Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ökoiskola. Mielőtt megijednénk Úgy próbálom veletek megosztani a tudnivalókat, ahogy a diákjainktól is elvártam( volna ) év közben prezentáció készítéskor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ökoiskola. Mielőtt megijednénk Úgy próbálom veletek megosztani a tudnivalókat, ahogy a diákjainktól is elvártam( volna ) év közben prezentáció készítéskor."— Előadás másolata:

1 Ökoiskola

2 Mielőtt megijednénk Úgy próbálom veletek megosztani a tudnivalókat, ahogy a diákjainktól is elvártam( volna ) év közben prezentáció készítéskor. Nálam a kémiaórákon a szakmai szempontok a következők: előfordulás, fizikai, kémiai tulajdonságok, előállítás, felhasználás (előnyök, hátrányok) Azt is kérdezhetnétek, hogy miért is tartozik ez rátok, hiszen ennek van felelőse (személyem). Igen ám, de ti és a ti munkátok is része az egésznek és mindenki részvétele számít. Itt jöhetne az a frappáns közhely: Egy mindenkiért mindenki egyért!! A friss francia élményekre való tekintettel

3 Előfordulás Ez egy klassz pályázat és végső soron egy jó és hasznos titulus az iskolánknak. Talán a prezentáció végére ti is így gondoljátok. Az emberi Erőforrások Minisztériuma és Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából és az OFI nyílt pályázatot hirdetett Ökoiskola és Örökös Ökoiskola cím elnyerésére. A cím azon nevelési és oktatási intézményeknek elismerése, amelyek intézményi keretek között átgondoltan, rendszerszerűen és mindennapi gyakorlatként foglalkoznak a környezettudatossággal, a fenntarthatóságra neveléssel, a környezeti és egészségneveléssel.

4 Fizikai tulajdonságok A bonyolult adminisztrációval és dokumentumokkal nem fárasztanálak titeket. Sok-sok összetevője van a dolognak. Az egész iskolára kiterjedő, a teljes ped.program, ökoterv és gyakorlatilag mindenkit érintő dokumentumok. A szerkezetéről mint fizikai tulajdonságáról annyit, hogy a FENNTARTHATÓSÁG fogalma köré csoportosítottam a terveket. Egy szómozaikként fogtam fel ezt a 15 betűből álló Szót. FENN TART HATÓ SÁG AZ ELSŐ 4 BETŰ ÁLTALÁNOS A MÁSODIK 4 A DIÁKOKÉ A HARMADIK 4 A FELNŐTTEKÉ A MARADÉK A JÖVŐ ÜZENETE F mint figyelem E mint energia N mint népszerűsítés N mint nyugalom T mint tisztelet A mint akarat R mint rend T mint takarékosság H mint hatalom A mint attitűd T mint tanítás Ó mint óvás S mint segítség Á mint álom G mint gazdálkodás

5 Kémiai tulajdonságok A kémiai változáskor akkor beszélhetünk ha a kölcsönhatás( reakció ) során új anyag keletkezik. Jó lenne ezt az új anyagot létrehozni, és ebben az esetben az lenne a kedvező ha minél több kiindulási anyag lenne, ami átalakul és megújul, ám szükség van katalizátorokra tanárokra, diákokra,technikai személyzetre ( mint tudjuk azok gyorsíthatják, vagy kedvezően befolyásolják a reakciónk végbemenetelét) Amit itt kérnék: Segítsétek a gyűjtő munkát azzal, hogy hozzájárultok a készleteitekkel gondolok már a meglévő anyagokra, fényképekre, élménybeszámolókra és természetesen a leendő anyagokra is ami a témához kapcsolódik.

6 Előállítás Semmit azaz majdnem semmit nem kell máshogy csinálnunk mint eddig…hiszen jól csináljuk! Fókuszálnunk kell a pályázati feltételekre és nevesítenünk a munkánk azon részét ami ide tartozik. Néhány felelős megnevezésével. Itt majd szükségem lesz nevekre és némi lelkesedésre. Összpontosítanunk kell a kínálkozó lehetőségekre a környezetvédelemmel kapcsolatban: külsős programok, rendezvények, kiállítások. Ezeket beépítve az éves munkatervünkbe. Néha pénzkeretünk és belépőink is vannak, használjuk ki, ne fogjuk vissza magunkat. A felfedező szemléltető és foglalkoztató pedagógiánál szerintem nincs is jobb és hatékonyabb.

7 Felhasználás Előnyök Talán motiváltabbá és tudatosabbá tehetjük a diákokat, ha a saját bőrükön tapasztalnak és talán más eredményeket is elérhetünk: az összefogás ebben kulcsfogalom…. Tenni másokért …és nem egymást fúrni és bántani …amit ebben a tanévben is tapasztaltam bőven a diákok körében. Ehhez szervezettségre és feladatkörökre van szükség és megint csak felelősökre akik összetartják a csoportokat. És nem csak a diákoktól feltételez szorosabb együttműködést, hanem bizony tőlünk tanároktól is. Ami megint nem egy hátrány. Újabb kapcsolatokra, támogatókra és külső mentorokra tehetünk szert, akik megkönnyítik és segítik a munkánk. Új arculata lehet az iskolánknak nem csak a honlapon, hanem a médiában és úgy egyáltalán. Kitehetünk egy nagy transzparenst a bejáratra és ez pozitívabban, kedvezőbben hat a felőlünk érdeklődőkre. Főként az újonnan beiratkozókra. Több gyerekből több sikerélmény is születik!! Jobb tanulmányi átlagok keletkeznek, népszerűbb lesz iskolánk.

8 Hátrányok Sok papírmunka, folyamatos feladatok a tanév során,nehezített terep a betonrengeteg közepén, rendkívüli értekezletek, a sikeres pályázatért nem jár pénz csak cím.

9 Bízva a sikeres együttműködő munkában megköszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Ökoiskola. Mielőtt megijednénk Úgy próbálom veletek megosztani a tudnivalókat, ahogy a diákjainktól is elvártam( volna ) év közben prezentáció készítéskor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések