Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kertész Imre (Budapest, 1929- ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kertész Imre (Budapest, 1929- ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal."— Előadás másolata:

1 Kertész Imre (Budapest, ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki (2002).

2 Parádfürdőn, 1942 nyarán Szüleivel (1937)

3 1929. november 9-én született Budapesten. 1944
1929. november 9-én született Budapesten június 30-án a Budapest környéki csendőrpuccs következményeképpen tizennégy évesen Auschwitzba deportálták. Több koncentrációs táborban is fogva tartották, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra. Ezt követően újságírással és fizikai munkával tartotta el magát. Az 1955 és 1960 között létrejött írásokban (ezek színházi művek voltak) született meg az 1960-tól 1973-ig írt első regény, a Sorstalanság gondolati alapanyaga. A sikert és azt, hogy írói, műfordítói munkájából megélhet, a nyolcvanas évek második fele, majd a magyarországi rendszerváltás hozta meg számára. Első regénye már megjelenése évében is nagy visszhangot váltott ki, igazában azonban csak a nyolcvanas és kilencvenes években keletkeztek olyan kritikák, melyek a hazai irodalmi utómodernség kánonjába sorolják. Nagy sikere van német nyelvterületen Kertész Imre jelentős műfordítói tevékenysége során Sigmund Freud, Hugo von Hoffmannstahl, Friedrich Nietzsche, Joseph Roth és modern német, osztrák szerzők írásait ültette át magyarra. 2001-ben már jelölték a Nobel-díjra október 10.-én valamivel 13 óra után jelentették be, hogy első magyar íróként megkapta a díjat. Ezzel Kertész Imre lett az első olyan magyar, aki felsőfokú végzettség nélkül és magyarországi munkájáért kapta meg a díjat.

4 Auschwitz I entrance

5

6 Auschwitz-Birkenau

7 Hungarian Jews on selection ramp, May, 1944

8 A panorama of Buna-Werke factory which belonged to IG Farben
A panorama of Buna-Werke factory which belonged to IG Farben. Picture taken in (Auschwitz-Birkenau State Museum Archives)

9 Auschwitz I death block 11

10 Anna Frank

11 Female prisoner from the Netherlands Description: A Dutch female prisoner with camp number and marked with IBV sumbol (Internationale Bibelforscher-Vereinigung — the Jehova wintess)

12 Children and an old woman on the way to the death barracks of Auschwitz-Birkenau

13

14

15

16 The picture was taken in Auschwitz I after the liberation
The picture was taken in Auschwitz I after the liberation. (Auschwitz-Birkenau State Museum Archives)

17 Portré (1955) Első felesége, Vas Albina (1949 körül) A Dunán (1955)

18 Otthonában, 1991-ben Igazolványkép 1957-ből Portré (1975)

19 Esküvője Magdával, 1996

20 Kertész-quiz  TUDOD-E ?  1. Mikor jelent meg először Kertész Imre Sorstalanság című műve? 2. Hány éves volt Kertész Imre, amikor koncentrációs táborba vitték? 3. Ki volt Citrom Bandi? 4. Hogy hívták Köves Gyuri szerelmét? 5. Hol találkoztunk a Selyemfiúval? 6. Mi volt írva a VI. blokkból szökött 3 ember nyakába akasztott táblácskára? 7. Sorold fel Kertész Imre legalább öt művét! 8. Milyen díjakat kapott Kertész Imre a Nobel- díjon kívül? Sorolj fel legalább ötöt! 9. Sorolj fel legalább öt irodalmi Nobel-díjas írót! 10. Hogyan jött létre a Nobel Alapítvány? 11. Sorolj fel tíz magyar származású Nobel- díjas tudóst! 12. Kit hívnak a " fény festőjének", aki megfilmesítette a Sorstalanságot? 13. Sorolj fel legalább három Internetes címet, ahol Kertész Imréről olvashatsz! Melyik magyar kiadó jelentette meg a művet?


Letölteni ppt "Kertész Imre (Budapest, 1929- ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal."

Hasonló előadás


Google Hirdetések