Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013"— Előadás másolata:

1 Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013
21. CSEH ÚJ HULLÁM Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013

2 Cseh új hullám A cseh új hullám nem vált filmművészeti iskolává, nincs művészi manifesztuma, nem rendelkezik semmiféle programmal. A cseh új film - valójában ez volna a helyesebb megnevezés - jóval inkább mozgalom, amelyben az alkotókat elsősorban személyes, baráti, generációs szálak fűzik egymáshoz, nem valamiféle művészi platform. Az egyetlen közös cél a sematizmus hamis valóságképének elutasítása és a társadalmi igazság kifejezése.

3 A cseh új hullám irányzatai
Groteszk realista filmek Abszurdba hajló, elvont modellek Az előző két irányzatot egyesítő filmek

4 Cseh új hullám írói A stílusirányzatokat összefüggésbe szokás hozni egy- egy íróval is, ez a kapcsolat azonban szigorúan metaforikus, a jobb megértést, a csoportok karakterének plasztikus megrajzolását segíti; közvetlen kapcsolat az írók és a filmek között csupán az egyik esetben jön létre. Az új hullám egyes irányzatait reprezentáló három író tehát: A realista filmeknél: Jaroslav Hašek; A modellalkotó filmeknél: Franz Kafka; A két irányzatot összefűző filmeknél: Bohumil Hrabal.

5 A cseh új hullám főbb alkotásai
Jiří Menzel: Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966) Jiří Menzel: Pacsirták cérnaszálon (1969) Milos Forman: Fekete Péter (1964) Milos Forman: Egy szöszi szerelme (1965) Milos Forman: Tűz van babám (1967) Vera Chytilova: Százszorszépek (1966)

6 Jiří Menzel : Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966)
01:29:00

7 Milos Forman: Tűz van babám (1967)
01:11:00

8 vége


Letölteni ppt "Jegyzet Összeállította: Nikli Károly 2013"

Hasonló előadás


Google Hirdetések