Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromágneses hullámok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromágneses hullámok"— Előadás másolata:

1 Elektromágneses hullámok

2 Elektromágneses rezgések
Elektromágneses hullámok. Heinrich Friedrich Emil Lenz 1804. – 1865. Lenz-törvény: ha a tekercsben az áramerősség megváltozik, akkor a tekercsben olyan irányú feszültség keletkezik, amely csökkenteni igyekszik az áramerősség megváltozását. Tehát áramerősség-csökkenésnél az indukált feszültség növelni igyekszik az áramerősséget és fordítva.

3 Elektromágneses rezgések
Elektromágneses hullámok. Elektromágneses rezgéseket rezgőkörökben hozhatunk létre. Az ideális rezgőkör alkatrészei:

4 Elektromágneses rezgések
Elektromágneses hullámok. Kondenzátor: Jellemző adat: kapacitás. A kondenzátoron felhalmozódó töltés és a feszültség hányadosa. Tekercs: Jellemző adat: induktivitás. A tekercsben keletkező mágneses indukcióvonal-szám (fluxus) és az áramerősség hányadosa.

5 Elektromágneses rezgések
Elektromágneses hullámok. A rezgőkörben egy tekercs és egy kondenzátor található sorba kapcsolva, ideális esetben 0 Ω ellenállású körben: Működése:

6 Elektromágneses rezgések
1. fázis A kondenzátor töltése maximális, a felső fegyverzet pozitív töltésű, áram nem folyik a rendszerben, a tekercsben nincs mágneses tér. 2. fázis Megindul a kondenzátor kisülése áram formájában. A tekercsben a maximumig nő az áramerősség, a kialakuló mágneses tér olyan feszültséget indukál, ami fékezi az áramerősség növekedését. 3. fázis A tekercsben a mágneses tér olyan feszültséget indukál, ami továbblendíti az áramot, áttölti a kondenzátort, az alsó fegyverzet lesz pozitív. 4. fázis A kondenzátor ellentétes irányú árammal sül ki, a tekercsben a mágneses tér fékezi az áramerősség növekedését. 5. fázis: megegyezik az elsővel, a változások újra indulnak.

7 Energia a rezgőkörben Elektromágneses hullámok. Feltöltött síkkondenzátorban elektromos mező alakul ki, melynek energiája: elektromos energia Áramjárta tekercsben mágneses mező alakul ki, melynek energiája: mágneses energia A rezgőkörben elektromos és mágneses energia alakul át egymásba periodikusan, ugyanúgy, mint ahogy a harmonikus rezgésnél a helyzeti és a mozgási energia.

8 Elektromágneses rezgések jellemzői
Elektromágneses hullámok. Thomson formula: Az elektromos rezgés frekvenciája, így periódusideje is függ a tekercs induktivitásától és a kondenzátor kapacitásától. A rezgés körfrekvenciája: Periódusideje: Frekvenciája: Minél nagyobb frekvenciájú rezgést akarunk létrehozni, annál kisebb kapacitású kondenzátorra és induktivitású tekercsre van szükségünk.

9 Elektromágneses hullámok keletkezése
1820-tól megfigyeléseket végzett arra vonatkozóan, hogyan viselkedik a mágnes elektromos áram hatására, 1821-ben felfedezte az elektromotort.  1831-ben megállapította az elektromágneses indukció jelenségét. Faraday felfedezése szerint a változó mágneses mező körül örvényes elektromos mező keletkezik. Michael Faraday ( 1791- 1867)  angol fizikus és kémikus

10 skót matematikus-fizikus
Elektromágneses hullámok keletkezése Elektromágneses hullámok. Maxwell volt az, aki egy összefoglaló egyenletrendszerbe írta le az elektromosság és a mágnesesség törvényeit. Bebizonyította, hogy a mágneses és elektromos mező a térben hullámok formájában terjedhet . A terjedési sebességet az abban az időben meglevő kezdetleges elektromos eszközök miatt csak megjósolni tudta. Maxwell ennek értékét 310 740 000 m/s-ra becsülte.  (vákuumban konstans 3,0·108 m/s sebesség). James Clerk Maxwell ( 1831- 1879)  skót matematikus-fizikus Maxwell (1865) : „Ez az érték közel van a fénysebességhez, ami azt mutatja, erős okunk van feltételezni, hogy a fény is (beleértve a hő és egyéb sugárzásokat) egy elektromágneses hullám, ami elektromágneses mezőben terjed.”

11 Elektromágneses hullámok terjedése
Maxwell elméleti úton bizonyította, hogy létezhet a vákuumban terjedő elektromágneses hullám, amelyben az elektromos és a mágneses térerősség "egymásba alakul át", hiszen az időben változó elektromos tér hozza létre a mágneses indukciós teret, míg a változó indukciós tér generálja az elektromos teret.

12 Elektromágneses hullámok terjedése
1887-ben a saját építésű kísérleti berendezésével demonstrálta az elektromágneses hullámok létezését. Heinrich Hertz ( 1857- 1894) német fizikus

13 Elektromágneses hullámok
Ha a rezgőkör kondenzátorát kinyitjuk, akkor az elektromos erővonalak kilépnek a kondenzátoron kívüli térbe. Az elektromos térerősség periodikusan változik. A változó elektromos tér változó, rá merőleges síkban rezgő mágneses teret gerjeszt. A két hatás egymást fenntartja, „egymásra támaszkodik”, a hullámok eltávolodnak az antennától.

14 Elektromágneses hullámok.

15 Az elektromágneses spektrum
Elektromágneses hullámok. A táblázattal kapcsolatos megjegyzések: - A látható fény hullámhossztartománya szűk, mintegy 380 – 760 nm. A röntgen- és a gamma tartomány átfed. A különbség a kettő között az, hogy a röntgensugár az elektronburokból, a gamma az atommagból ered. A tartományok határa természetesen nem éles.

16 Az elektromágneses spektrum
Elektromágneses hullámok.

17 Az elektromágneses hullámok néhány alkalmazási területe
A sugárzás típusa Alkalmazási területek Rádióhullámok Hírközlés, MR képalkotás Mikrohullámok Mikrohullámú sütők, radarok, kémiai célú mikrohullámú készülékek Infravörös (IR) Hőtérképezés, gyulladások kezelése, helyi melegítés, fűtés Látható fény Világítás, lézerek, spektroszkópia Ultraibolya (UV) Bőrgyógyászat, szolárium

18 Az elektromágneses hullámok néhány alkalmazási területe
A sugárzás típusa Hullámhossztartomány, m Röntgen Hagyományos röntgen, computer tomográfia, bőrgyógyászat, röntgenanalitika Gamma Sugárterápia, fémtárgyak átvilágítása, különböző mérőműszerek Kozmikus -

19 A rádió működése Elektromágneses hullámok.


Letölteni ppt "Elektromágneses hullámok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések