Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem."— Előadás másolata:

1 Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem

2 Szövegszerkesztő fogalma A számítógépes szövegszerkesztők lehetővé teszik szöveg bevitelét, rögzítését, betöltését, szerkezeti tagolásának kialakítását. Általában támogatják képek és egyéb objektumok szövegbe illesztését, illetve rajzok, táblázatok elkészítését is.

3 Microsoft Word Napjaink legnépszerűbb szövegszerkesztő programja Folyamatos fejlesztés alatt áll Képes grafikus elemek megjelenítésére Legelső verzióját Ricard Brodie írta 1983- ban Dos felületre. Napjainkban az Office irodai programcsomag része.

4 Szövegszerkesztő felépítése

5 Szövegszerkesztő részei I. Menüsor: a címsor alatt található, ebből választhatjuk ki az adott elvégzendő szerkesztési feladatot. Eszköztárak: Általában a menüsor alatt a bal oldalon találhatjuk az eszköztárak közül a láthatóakat. Görgetősávok: A görgetősávok arra szolgálnak, hogy a táblázatunkat a vízszintes és függőleges irányba mozgatni tudjuk.

6 Szövegszerkesztő részei II. Munkalap: Ez tulajdonképpen az a felület, amiben dolgozunk, ide tudunk gépelni és szövegünket szerkeszteni. Állapotsor: A képernyő alján találjuk. Ebben hasznos információkat olvashatunk a táblázatunkról, illetve a munka menetéről. Szövegkurzor: A szövegkurzor szerepe, hogy megmutassa a szövegnek azt a pontját, ahol a gépelési és szerkesztési műveletek hatása érvényesülni fog

7 Szövegszerkesztő részei III. Vonalzó:A vonalzó margókat, a tabulátorhelyeket és a függő behúzásokat egyaránt gyorsan beállíthatja. Gördítősávok: A gördítősávon elhelyezkedő két nyíl közötti szürke terület az ablakban lévő információk teljes kiterjedését szimbolizálja.

8 Szövegszerkesztő nézetei Normál: Ez az alapértelmezett nézet. Webes elrendezés: Ez a nézet azt mutatja, hogy miként fog megjelenni a dokumentum a böngészőprogramban. Nyomtatási elrendezés: Ebben a nézetben tekinthetjük meg, hogyan jelenik meg a dokumentum oldalakra bontva. Olvasási elrendezés: ebben nézetben kényelmesen és egyszerűen olvashatja a dokumentumokat a képernyőn. Vázlat:A dokumentumot szintek szerinti felosztásban jeleníti meg.

9 Normál nézet

10 Webes elrendezés

11 Nyomtatási elrendezés

12 Olvasási elrendezés

13 Vázlat

14

15 1. Melyik a kakukktojás? A.Balra igazítás B.Jobbra igazítás C.Középre zárás D.Felsorolás

16 2. Egészítsd ki a mondatot! A számítógépes szövegszerkesztők lehetővé teszik szöveg …………, ……………., ………...., szerkezeti tagolásának …………... A.Betöltését B.Rögzítését C.Bevitelét D.Kialakítását

17 3. Melyik nem része a Szövegszerkesztőnek? A.Formázó eszköztár B.Menüsor C.Rajzlap D.Vonalzó

18 4. Melyik nézetre jellemző? A.Normál B.Webes elrendezés C.Vázlat D.Olvasási elrendezés Ez a nézet azt mutatja, hogy miként fog megjelenni a dokumentum a böngésző programban.

19 Pótold a hiányzó részeket! Pótold a hiányzó részeket! A. Vonalzó B. Állapotsor C. Formázó eszköztár D. Szövegkurzor E. Menüsor 8 9

20 1. A. B. C. D. 2. A. B. C. D. 3. A. B. C. D. 4. A. B. C. D. 5. E-2, C-8, B-7, A-8, D-9

21 Felhasznált források http://info.berzsenyi.hu/szoevegszerkesztes/a- szoevegszerkeszto-fogalma http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B6vegszerkeszt%C 3%A9s http://szinyeigimibp.hu/moodle/mod/page/view.php?id=9 http://www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/0038_i nformatika_OpenOffice/ch01s02.html

22


Letölteni ppt "Készítette: Földi Gergely Felkészítő: Antal Zoltán Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúr, Kossuth Lajos Utca 13. Kedvenc szerkesztő szoftverem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések