Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok."— Előadás másolata:

1 A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok.

2 Folyószámlahitel Folyószámlahitel keret:
A bank egy keretet határoz meg, amelynek felső határát vagy abszolút összegben rögzítik vagy a havi rendszerességgel jóváírt összegek %-ában határozzák meg. A bank úgy folyósít kölcsönt, hogy teljesíti azokat a megbízásokat, amelyekre az ügyfél számlája már nem nyújt fedezetet. Amennyiben a jóváírt összeg a számlán meghaladja az aznap esedékes megbízások összegét, azt a bank hiteltörlesztésére felhasználja.

3 Hitelnyújtás folyamata:
Futamideje: -határozott időtáv áll a hitel visszafizetésére -nincs szabott időtáv, a hitel folyamatosan megújítható Hitelnyújtás folyamata: Személyesen és formanyomtatványon lehet igényelni A bank személyi igazolvány bemutatásán keresztül ellenőrzi az igénylő személyazonosságát.

4 Hitel előterjesztés tartalma:
kérelem szerződéstervezet bankszámla kivonat 3/6/12 havi forgalmi kimutatása adósminősítés Az aláírt szerződés 1 példánya az ügyfélé, 1 példánya pedig a lakossági bankszámlát kezelő területé.

5 Hitellel kapcsolatos banki feladatok:
kamat és jutalék kifizetésének havi ellenőrzése limittúllépés esetén büntető kamat előírása lényegesnek minősülő túllépés esetén azonnali felmondás-a hitel kamata ettől késedelmi kamatra változik

6 Személyi kölcsön Hagyományosan kezes és ingatlan fedezet nélkül felvehető kölcsön, de jelentős kockázata miatt legtöbbször fedezetet kérnek (szabad felhasználású jelzáloghitel).

7 Általános feltételei:
-függ a szerződő, igénylő jövedelmének nagyságától ha a jövedelem nem elégséges a kért hitelösszeghez, akkor lehetőség van legfeljebb 2 megfelelő jövedelemmel rendelkező személy bevonására ha a fedezet ingatlan, akkor a házas-, tulajdonostárs automatikusan egyetemleges adós, amennyiben a kölcsön igénylő nem tölti be a bank által meghatározott életkort, vagy a kölcsön lejárata előtt betölti a 62-t

8 általában elvárnak: 1-2 éves folyamatos munkaviszonyt, egyéni vállalkozónál 2-3 éves működést, állandó lakcímet, vezetékes telefonszámlát, számlamúlt a banknál. a törlesztő részlet nem haladhatja meg a jövedelemből a kiadások, letiltások, egyéb törlesztő részletek levonása után megmaradó összeget. A kiadás az ügyfél által megadott összeg, de minimum a KSH szerinti átlagkiadások 1,5-szerese.

9 ingatlanfedezet feltételei: csak magánszemély tulajdonosa lehet és magáncélú használat, minimum 1,5-vagy 2-szeres értéknek kell lennie, az ingatlan nem lehet terhelt tartási, öröklési, használati joggal, az ingatlanra biztosítást kell kötni és a biztosítást a bankra engedményezni

10 Fogyasztási kölcsön A fogyasztási kölcsön a mindennapi élet szokásos használati tárgyainak megvásárlásához, javíttatásához, illetve szolgáltatások igénybevételéhez - a természetes személy részére - nyújtott kölcsön, valamint a felhasználási célhoz nem kötött kölcsön, ha a kölcsönt a természetes személy nem üzletszerű tevékenysége keretében veszi igénybe.

11 Fogyasztási kölcsön A pénzügyi intézmények által nyújtott fogyasztási hitelnek számos formája létezik, lehet például: személyi hitel, gépjármű hitel folyószámlahitel, hitelkártya, az áruházakban, kereskedelmi egységekben igényelhető, gyors elbírálású áruhitel.

12 Fogyasztási kölcsön A hitelfeltételeket (pl. hiteligénylési feltételek, futamidő, kamat kondíciók) a pénzügyi intézmények - a jogszabályok által megszabott keretek között - saját üzletpolitikájuk szerint alakítják.

13 Jelzálog levél A jelzáloglevél leginkább a hosszabb lejáratú államkötvényekhez hasonlítható értékpapír. Kibocsátója Magyarországon a három jelzálogbank egyike lehet (OTP, FHB, HVB). Lejárata jellemzően 6 és 10 év között mozog. Fedezetét azok az ingatlanok jelentik, amelyekre jelzálogkölcsönt vettek fel a hiteligénylők. Tulajdonképpen ez az értékpapír biztosítja a jelzáloghitelek forrás oldalát. Van fix és változó kamatozású jelzáloglevél is.

14 Likvidációs érték Az az érték, amelyhez a Bank akkor jut, ha az Ügyféllel szembeni követelését végrehajtási vagy felszámolási eljárás keretében kell érvényesítenie a jogszabályban előírt értékesítési költségek figyelembe vételével. Az érték azt mutatja, hogy végelszámolás, likvidáció során mennyiért lehetne értékesíteni az adott ingatlant vagy eszközt, és az értékesítés költségeit is figyelembe véve mi az értékesítésből származó nettó jövedelem.


Letölteni ppt "A lakossági ügyfelek részére kínált hiteltípusok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések