Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Környezetvédelem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Környezetvédelem."— Előadás másolata:

1 Környezetvédelem

2 A környezetvédelem célja:
Az életfeltételek minőségi romlásának megakadályozása, a természeti értékek (a táj, a növény- és állatvilág) megőrzése. Területei: Állatvédelem Levegővédelem Talajvédelem Tájvédelem Zajvédelem Vízvédelem Településvédelem Növényvédelem + HULLADÉKGAZDÁLKODÁS

3 Ökológia A biológia tudományának egyik ága, amely az élőlények és környezetük kölcsönhatását vizsgálja. Populáció Az azonos fajhoz tartozó, egymással szaporodó, azonos időben, egy területen élő egyedek összessége.

4 Életközösség, társulás
Egy területen, azonos időben élő, egymásra hatást gyakorló, közel azonos környezeti igényű fajok populációjából álló rendszer. Ökoszisztéma Egy élőhelyen, azonos időben élő társulások és az őket körülvevő élettelen környezetből álló rendszer.

5 Tápláléklánc Növényevők Ragadozók Magasabb rendű ragadozók
Zöld növényzet Baktériumok, állati és növényi egysejtűek, gombák

6 Betöltött szerep szerint az élőlények:
Termelők: a szerves anyagot a levegőből és a talajból származó anyagokból a napfény energiájának felhasználásával állítják elő. Fogyasztók: más élőlények szerves anyagával táplálkoznak (növényevők elsődleges, ragadozók másodlagos vagy harmadlagos fogyasztók) Lebontók: az elpusztult növények és állatok szerves anyagait hasznosító, azokat elemeire bontó gombák, baktériumok.

7 Az elemek körforgása Az élőlények állandó anyag- és energiacsere-kapcsolatban vannak a környezetükkel. Legfontosabb energiaforrás a napsugárzás, de ezt közvetlenül csak a növények hasznosítják, miközben a szervetlen anyagokból szerveseket állítanak elő. Ezek lebomlásakor visszakerülnek a környezetbe.

8 A szén körforgása

9

10 Az ökológiai egyensúly felbomlása
Az ember a céljai megvalósítása érdekében átalakítja a környezetét: Mezőgazdaság Ipar Tájrendezés Környezetszennyezés A szakszerűtlen beavatkozások veszélyt jelenthetnek a környezetünkre,amely magától már nem képes regenerálódni.

11 Környezet szennyezése
Emisszió: a szennyezőanyagok kijutás a a környezetbe. Transzmisszió: a szennyezés terjedése. Imisszió: a szennyezés behatolása a javakba (víz, levegő, talaj)

12 A szennyezőanyagok eredete:
Ipari: füstök, gázok, folyadékok, szilárd anyagok. Mezőgazdasági: műtrágyák, permetszerek, állattartás, növénytermesztés maradványai. Közlekedési: kipufogógázok, olajok, adalékanyagok. Települési (lakossági): az életfolyamatok, és egyéb emberi tevékenységek.

13 A talaj A talaj a földfelszín különböző vastagságú legfelső rétege, amely fizikai, kémiai és biológiai mállás következtében alakul ki. Fizikai mállás: mechanikai bomlás (aprózódás) a szél, víz és hőmérséklet-változás hatására. Kémiai mállás: kémiai reakció során bomlik el az anyag. Biológiai mállás: élőlények (növények, mikroorganizmusok, állatok) életműködésével.

14 A talaj szennyezőanyagai
műtrágyák, rovarirtó szerek, nehézfémek (pl. kadmium), háztartási hulladékok, szennyvíz, füstgázok (kipufogó), fluór- és klórvegyületek, radioaktív izotópok

15 Talajvédelem A talaj tisztítása: természetes úton (élőlények),
gyomirtás, vízelvezetés, felültrágyázás, szennyezett talaj eltávolítása

16 Vízvédelem A víz a bioszférában minden élőlény számára alapvetően fontos. https://www.youtube.com/watch?v=CFJdHOw3vRI https://www.youtube.com/watch?v=Gy_hlyggfZ0 Ivóvíz Élővíz Ipari víz Szennyvíz Közlekedés, teherszállítás


Letölteni ppt "Környezetvédelem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések