Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gimp – retusálás (1. rész)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gimp – retusálás (1. rész)"— Előadás másolata:

1 Gimp – retusálás (1. rész)
A fotóretusálás alapjai

2 Utómunkálatok - retusálás
A retusálás stratégiája: Vizsgáljuk meg a kép minőségét (felbontását)! S ha szükséges használjunk nagyobb felbontást, és méretezzük át a képet. Vágjuk megfelelő méretűre (és helyzetűre) a képet! Shift használatával arányos kijelölés lehetséges! Állítsuk be a megfelelő élességet és kontrasztot! Színezzük újra a képet, ügyelve a fény- és árnyékhatásokra! Alkalmazhatunk új hátteret, törölhetünk bizonyos elemeket is. A megfelelő formátumban mentsünk.

3 Feladatmegoldás lépései
Nyissuk meg a következő fájlt! Helye a DVD-n: \Képf\Gimp\ Gyak\L11\Forr\ Készítsünk róla másolatot 200 ppi (képpont/inch) felbontással, .xcf formátumban (pl. Kép/Kép átméretezése)!

4 Feladatmegoldás lépései
Jelöljük ki a varázspálcával a kép fekete színű területeit, majd fordítsuk meg a kijelölést! Állapítsuk meg, hogy az információt hordozó rész hány fokkal van elforgatva a vízszinteshez képest. Ehhez a művelethez használjuk a szögmérőt!

5 Feladatmegoldás lépései
Másoljuk le a háttérréteget, majd tegyük aktívvá. A mért szöggel forgassuk el balra az új réteget, és egyúttal vágjuk is meg!

6 Feladatmegoldás lépései
A művelet során keletkező lebegő réteget, rögzítsük le (nevezzük el). Majd a hátteret tegyük láthatatlanná, de maradjon aktív. A vágáshoz először alkalmazzuk a beépített vágásokat a Kép menüből (pl. Zealous vágás).

7 Feladatmegoldás lépései
S ha egyik sem hoz kellő eredményt, akkor alkalmazzuk a vágó eszközt (kés), automatikus zsugorítás funkció mellett. Kapcsoljuk vissza a háttér réteg láthatóságát, vizsgáljuk meg, végül töröljük ki, és mentsünk új néven.

8 Feladatmegoldás lépései
Vizsgáljuk meg a kép fényességét (pontosabban a fényerő eloszlását)! Több egyenértékű megoldás lehetséges: Helyi menüből, Réteg/ Színek/Szintek útvonalon. Menüből, Réteg/Színek/ Szintek útvonalon.

9 Feladatmegoldás lépései
Próbáljunk ki, és mentsünk el több különböző beállítást! Majd alkalmazzuk is őket az ablakon belüli megnyitás gombról. Állítsunk mind a bemeneti, mind a kimeneti szintek értékein! Ha az Előkép funkció aktív, akkor jól látható a sötét, szürke és a világos tónusú pixelek fényességén bekövetkező változás! E funkció a kép kontrasztosságát szabályozza. Eredményül jóval élesebb képet kell kapnunk, mint az eredeti!

10 Feladatmegoldás lépései
Nagyítsuk meg a következő képrészletet! A négyszög alakú kijelölővel készítsünk egy kijelölést, amely a rózsaszín vásznat veszi körbe (kihagyható)! Majd a színezet, vagy varázspálca kijelölővel metszetképző üzemmódban (Shift+Ctrl), jelöljük ki a vásznat. Hibajavításra a lasszót ajánljuk!

11 Feladatmegoldás lépései
Válasszunk színmintát a kék, vagy a zöld szövetről, a pipettával! Az előtér színének meg kell változnia. Töltsük ki a kijelölést a kiválasztott színnel. Szüntessük meg a kijelölést.

12 Feladatmegoldás lépései
A kifakult piros csíkokat próbáljuk meg élénkíteni. Ehhez válasszuk ki a Szivacs eszközt: és színezzük át vele, a következő beállítások mellett, a csónakvásznon a csíkokat! A Ctrl lenyomása mellett folyamatosan szín-mintát vehetünk a vászonról.

13 Feladatmegoldás lépései
Sokkal gyorsabban érhetjük el a kívánt eredményt a Fakító-sötétítő eszközzel: ,melynek további előnye a radírral szemben, hogy nem kell folyamatosan színeket állítanunk vele. Továbbá kipróbálhatjuk a mázoló eszközt: is ,mely nagyon hasonló módon működik.

14 Feladatmegoldás lépései
A motorcsónak eltüntetése a képről! Válasszuk a klónozó eszközt (stempli): ! A másolást elvégző eszköz megfelelő működéséhez a Ctrl gomb nyomvatartása mellett vegyünk mintát egy megfelelően másolható területről, majd a Ctrl elengedése mellett az egérrel „fessük” át a hajót a csatorna vizére! Vegyük észre, hogy a művelet során az egér, s a kiválasztott területen megjelenő + jel együtt mozognak!

15 Feladatmegoldás lépései
Lássuk a részeredményt kinagyítva!

16 Feladatmegoldás lépései
Cseréljük ki a hátteret: az eget, és a felhőket! Ehhez szükségünk van a Clouds.psd fájlra, melyet „a szokott helyen” az L10\Forr mappa alatt találunk. Először jelöljük ki az eredeti képen, a varázspálca eszközzel az égboltot, kb. 12-es toleranciával! Majd a Clouds.psd fájlt jelöljük ki (Kijelölés/ Mindet kijelöl, vagy Ctrl+A). Majd másoljuk át a gondolákat tartalmazó képre. Ennek a helyes megvalósításához a következőket hajtsuk végre!

17 Feladatmegoldás lépései
Nézzük meg hol tartunk! A felhők képének, felbontás, és szélesség szerint is, az eredetivel megegyező értékűnek kell lennie! Képméret: 272x413 Felbontás: 72x72

18 Feladatmegoldás lépései
A Clouds.psd képet felbontás és méret szerint is (csak a szélesség számít), az eredetivel megegyező értékűre állítsuk be. Méretezzük át, ha szükséges! Majd a felhőket, csak 1800-os elforgatás, vagy függőleges tükrözés után másoljuk át! Csökkentsük le kb %-os értékűre az átlátszatlanság értékét! Alkalmazhatunk összhatásmódot (Szorzás). A vágóeszközzel vágjuk meg a kész fényképet, (csak a középső gondola marad meg)!

19 Feladatmegoldás lépései
Végül használjunk tetszőleges szűrőket a gondola rétegen (és a felhő rétegen is, pl. élesítést)! Mentsünk különböző fájl- formátumokban!


Letölteni ppt "Gimp – retusálás (1. rész)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések