Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A nyugalmi elektromágneses indukció 10. évfolyam.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A nyugalmi elektromágneses indukció 10. évfolyam."— Előadás másolata:

1 http://www.jag.mako.hu A nyugalmi elektromágneses indukció 10. évfolyam

2 http://www.jag.mako.hu Tartalomjegyzék  Kísérleti eszközök Kísérleti eszközök  Beállítások Beállítások  Az első mérés Az első mérés  A második mérés A második mérés  A harmadik mérés A harmadik mérés  A jelenség magyarázata A jelenség magyarázata

3 http://www.jag.mako.hu Kísérleti eszközök  A kísérlethez szükséges eszközök: 2-3 (különböző menetszámú) tekercs, vasmaggal. Egy forgatható mágnesrúd („iránytű”). EDAQ530, mérőszenzor, PC, amelyekkel mérhető a tekercs(ek) végpontjai között a feszültség. >

4 http://www.jag.mako.hu A szenzor beállításai 1.  Az iránytű kis mágneses indukciója miatt viszonylag nagy erősítés szükséges, ezért a panelen a jumper az IC-hez közelebbi helyzetben legyen.  1200 menetes tekercs, vasmag ill. erősebb mágnesrúd esetén elegendő lehet a tízszeres erősítés is. (A jumper az IC-től távolabb legyen.) 100x 10x

5 http://www.jag.mako.hu A szenzor beállításai 2.  Csatlakoztassuk a vezetékeket a tekercs végpontjaihoz.

6 http://www.jag.mako.hu Az EDAQ530 csatlakoztatása  Csatlakoztassuk a szenzort az EDAQ530- hoz, majd az utóbbit a PC/Laptop USB- portjához.  Indítsuk el a szoftvert.

7 http://www.jag.mako.hu A szoftver beállításai 1. A B csatorna aktív, a többi nem. A szenzor típus: lineáris. A függőleges tengelyen esetleg kikapcsolható az automatikus skálázás.

8 http://www.jag.mako.hu A szoftver beállításai 2. A mintavételezési frekvenciát állítsuk (legalább) 25 Hz-re. Az átlagolás kikapcsolható. Az időablak változtatható. (Legalább 10 másodperc legyen.)

9 http://www.jag.mako.hu Az első mérés menete  A mérés (a szoftverben) a Start menüpont segítségével indítható.  Helyezzük el a tekercset az iránytű mellé, vasmag nélkül.  Hozzuk mozgásba („forgásba”) az iránytűt!  Figyeljük meg az iránytű mozgását, a műszer által mutatott feszültség-idő diagramot!

10 http://www.jag.mako.hu Az első mérés eredménye

11 http://www.jag.mako.hu A nyugalmi elektromágneses indukció  A tekercs belsejében változó mágneses mező a tekercs végpontjai között feszültséget kelt.  A jelenség neve: nyugalmi elektromágneses indukció.

12 http://www.jag.mako.hu Az első mérés tapasztalatai  A műszer által jelzett feszültség-idő diagram „követi” az iránytű mozgását.  Ahogy az iránytű egyre lassabban forog, úgy csökken a keletkező feszültség is.  Amikor az iránytű forgása leáll, feszültség sem keletkezik.

13 http://www.jag.mako.hu A második mérés menete  Az előző mérés(ek) diagramja(i) a Reset charts menüpont segítségével törölhető(k).  Végezzük el a mérést az első méréssel azonos módon, de úgy, hogy a mérés előtt a tekercsbe vasmagot helyezünk.

14 http://www.jag.mako.hu A második mérés eredménye A kijelzett feszültség csúcsértéke nagyobb!

15 http://www.jag.mako.hu A második mérés tapasztalatai  A tekercs belsejében elhelyezett vasmag hatására a tekercs végpontjai között indukálódó feszültség növekszik.

16 http://www.jag.mako.hu A harmadik mérés menete  Az előző mérés(ek) diagramja(i) a Reset charts menüpont segítségével törölhető(k).  Végezzük el a méréseket az első méréssel azonos módon, de úgy, hogy különböző menetszámú (300, 600, 1200,…) tekercseket használunk! 3001200

17 http://www.jag.mako.hu A harmadik mérés tapasztalatai  A nagyobb menetszámú tekercsben – azonos egyéb körülmények mellett – nagyobb feszültség keletkezik.

18 http://www.jag.mako.hu A jelenség magyarázata 1.  A tekercs végpontjai között azért keletkezik feszültség, mert a tekercs belsejében változik az indukciófluxus. A

19 http://www.jag.mako.hu A jelenség magyarázata 2.  A fluxus nagyobb, ha erősebb a mágneses tér ( B ) nagyobb a felület ( A )  Kísérletünkben a menetszám ( N ) növelésével a (menet)felületet növeltük meg, ezért tapasztaltuk, hogy a menetszám növelésével a (csúcs)feszültség nagysága nő.

20 http://www.jag.mako.hu A jelenség magyarázata 3.  Tapasztalataink szerint feszültség csak akkor keletkezik, ha a fluxus változik, a gyorsabb változás nagyobb feszültséget kelt.  Tehát az indukálódó feszültség az indukciófluxus változási gyorsaságával arányos.

21 http://www.jag.mako.hu Az indukciós törvény (M. Faraday, 1831)  Az indukált feszültség nagysága:


Letölteni ppt "A nyugalmi elektromágneses indukció 10. évfolyam."

Hasonló előadás


Google Hirdetések