Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelem. A környezetvédelem célja: Az életfeltételek minőségi romlásának megakadályozása, a természeti értékek (a táj, a növény- és állatvilág)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelem. A környezetvédelem célja: Az életfeltételek minőségi romlásának megakadályozása, a természeti értékek (a táj, a növény- és állatvilág)"— Előadás másolata:

1 Környezetvédelem

2 A környezetvédelem célja: Az életfeltételek minőségi romlásának megakadályozása, a természeti értékek (a táj, a növény- és állatvilág) megőrzése. Területei: – Levegővédelem – Talajvédelem – Vízvédelem – Növényvédelem – Állatvédelem – Tájvédelem – Zajvédelem – Településvédelem + HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

3 Ökológia A biológia tudományának egyik ága, amely az élőlények és környezetük kölcsönhatását vizsgálja. Populáció Az azonos fajhoz tartozó, egymással szaporodó, azonos időben, egy területen élő egyedek összessége.

4 Életközösség, társulás Egy területen, azonos időben élő, egymásra hatást gyakorló, közel azonos környezeti igényű fajok populációjából álló rendszer. Ökoszisztéma Egy élőhelyen, azonos időben élő társulások és az őket körülvevő élettelen környezetből álló rendszer.

5 Tápláléklánc Baktériumok, állati és növényi egysejtűek, gombák NövényevőkRagadozók Magasabb rendű ragadozók Zöld növényzet

6 Betöltött szerep szerint az élőlények: Termelők : a szerves anyagot a levegőből és a talajból származó anyagokból a napfény energiájának felhasználásával állítják elő. Fogyasztók : más élőlények szerves anyagával táplálkoznak (növényevők elsődleges, ragadozók másodlagos vagy harmadlagos fogyasztók) Lebontók : az elpusztult növények és állatok szerves anyagait hasznosító, azokat elemeire bontó gombák, baktériumok.

7 Az elemek körforgása Az élőlények állandó anyag- és energiacsere- kapcsolatban vannak a környezetükkel. Legfontosabb energiaforrás a napsugárzás, de ezt közvetlenül csak a növények hasznosítják, miközben a szervetlen anyagokból szerveseket állítanak elő. Ezek lebomlásakor visszakerülnek a környezetbe.

8 A szén körforgása

9

10 Az ökológiai egyensúly felbomlása Az ember a céljai megvalósítása érdekében átalakítja a környezetét: -Mezőgazdaság -Ipar -Tájrendezés -Környezetszennyezés A szakszerűtlen beavatkozások veszélyt jelenthetnek a környezetünkre,amely magától már nem képes regenerálódni.

11 Környezet szennyezése -Emisszió: a szennyezőanyagok kijutás a a környezetbe. -Transzmisszió: a szennyezés terjedése. -Imisszió: a szennyezés behatolása a javakba (víz, levegő, talaj)

12 A szennyezőanyagok eredete: -Ipari: füstök, gázok, folyadékok, szilárd anyagok. -Mezőgazdasági: műtrágyák, permetszerek, állattartás, növénytermesztés maradványai. -Közlekedési: kipufogógázok, olajok, adalékanyagok. -Települési (lakossági): az életfolyamatok, és egyéb emberi tevékenységek.

13 A talaj A talaj a földfelszín különböző vastagságú legfelső rétege, amely fizikai, kémiai és biológiai mállás következtében alakul ki. -Fizikai mállás: mechanikai bomlás (aprózódás) a szél, víz és hőmérséklet-változás hatására. -Kémiai mállás: kémiai reakció során bomlik el az anyag. -Biológiai mállás: élőlények (növények, mikroorganizmusok, állatok) életműködésével.

14 A talaj szennyezőanyagai -műtrágyák, -rovarirtó szerek, -nehézfémek (pl. kadmium), -háztartási hulladékok, -szennyvíz, -füstgázok (kipufogó), -fluór- és klórvegyületek, -radioaktív izotópok

15 Talajvédelem A talaj tisztítása: -természetes úton (élőlények), -gyomirtás, -vízelvezetés, -felültrágyázás, -szennyezett talaj eltávolítása

16 Vízvédelem A víz a bioszférában minden élőlény számára alapvetően fontos. https://www.youtube.com/watch?v=CFJdHOw3vRI https://www.youtube.com/watch?v=Gy_hlyggfZ0 -Ivóvíz -Élővíz -Ipari víz -Szennyvíz -Közlekedés, teherszállítás http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/ilyen-keves-a-foldon-az-ivoviz/


Letölteni ppt "Környezetvédelem. A környezetvédelem célja: Az életfeltételek minőségi romlásának megakadályozása, a természeti értékek (a táj, a növény- és állatvilág)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések