Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

18. FRANCIA ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "18. FRANCIA ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."— Előadás másolata:

1 18. FRANCIA ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013

2 Francia új hullám  A francia új hullám – a nouvelle vague – az ötvenes évek elején-derekán szerveződött meg, majd az évtized végén tört be a film világába, a hatvanas években jutott csúcsára és a dekád lezárultával (a '68-as párizsi diáklázadások leverését és a franciaországi új kiegyezést követően) hanyatlott le.

3 Francia új hullám  A modern film mindmáig legfontosabb, legmélyebb hatású nyelvújító mozgalma: a modernitás, azaz a huszadik századi új elbeszélő- és ábrázolásmód áttörése a filmben, ugyanaz a művészi esemény a mozgókép történetében, amely a századelőn forradalmasította az irodalmat és a képzőművészetet.

4 Francia új hullám  Az új hullám ideája Párizsban született, s bár erőteljesen megkérdőjelezi a hagyományos filmelbeszélést (mindenekelőtt annak francia változatát, az akkori vezető filmes, Marcel Carné munkásságát), nem ősök és előzmények nélküli. Példaképei között van a hagyományos hollywoodi filmes narrációt tagadó Orson Welles, Jean Renoir de sok más amerikai rendező is, Fordtól Hawks-on és Wyleren át a mesterként tisztelt Hitchcockig.

5 Francia új hullám  Az új hullám az első komoly filmes irányzat, amely nem az ipar, az üzlet, s nem is a társművészetek (ld. expresszionizmus, szürrealizmus), hanem a teória forrásvidékéről indult el: íróasztalnál, könyvek lapjain, értelmiségi vitákban született meg.  Vezetője, a modern film legnagyobb hatású teoretikusa, André Bazin, a Cahiers du Cinéma főszerkesztője.

6 Francia új hullám  Bazin fontos tanulmányt ír a mozgókép fotografikus jellegéről: A fénykép ontológiája címmel.  A másik alapvető Bazin-tanulmány címe: Tilos a montázs!

7 Francia új hullám  Bazin, amikor a montázzsal való szakításra hív fel, a szentély legstabilabb oszlopát dönti romba. Nem tagadja a montázs forradalmi szerepét a film művészetté válásában. Nem azt mondja, hogy mostantól nincs vágás, editálás, elvégre anélkül nincs film. Bazin a hagyományos montázs hegemóniáját kérdőjelezi meg.

8 Francia új hullám főbb alkotásai  Francois Truffaut: Négyszáz csapás (1959)  Alain Resnais: Szerelmem, Hirosima (1959)  Francois Truffaut: Lőj a zongoristára (1960)  Jean-Luc Godard: Kifulladásig (1960)

9 Francia új hullám főbb alkotásai  Alain Resnais: Tavaly Marienbadban (1961)  Francois Truffaut: Jules és Jim (1962)  Agnés Varda: Cléo 5-től 7-ig (1962)  Jean-Luc Godard: Bolond Pierrot (1965)

10 Francois Truffaut: Négyszáz csapás (1959) 01:31:00

11 Jean-Luc Godard: Kifulladásig (1960) 01:35:00

12 vége


Letölteni ppt "18. FRANCIA ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések