Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

21. CSEH ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "21. CSEH ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."— Előadás másolata:

1 21. CSEH ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013

2 Cseh új hullám  A cseh új hullám nem vált filmművészeti iskolává, nincs művészi manifesztuma, nem rendelkezik semmiféle programmal. A cseh új film - valójában ez volna a helyesebb megnevezés - jóval inkább mozgalom, amelyben az alkotókat elsősorban személyes, baráti, generációs szálak fűzik egymáshoz, nem valamiféle művészi platform. Az egyetlen közös cél a sematizmus hamis valóságképének elutasítása és a társadalmi igazság kifejezése.

3 A cseh új hullám irányzatai  Groteszk realista filmek  Abszurdba hajló, elvont modellek  Az előző két irányzatot egyesítő filmek

4 Cseh új hullám írói  A stílusirányzatokat összefüggésbe szokás hozni egy- egy íróval is, ez a kapcsolat azonban szigorúan metaforikus, a jobb megértést, a csoportok karakterének plasztikus megrajzolását segíti; közvetlen kapcsolat az írók és a filmek között csupán az egyik esetben jön létre. Az új hullám egyes irányzatait reprezentáló három író tehát:  A realista filmeknél: Jaroslav Hašek ;  A modellalkotó filmeknél: Franz Kafka ;  A két irányzatot összefűző filmeknél: Bohumil Hrabal.

5 A cseh új hullám főbb alkotásai  Jiří Menzel: Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966)  Jiří Menzel: Pacsirták cérnaszálon (1969)  Milos Forman: Fekete Péter (1964)  Milos Forman: Egy szöszi szerelme (1965)  Milos Forman: Tűz van babám (1967)  Vera Chytilova: Százszorszépek (1966)

6 Jiří Menzel : Szigorúan ellenőrzött vonatok (1966) 01:29:00

7 Milos Forman: Tűz van babám (1967) 01:11:00

8 vége


Letölteni ppt "21. CSEH ÚJ HULLÁM JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NIKLI KÁROLY 2013."

Hasonló előadás


Google Hirdetések