Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pécs a török megszállás idején

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pécs a török megszállás idején"— Előadás másolata:

1 Pécs a török megszállás idején
Készítette: a 9.évfolyam nevében Fekete Kornél

2 Előzményei A mohácsi csata után (1526) Nagy Szulejmán seregei kifosztották Pécset, lemészárolták a lakosságot, és felégették a várost.

3 Újjáépítés Az ország véleménye megosztott volt abban a tekintetben, ki legyen a magyar király. Pécs városa Habsburg Ferdinándot támogatta nyarán Ferdinánd legyőzte Zápolya seregeit, és november 3-án megkoronázták. Ferdinánd megjutalmazta a várost és felmentette az adózás alól, ezzel lehetőséget nyújtott az újjáépítésére és megerősítésére.

4 Első török megszállás 1529-ben a törökök újra elfoglalták Pécset, és Bécs ellen vonultak. A törökök kényszerére a város elfogadta Zápolyát királynak, aki azonban nem sokkal ezután,1540-ben meghalt.

5 A török harca Pécsért 1541-ben a törökök csellel elfoglalták Budát, és utasították Izabellát, Zápolya özvegyét, hogy adja nekik Pécset, amely stratégiai fontossággal bírt. Pécs lakói az ellenállás mellett döntöttek, sikeresen meg is védték a várost, és hűséget esküdtek Ferdinándnak, aki eleinte segítette őket, később azonban tanácsadói javaslatára cserben hagyta a várost.

6 Behódolása A város Ferdinánd segítsége nélkül nem tudta tartani magát, ezért 1543 júniusában önként megnyitották a kapukat az oszmán sereg előtt.

7 A város átépítése Miután elfoglalták az oszmán hódítók, megerősítették és igazi keleti várossá formálták Pécset. A templomokat mecsetté alakították, török fürdők, türbék épültek, Korán- iskolákat alapítottak.

8 Jákováli Hasszán pasa dzsámija
Jakováli Hasszán dzsámija Magyarország egyik legjobb állapotában fennmaradt török építészeti emléke Pécsen: az egyetlen, amelynél a dzsámi és a hozzá csatlakozó karcsú minaret majdnem változatlanul látható.

9 A Szigeti-kapu A várfallal körülvett belső város nyugati kapuja a Szigeti- kapu. Ma már nem látható.

10 Memim pasa fűrdője Memi pasa fürdője Pécs öt nevezetes török kori építményei közé tartozik, amelyet töredékes állapotban állítottak helyre. A szabadon látogatható maradványok a mai Ferencesek utcája végén álló Ferences templom mellett találhatók.

11 Gázi Kászim pasa dzsámija
Gázi Kászim pasa dzsámija a török-iszlám építészet legmonumentálisabb alkotása, Pécs egyik jelképe, Európa legészakibb épségben maradt dzsámija. A dzsámit Gázi Kászim között építtette.

12 Séta téri török kút A borozó mellett, a járdaszint alatt egy méterrel, üveglap alatt látható a kút maradványa.

13 Idrisz Baba türbéje Idrisz Baba türbéje a pécsi Rókusdombon található muszlim síremlék. A pécsi Gyermekkórház kertjében található, hétköznap délelőtti órákban látogatható.

14 Köszönöm Fehér Mártonnak, Varga Enikőnek és Udvarácz Kírának fényképeket 

15 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Pécs a török megszállás idején"

Hasonló előadás


Google Hirdetések