Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FA TARTÓSZERKEZETEK ACÉL KAPCSOLÓELEMEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FA TARTÓSZERKEZETEK ACÉL KAPCSOLÓELEMEI"— Előadás másolata:

1 FA TARTÓSZERKEZETEK ACÉL KAPCSOLÓELEMEI
„CSALÁDONKÉNT”: CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMEK GYŰRŰK ÉS TÁRCSÁK Szeg Tűzőkapocs Gyűrű Peremes tárcsa Facsavar Tüskés tárcsa Fogas tárcsa Hengercsap Átmenőcsavar SZEGLEMEZEK EGYÉB KAPCSOLÓELEMEK például: Szeglemez Gerendapapucs

2 KAPCSOLAT-TÍPUSOK: (A CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMES KAPCSOLATOK TÍPUSAI)
AZ ÖSSZEKAPCSOLT ELEMEK ANYAGA SZERINT: FA - FA KAPCSOLAT FALEMEZ - FA KAPCSOLAT ACÉL – FA KAPCSOLAT A falemez-fa kapcsolatok csak kevéssé, néhány másodlagos kiegészítő szabály tekintetében különböznek a fa-fa kapcsolatoktól. A TERHELŐ ERŐ IRÁNYA SZERINT: A TOVÁBBIAKBAN CSAK FA - FA ÉS ACÉL - FA KAPCSOLATOKAT KÜLÖNBÖZTETÜNK MEG! KERESZT-IRÁNYBAN TERHELT (NYÍRT JELLEGŰ) TENGELY-IRÁNYBAN TERHELT (HÚZOTT) KERESZT- IRÁNYBAN ÉS TENGELY- IRÁNYBAN IS TERHELT A TOVÁBBIAKBAN CSAK KERESZTIRÁNYBAN TERHELT CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMEKKEL FOGLALKOZUNK !

3 KAPCSOLAT-TÍPUSOK: (A CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMES KAPCSOLATOK TÍPUSAI)
A NYÍRT SÍKOK SZÁMA SZERINT: AZ ÖSSZEKAPCSOLT ELEMEK ANYAGA SZERINT: FA - FA KAPCSOLAT ACÉL – FA KAPCSOLAT EGYSZER NYÍRT (EGY NYÍRT SÍKÚ) KÉTSZER NYÍRT (KÉT NYÍRT SÍKÚ) TÖBBSZÖR NYÍRT (TÖBB NYÍRT SÍKÚ) A 3-NÁL TÖBB ELEMŰ (TÖBB NYÍRT SÍKÚ) KAPCSOLATOKAT 3 ELEMŰ, KÉT NYÍRT SÍKÚ KAPCSOLATOK SOROZATAKÉNT KEZELHETJÜK: A TERHELŐ ERŐ IRÁNYA SZERINT: A TOVÁBBIAKBAN CSAK KERESZTIRÁNYBAN TERHELT EGYSZER ÉS KÉTSZER NYÍRT CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMEKKEL FOGLALKOZUNK ! KERESZT-IRÁNYBAN TERHELT (NYÍRT JELLEGŰ)

4 KAPCSOLAT-TÍPUSOK: (A CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMES KAPCSOLATOK TÍPUSAI)
A NYÍRT SÍKOK SZÁMA SZERINT: AZ ÖSSZEKAPCSOLT ELEMEK ANYAGA SZERINT: FA - FA KAPCSOLAT ACÉL – FA KAPCSOLAT EGYSZER NYÍRT (EGY NYÍRT SÍKÚ) KÉTSZER NYÍRT (KÉT NYÍRT SÍKÚ) A TERHELŐ ERŐ IRÁNYA SZERINT: FA – FA KAPCSOLAT KERESZT-IRÁNYBAN TERHELT (NYÍRT JELLEGŰ) ACÉL– FA KAPCSOLAT MEG KELL KÜLÖNBÖZTETNI A KÉTOLDALI ÉS A KÖZÉPSŐ ACÉLLEMEZT!

5 CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMEK
Szeg Tűzőkapocs JELLEMZŐEN EGYSZER NYÍRT KAPCSOLÓELEMEK Facsavar Hengercsap Átmenőcsavar JELLEMZŐEN KÉTSZER NYÍRT KAPCSOLÓELEMEK

6 CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMEK
EBBEN A RÉSZBEN A TOVÁBBIAKBAN CSAK KÉTSZER NYÍRT HENGERCSAPOKKAL ÉS ÁTMENŐCSAVAROKKAL FOGLALKOZUNK. Szeg Tűzőkapocs JELLEMZŐEN EGYSZER NYÍRT KAPCSOLÓELEMEK Szilárdságtanilag 2 db szegnek felel meg, csak a fába juttatás módja különbözik. Facsavar Az egyszer nyírt csap típusú kapcsolóelem alaptípusa. Szilárdságtanilag kis átmérő (d  6 mm) esetén a szegekhez, nagy átmérő (d>6 mm) esetén az átmenőcsavarokhoz hasonló. Kihúzódási teherbírása lényegesen nagyobb, ami egyes esetekben a keresztirányú teherbírást is növeli. Hengercsap Átmenőcsavar JELLEMZŐEN KÉTSZER NYÍRT KAPCSOLÓELEMEK Szilárdságtanilag a hengercsaphoz hasonló, de a kétoldali anya és alátét révén jelentős kihúzódási teherbírása van, ami egyes esetekben a keresztirányú teherbírást is növeli. A kétszer nyírt csap típusú kapcsolóelem alaptípusa. Kihúzódási teherbírása nincs.

7 JELLEMZŐEN KÉTSZER NYÍRT KAPCSOLÓELEMEK
CSAP TÍPUSÚ KAPCSOLÓELEMEK EBBEN A RÉSZBEN A TOVÁBBIAKBAN CSAK KÉTSZER NYÍRT HENGERCSAPOKKAL ÉS ÁTMENŐCSAVAROKKAL FOGLALKOZUNK. Hengercsap Átmenőcsavar JELLEMZŐEN KÉTSZER NYÍRT KAPCSOLÓELEMEK Szilárdságtanilag a hengercsaphoz hasonló, de a kétoldali anya és alátét révén jelentős kihúzódási teherbírása van, ami egyes esetekben a keresztirányú teherbírást is növeli. A kétszer nyírt csap típusú kapcsolóelem alaptípusa. Kihúzódási teherbírása nincs.


Letölteni ppt "FA TARTÓSZERKEZETEK ACÉL KAPCSOLÓELEMEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések