést a csomag Pentium M néven ismert processzora jelentette, amely korábban nem látott, rendkívül fejlett energiagazdálkodási képességeket vonultatott fel, így fogyasztása más termékek töredéke is lehetett. Korábban az Intel és más domináns gyártók is mindössze az asztali gépekbe tervezett processzorok minimálisan igazított változatait kínálták notebookokba. A Centrino, az Intel piaci súlyából kifolyólag, új korszakot nyitott a notebookok történetében.

8 Intel Pentium M: az Intel 2003-ban, a Centrinóval mutatta be az első Pentium M- et, a Banias kódnéven fejlesztett processzort. A Banias izreali tervezésű, melyet a mérnökök a Pentium III alapjaiból kiindulva, de jelentős és átfogó módosításokat eszközölve alkottak meg. Órajelei 900 és 1700 megahertz között alakultak, amelyek közül a 900 megahertzes ultra-alacsony feszültségű (ULV, ultra-low voltage), az 1100 és 1200 megahertzes változatok pedig alacsony feszültségű (LV, low-voltage) változatok voltak. Intel Pentium M: az Intel 2003-ban, a Centrinóval mutatta be az első Pentium M- et, a Banias kódnéven fejlesztett processzort. A Banias izreali tervezésű, melyet a mérnökök a Pentium III alapjaiból kiindulva, de jelentős és átfogó módosításokat eszközölve alkottak meg. Órajelei 900 és 1700 megahertz között alakultak, amelyek közül a 900 megahertzes ultra-alacsony feszültségű (ULV, ultra-low voltage), az 1100 és 1200 megahertzes változatok pedig alacsony feszültségű (LV, low-voltage) változatok voltak. Intel Celeron M: a Celeron M chipek megegyeznek a Pentium M processzorokkal, piacszegmentálási okok miatt azonban alacsonyabb órajeleken, kisebb gyorsítótárral rendelkeznek, ami jóval alacsonyabb teljesítményt eredményez, és deaktiválásra került a fogyasztást csökkentő SpeedStep is. Ennek megfelelően áruk is kedvezőbb, így az olcsó notebookokba szerelik őket. Intel Celeron M: a Celeron M chipek megegyeznek a Pentium M processzorokkal, piacszegmentálási okok miatt azonban alacsonyabb órajeleken, kisebb gyorsítótárral rendelkeznek, ami jóval alacsonyabb teljesítményt eredményez, és deaktiválásra került a fogyasztást csökkentő SpeedStep is. Ennek megfelelően áruk is kedvezőbb, így az olcsó notebookokba szerelik őket. Intel Core Duo/Solo: az Intel 2006. januárjának elején mutatta be a Pentium utódjának szánt Core márkacsalád első tagját a Yonaht (Jónás). Jónás a világ első kétmagos mobilchipje. Ugyan a Dothanre alapul, lényeges módosításokat eszközöltek rajta annak érdekében, hogy tovább javuljon a teljesítménye. Intel Core Duo/Solo: az Intel 2006. januárjának elején mutatta be a Pentium utódjának szánt Core márkacsalád első tagját a Yonaht (Jónás). Jónás a világ első kétmagos mobilchipje. Ugyan a Dothanre alapul, lényeges módosításokat eszközöltek rajta annak érdekében, hogy tovább javuljon a teljesítménye.

9 AMD Turion 64: Az Advanced Micro Devices (AMD) 2005. márciusában indította újtára első saját notebook processzor márkáját, a Turion 64-et. A Turion 64 a már korábban megismert Opteron és Athlon 64 processzorokkal majdnem teljesen azonos felépítésű, a különbség az alacsony fogyasztásra való finomhangolásban rejlik. A 64-es szám azt jelzi, hogy a chip a 64 bites AMD64 kiterjesztést is kezeli, igaz ennek gyakorlati jelentősége a Windows Vista megjelenéséig megkérdőjelezhető, mivel a kevés 64 bites alkalmazás áll rendelkezésre, jellemzően teljesítményéhes, professzionális célszoftverek. Ennek megfelelően a legtöbb turionos notebookot 32 bites Windows XP-vel szállítják továbbra is. AMD Turion 64: Az Advanced Micro Devices (AMD) 2005. márciusában indította újtára első saját notebook processzor márkáját, a Turion 64-et. A Turion 64 a már korábban megismert Opteron és Athlon 64 processzorokkal majdnem teljesen azonos felépítésű, a különbség az alacsony fogyasztásra való finomhangolásban rejlik. A 64-es szám azt jelzi, hogy a chip a 64 bites AMD64 kiterjesztést is kezeli, igaz ennek gyakorlati jelentősége a Windows Vista megjelenéséig megkérdőjelezhető, mivel a kevés 64 bites alkalmazás áll rendelkezésre, jellemzően teljesítményéhes, professzionális célszoftverek. Ennek megfelelően a legtöbb turionos notebookot 32 bites Windows XP-vel szállítják továbbra is. AMD Turion 64 X2: A pletykák alapján májusban érkezik a Turion kétmagos változata, amely Turion 64 X2 jelölést fog viselni. A kiszivárgott információk alapján ezek a chipek a jelenlegi MT és ML energiakategóriákba fognak belesni. AMD Turion 64 X2: A pletykák alapján májusban érkezik a Turion kétmagos változata, amely Turion 64 X2 jelölést fog viselni. A kiszivárgott információk alapján ezek a chipek a jelenlegi MT és ML energiakategóriákba fognak belesni.

10 A legelterjettebb márkák Fujitsu Fujitsu NEC NEC Panasonic Panasonic Toshiba Toshiba Sony Sony Asustek Computer Asustek Computer Clevo Clevo LG LG MSI MSI Samsung Samsung Twinhead International Twinhead International


Letölteni ppt "A Laptopok Készítette : Koczka Anita Mária Környezetmérnöki (Bsc) hallgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések