Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács."— Előadás másolata:

1 AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács

2 Tartalom Regionalizmus és regionalizáció Regionalizmus és regionalizáció Centralizáció és dekoncentráció Centralizáció és dekoncentráció Fejlesztés és lemaradás Fejlesztés és lemaradás Régiós sajátosságok Régiós sajátosságok Nehézségeink Nehézségeink Politika a tanácsban Politika a tanácsban

3 Regionalizmus és regionalizáció Regionalizmus Központ-történelmileg kialakul-identitás Központ-történelmileg kialakul-identitás Regionalizáció Konkrét politikai akarat szerint A magyarországi NUTS régiókat közigazgatási határokhoz igazítva alakították ki Célja: Hatékonyságnövelés az EU források lehívásában Megye vs. Régió

4 Centralizáció és dekoncentráció A régiók egyszerre küzdenek egy erősödő centralizáló törekvéssel és egy rosszul értelmezett decentralizációval Regionális OP végrehajtása Regionális OP végrehajtása Baross Gábor Program Baross Gábor Program Közigazgatási szervek dekoncentrációja Közigazgatási szervek dekoncentrációja

5 Fejlesztés és lemaradás Az elmúlt időszakban különösen igaz az, hogy a mi régiónak kapta a legtöbb forrást a leszakadása az ország többi régiójához viszonyítva mégis nőtt. Az elmúlt időszakban különösen igaz az, hogy a mi régiónak kapta a legtöbb forrást a leszakadása az ország többi régiójához viszonyítva mégis nőtt. NFT 1: 2690 projekt – 99 Mrd Ft. Fejlesztési forrás NFT 1: 2690 projekt – 99 Mrd Ft. Fejlesztési forrás NFT 2: ROP keret: 310 Mrd Ft. NFT 2: ROP keret: 310 Mrd Ft. Fejlesztéspolitika decentralizált vagy centralizált keretben? Fejlesztéspolitika decentralizált vagy centralizált keretben?

6 Régiós sajátosságok Országos átlag feletti a mezőgazdaságból élő népesség Országos átlag feletti a mezőgazdaságból élő népesség Turisztikai szempontból jelentős gyógyvízkincs Turisztikai szempontból jelentős gyógyvízkincs Tisza-tó kérdése, Hortobágy Tisza-tó kérdése, Hortobágy Komolyabb ipari fejlesztésekre is szükség van Komolyabb ipari fejlesztésekre is szükség van Tudásközpontok szerepe (Debrecen, Jászberény, Nyíregyháza) Tudásközpontok szerepe (Debrecen, Jászberény, Nyíregyháza) Megközelíthetőség (M3,M8-M4, Debrecen Airport) Megközelíthetőség (M3,M8-M4, Debrecen Airport)

7 Nehézségeink Különösen nehéz megvalósítani komplex programokat (pl. Záhony Projekt) Különösen nehéz megvalósítani komplex programokat (pl. Záhony Projekt) Régiós, önálló kezdeményezések gyermekbetegségei (4-5 számjegyű utak,humán infrastruktúra fejlesztések összehangolása) Régiós, önálló kezdeményezések gyermekbetegségei (4-5 számjegyű utak,humán infrastruktúra fejlesztések összehangolása) Régió-ágazat egyenrangú a tervezésben? Régió-ágazat egyenrangú a tervezésben?

8 Politika a tanácsban A régióban több, országosan is ismert politikus is tevékenykedik A régióban több, országosan is ismert politikus is tevékenykedik Együttműködés/bizalmatlanság Együttműködés/bizalmatlanság RFÜ KHT működtetése RFÜ KHT működtetése RFT tisztségviselők választása RFT tisztségviselők választása Fejlesztési dokumentumok elfogadása Fejlesztési dokumentumok elfogadása Az együttműködés kötelező, a régióban az egy főre eső GDP az országos átlag 64%-a, az EU 25 átlagának pedig a 39,3%-a. Az együttműködés kötelező, a régióban az egy főre eső GDP az országos átlag 64%-a, az EU 25 átlagának pedig a 39,3%-a.

9 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "AZ ÉSZAK - ALFÖLDI RÉGIÓRÓL Gadus István Társelnök Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács."

Hasonló előadás


Google Hirdetések