Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Politikai mélypont Magyarországon? 2007. november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Politikai mélypont Magyarországon? 2007. november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute."— Előadás másolata:

1 1 Politikai mélypont Magyarországon? 2007. november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute

2 2 Ki mit tekint mélypontnak? Több esemény együttes jelenléte okozhatja a mélypont-hangulatot:  Megszorítások  Csak félfordulatot jelentő reformok  A balatonőszödi beszéd  Utcai zavargások  A kormányzást is bénító koalíciós küzdelmek De a politika szempontjából ezek csak következményei az igazi mélypontnak!

3 3 A politika mélypontja: A politikai mélypont okai:  Pártstratégiák  Politikai vezérek stratégiája  A stratégiák által teremtett politikai csapdahelyzet Ezek a tényezők határozzák meg a megszorítások, reformok politikai környezetét

4 4 Elhasznált stratégiák  Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor egymással szembeni stratégiája veszített hatékonyságából.  Arra elegendő, hogy a másik mozgásterét korlátozza.  Egymást tartják pozícióban, de ez a stratégia a politikai innovációt teszi lehetetlenné: a politika elkényelmesedett.  De nem a személyiségük a probléma: távozásuk csak átmenetileg jelentene fordulatot a politikában. Vezérekre szüksége van a pártoknak, a szembenállás újratermelődik.

5 5 Vezércsapda 1.: Gyurcsány Ferenc  2006. nyara: radikális imázsvesztés (választási kampány ↔ Új Egyensúly program)  Nem Balatonőszöd az elsődleges, de a beszéd körüli vita miatt nehéz előrelépni, újjáépíteni imázsát.  „Korlátozott” pártelnök: ki kellett egyeznie a régi MSZP-vel.  „Átmeneti” kormányfő: az utódlás elsődleges kérdéssé vált – a kormányzás háttérbe szorul.

6 6 Vezércsapda 2.: Orbán Viktor  „Egy a tábor, egy a zászló”: a stratégia kétszer is hozzájárult a vereséghez (2002, 2006)  Újabb zászlók:  MDF,  újraszerveződő radikálisok,  Orbán-ellenes Jobbik  Nem elég mérsékelt, nem elég radikális?  Népszavazás: inkább Orbán ügye, mint a Fideszé  Kockázatok: alacsony részvétel, szűkülő mozgástér  A kihívók építkeznek, reagálásra kényszerítik (Kósa vs. Orbán: nagykoalíció)

7 7 Pártok csapdája 1.: MSZP Leváltani Gyurcsányt?  Mikor? (népszavazás, EP-választás, 2010)  Kire? (építkező erős emberek, de egymással szemben is politizálnak)  Milyen programmal? (konvergenciaprogram vagy osztogatás 2010 előtt?)  A legnagyobb hátrány: az MSZP magával foglalkozik, nem a kormányzással!

8 8 Pártok csapdája 2.: Fidesz Fidesz és Orbán: se vele, se nélküle  Ki biztosítja a szavazótábor egységét, ha nem ő?  Verseny (!) az alternatív vezető posztjáért: Kósa, Rogán, stb.  Szövetségi politika: középen vagy a jobbszélen?  A csapda: nem biztos, hogy Orbánnal lehet nyerni, de a visszalépést és stratégiaváltást éppen a sikerek akadályozzák (tematizáció, közvélemény-kutatások)

9 9 A politika mélypontja: politikaellenesség  A pártok szerint a választó utálja a politikát: igyekeznek kiszolgálni a hangulatot.  A népszavazási kezdeményezések üzenete: a politika nem képes döntést hozni, áttolja a választókra.  „A pártok rosszak, döntsön a nép”  Álszemérmes politika: nem meri megmondani, hogy „mennyibe kerül” a demokrácia. Következmény: botrányok a képviselői fizetések körül.  Álkonszenzusok vagy konszenzuskövetelések a következetes döntések helyett.

10 10 Kiút vagy zsákutca? Két lehetőség: 1)A politika felismeri, hogy csapdába került: az nyer, aki először lesz innovatív. 2)Pánik: stabilizálja helyzetét de megreked a mélyponton, és hosszabb távon gyengül.


Letölteni ppt "1 Politikai mélypont Magyarországon? 2007. november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute."

Hasonló előadás


Google Hirdetések