Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gimp – retusálás (1. rész) A fotóretusálás alapjai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gimp – retusálás (1. rész) A fotóretusálás alapjai."— Előadás másolata:

1 Gimp – retusálás (1. rész) A fotóretusálás alapjai

2 2 Utómunkálatok - retusálás  A retusálás stratégiája: 1.Vizsgáljuk meg a kép minőségét (felbontását)! S ha szükséges használjunk nagyobb felbontást, és méretezzük át a képet. 2.Vágjuk megfelelő méretűre (és helyzetűre) a képet! Shift használatával arányos kijelölés lehetséges! 3.Állítsuk be a megfelelő élességet és kontrasztot! 4.Színezzük újra a képet, ügyelve a fény- és árnyékhatásokra! 5.Alkalmazhatunk új hátteret, törölhetünk bizonyos elemeket is. 6.A megfelelő formátumban mentsünk.

3 3 Feladatmegoldás lépései 1.Nyissuk meg a következő fájlt! Helye a DVD-n: \Képf\Gimp\ Gyak\L11\Forr\ 2.Készítsünk róla másolatot 200 ppi (képpont/inch) felbontással,.xcf formátumban (pl. Kép/Kép átméretezése) !

4 4 Feladatmegoldás lépései 3.Jelöljük ki a varázspálcával a kép fekete színű területeit, majd fordítsuk meg a kijelölést! 4.Állapítsuk meg, hogy az információt hordozó rész hány fokkal van elforgatva a vízszinteshez képest. Ehhez a művelethez használjuk a szögmérőt!

5 5 Feladatmegoldás lépései 5.Másoljuk le a háttérréteget, majd tegyük aktívvá. 6.A mért szöggel forgassuk el balra az új réteget, és egyúttal vágjuk is meg!

6 6 Feladatmegoldás lépései 7.A művelet során keletkező lebegő réteget, rögzítsük le (nevezzük el). 8.Majd a hátteret tegyük láthatatlanná, de maradjon aktív. 9.A vágáshoz először alkalmazzuk a beépített vágásokat a Kép menüből (pl. Zealous vágás).

7 7 Feladatmegoldás lépései 10.S ha egyik sem hoz kellő eredményt, akkor alkalmazzuk a vágó eszközt (kés), automatikus zsugorítás funkció mellett. 11.Kapcsoljuk vissza a háttér réteg láthatóságát, vizsgáljuk meg, végül töröljük ki, és mentsünk új néven.

8 8 Feladatmegoldás lépései  Több egyenértékű megoldás lehetséges: 1.Helyi menüből, Réteg/ Színek/Szintek útvonalon. 2.Menüből, Réteg/Színek/ Szintek útvonalon. 12.Vizsgáljuk meg a kép fényességét (pontosabban a fényerő eloszlását) !

9 9 Feladatmegoldás lépései 13.P róbáljunk ki, és mentsünk el több különböző beállítást! 14.M ajd alkalmazzuk is őket az ablakon belüli megnyitás gombról.  Állítsunk mind a bemeneti, mind a kimeneti szintek értékein! Ha az Előkép funkció aktív, akkor jól látható a sötét, szürke és a világos tónusú pixelek fényességén bekövetkező változás! E funkció a kép kontrasztosságát szabályozza.  Eredményül jóval élesebb képet kell kapnunk, mint az eredeti!

10 10 Feladatmegoldás lépései 15.Nagyítsuk meg a következő képrészletet! 16.A négyszög alakú kijelölővel készítsünk egy kijelölést, amely a rózsaszín vásznat veszi körbe (kihagyható) ! 17.Majd a színezet, vagy varázspálca kijelölővel metszetképző üzemmódban (Shift+Ctrl), jelöljük ki a vásznat. Hibajavításra a lasszót ajánljuk!

11 11 Feladatmegoldás lépései 10.Válasszunk színmintát a kék, vagy a zöld szövetről, a pipettával! 13.Az előtér színének meg kell változnia. 14.Töltsük ki a kijelölést a kiválasztott színnel. 15.Szüntessük meg a kijelölést.

12 12 Feladatmegoldás lépései 16.A kifakult piros csíkokat próbáljuk meg élénkíteni. Ehhez válasszuk ki a Szivacs eszközt: és színezzük át vele, a következő beállítások mellett, a csónakvásznon a csíkokat! A Ctrl lenyomása mellett folyamatosan szín- mintát vehetünk a vászonról.

13 13 Feladatmegoldás lépései 16.Sokkal gyorsabban érhetjük el a kívánt eredményt a Fakító- sötétítő eszközzel:,melynek további előnye a radírral szemben, hogy nem kell folyamatosan színeket állítanunk vele. 17.Továbbá kipróbálhatjuk a mázoló eszközt: is,mely nagyon hasonló módon működik.

14 14 Feladatmegoldás lépései 18.A motorcsónak eltüntetése a képről! Válasszuk a klónozó eszközt (stempli) : ! 19.A másolást elvégző eszköz megfelelő működéséhez a Ctrl gomb nyomvatartása mellett vegyünk mintát egy megfelelően másolható területről, majd a Ctrl elengedése mellett az egérrel „fessük” át a hajót a csatorna vizére! Vegyük észre, hogy a művelet során az egér, s a kiválasztott területen megjelenő + jel együtt mozognak!

15 15 Feladatmegoldás lépései  Lássuk a részeredményt kinagyítva!

16 16 Feladatmegoldás lépései 20.Cseréljük ki a hátteret: az eget, és a felhőket! Ehhez szükségünk van a Clouds.psd fájlra, melyet „a szokott helyen” az L10\Forr mappa alatt találunk. 21.Először jelöljük ki az eredeti képen, a varázspálca eszközzel az égboltot, kb. 12-es toleranciával! 22.Majd a Clouds.psd fájlt jelöljük ki (Kijelölés/ Mindet kijelöl, vagy Ctrl+A). Majd m ásoljuk át a gondolákat tartalmazó képre. Ennek a helyes megvalósításához a következőket hajtsuk végre!

17 17 Feladatmegoldás lépései  Nézzük meg hol tartunk! 23.A felhők képének, felbontás, és szélesség szerint is, az eredetivel megegyező értékűnek kell lennie! Képméret: 272x413Képméret: 272x413 Felbontás: 72x72Felbontás: 72x72

18 18 Feladatmegoldás lépései 24.A Clouds.psd képet felbontás és méret szerint is (csak a szélesség számít), az eredetivel megegyező értékűre állítsuk be. Méretezzük át, ha szükséges! 25.Majd a felhőket, csak 180 0 -os elforgatás, vagy függőleges tükrözés után másoljuk át! 26.Csökkentsük le kb. 15-25%-os értékűre az átlátszatlanság értékét! 27.Alkalmazhatunk összhatásmódot (Szorzás). 28.A vágóeszközzel vágjuk meg a kész fényképet, (csak a középső gondola marad meg) !

19 19 Feladatmegoldás lépései 29.Végül használjunk tetszőleges szűrőket a gondola rétegen (és a felhő rétegen is, pl. élesítést)! 30.Mentsünk különböző fájl- formátumokban!


Letölteni ppt "Gimp – retusálás (1. rész) A fotóretusálás alapjai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések