Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Geodézia BSC 1 Gyors ismertető

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Geodézia BSC 1 Gyors ismertető"— Előadás másolata:

1 Geodézia BSC 1 Gyors ismertető
Készítette :Szigetvári Máté

2 Tanmenet 1. gyakorlat: 2014. szeptember 08. – 12. (37. hét)
Általános ismertetés (Tanszék, tantárgy, követelmények). Órarend egyeztetés, munkavédelmi oktatás. 2. gyakorlat: szeptember 15. – 19. (38. hét) A geometriai magasságmérés módszerei és műszerei. Szintezőműszerek használata, leolvasások. (Ismertetés) 3. gyakorlat: szeptember 22. – 26. (39. hét) Vonalszintezés I. (Terepi gyakorlat) 4. gyakorlat: szeptember 29. – október 03. (40. hét) Vonalszintezés II. (Terepi gyakorlat) 5. gyakorlat: október 06. – 10. (41. hét) Kis „ZH” a 2., 3. és 4. gyakorlat anyagából. A szögmérés módszerei és műszerei. Teodolitok használata, leolvasások. (Ismertetés) 6. gyakorlat: október 13. – 17. (42. hét) Magassági szögmérés. Ismétléses iránymérés. (Terepi gyakorlat) 7. gyakorlat: október 20. – 24. (43. hét) Pontraállás teodolittal, leolvasások. (Terepi gyakorlat) 8. gyakorlat: október 27. – 31. (44. hét) Pontraállás teodolittal, leolvasások. (Terepi gyakorlat) 9. gyakorlat: november 03. – 07. (45. hét) Iránysorozatmérés I. (Terepi gyakorlat)2 10. gyakorlat: november 10. – 14. (46. hét) Iránysorozatmérés II. (Terepi gyakorlat) 11. gyakorlat: november 17. – 21. (47. hét) Kis „ZH” az 5., 6., 7., 8., 9. és 10. gyakorlat anyagából. A távolságmérés módszerei és műszerei. Acélszalagos távolságmérés. (Ismertetés) 12. gyakorlat: november 24. – 28. (48. hét) Kis „ZH” a 10. és a 11. gyakorlat anyagából. Felkészülés műszervizsgára. Műszeres gyakorlat. 13. gyakorlat: december 01. – 05. (49. hét) MŰSZERVIZSGA 14. gyakorlat: december 08. – 12. (50. hét) Pótlások. Gyakorlati jegyek lezárása. Eredményhirdetés.

3 Az éven megismert műszerek közé tartozik
a Szintező műszer

4 Szintezés fő szabályai
A műszer-léc távolságok azonosak legyenek. A szelencés libella buborékját az állótengely közelítő függőlegessé tételéhez mindig gondosan középre kell állítani a műszer és a léc esetében is. A hátra és előre irányzás között a parallaxiscsavarhoz feleslegesen hozzányúlni nem szabad. A műszerlábakat és a szintezősarut gondosan le kell taposni. A szintezőműszert óvni kell az egyoldalú felmelegedéstől. A szintezést a lehetőségekhez és a pontossági követelményekhez mérten oda-vissza irányban kell végezni. A mérést csak arra alkalmas időben és egyenletes sebességgel szabad végrehajtani. A mérést páros számú műszerállásban kell elvégezni.

5 A Geodézia egyik legfontosabb Műszere a Teodolit

6 Pontra állás lépései 1. A műszerállványt a pont fölé helyezzük úgy, hogy annak fejezete vízszintes legyen. Ezután felhelyezzük a műszert és megkötjük a köldökcsavart. 2. Belenézünk az optikai vetítőbe és a talpcsavarok segítségével az optikai vetítő jelét a pont fölé mozgatjuk. 3. A műszerláb hosszainak változtatásával beállítjuk a szelencés libellát. 4. Állótengely függőlegesítése. 5. Belenézünk az optikai vetítőbe és ellenőrizzük, hogy az optikai vetítő jele a ponton Ha igen: a műszer mérés kész, azaz az állótengely átmegy a geodéziai ponton. Ha nem: meglazítjuk a köldökcsavart és a műszert csavarásmentesen úgy mozgatjuk, hogy az optikai vetítő jele visszakerüljön a pontra, ezután újra megkötjük a köldökcsavart.

7 Állótengely függőlegesítése
1. Tetszőlegesen kiválasztott két talpcsavar által meghatározott első főirányba fordítjuk a műszert, a választott két csavarral az alhidádélibellát középre állítjuk. 2. Az alhidádét 180°-kal elforgatjuk és megnézzük mennyit tér ki a libella. A jelentkező buborék kitérés felét az első főirány két talpcsavarjával állítjuk be. Ezzel elértük, hogy az állótengely egy síkban már függőlegessé vált. Ez a félkitéréses helyzet. 3. Ezután 90°-kal a második főirányba forgatjuk a műszert. Az eddig nem használt harmadik talpcsavar segítségével beállítjuk a félkitéréses helyzetet. Így az állótengely már két egymásra merőleges síkban függőleges. 4. Ellenőrzés, ez a folyamat szükség esetén megismételhető. Ha meg kell ismételni, akkor másik főiránnyal kezdünk. Állótengely függőlegesítése

8 Teodolit fajtái Skálás mikroszkóp Koincidencia Mikroszkóp

9 Optikai mikrométer

10 Köszönöm a figyelmet !


Letölteni ppt "Geodézia BSC 1 Gyors ismertető"

Hasonló előadás


Google Hirdetések