Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai 2014-2015 telén Dr. Füstös Zsuzsanna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai 2014-2015 telén Dr. Füstös Zsuzsanna."— Előadás másolata:

1 1 A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai telén Dr. Füstös Zsuzsanna

2 2 A vöröshagyma, Allium cepa L. A vöröshagyma a termesztésben két-, illetve hároméves növény. (Botanikailag évelő)

3 3 Vöröshagyma Késői felszedése

4 4 Vöröshagyma betakaríttás A vöröshagyma érésének kezdetét a hagymatest fölötti szárrész, azaz a ”nyak” folyamatos puhulása jelzi, ennek következtében a lomb meghajol, megdől. A vöröshagymának ezt a természetesen bekövetkező érési folyamatát mesterségesen például taposással, hengerezéssel nem ajánlatos, vegyszeres kezeléssel pedig a tárolási veszteségek miatt tilos befolyásolni. A vöröshagymát hazánkban kétmenetben takarítjuk be. A földből való kiemelést akkor végezzük el, amikor a területen lévő hagymák háromnegyed része megdől. A rendre rakott hagymát az időjárástól függően 7-10 napig utóérleljük. A teljesen leszáradt lombú ”zárt nyakú” hagymát felszedjük és a tároló helyiségbe szállítjuk.

5 5 Csapadék 2014 betakarítás időszakában Levegőtlen feltételek Július

6 6 Csapadék 2014 betakarítás időszakában Augusztus Szeptember

7 7 Hiányzó, sérült buroklevél Az egyenetlen vízellátás következménye- ként a buroklevél nem alakul ki, reped leválik

8 8 Hiányzó, sérült buroklevél következményei Gyors, korai kihajtás, gyökeresedés

9 9 Hagyma peronoszpóra

10 10 A peronoszpóra fertőzés következményei Nyakas hagymaBelső vizenyősödés

11 11 A peronoszpóra fertőzés következményei Nyitott nyakKorai rothadás

12 12 A peronoszpóra fertőzés következményei PuhulásBaktériumos rothadás

13 13 Szürkepenészes nyaki rothadás(Botrytis allii) A betegség a tárolóban jelentkezik. A buroklevél, ezüstös szürke, leválik, a hagyma puhul, megjelennek a penészgyepek é a szkleróciumok. Kockázat a magas páratartalom

14 14 Aspergillus niger A betegség a felszedés után jelentkezik. A buroklevél merev nehezen válik le, alatta találhatóak a gomba képletek. Szaporodásuknak a meleg, párás levegő kedvez.

15 15 Optimális tárolási feltétlenek Légtér A vöröshagyma optimális tárolási hőmérséklete 0 o C, az ajánlott relatív páratartalom % Az ajánlott CO 2 aránya 5% az 0 2 aránya 3%. CA Konténeres tárolás s

16 16 Tárolási hibák PáralecsapódásFagyás

17 17 Csomagolási kockázat Tálcás csomagolásBefülledés, gyökeresedés

18 18 Árukezelés Leértékelt áruA romlás okai

19 19 Vöröshagyma fajta szám 2013 Európai fajtalista: 948 Magyar Nemzeti Fajtalista: 38 ebből hazai nemesítésű: 24 (makói típusú 5 )

20 20 Szárazanyag-tartalom ig

21 21 Teendők Fokozott ellenőrzés igényel és sorra kerülhet a betárolt hagyma tárolás alatti újraválogatása. Optimális tárolási körülmények,”fagyveszély” Kíméletes anyagmozgatás Minőségmegőrző csomagolás Hűtőlánc

22 22 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "1 A vöröshagyma tárolhatóságának kockázatai 2014-2015 telén Dr. Füstös Zsuzsanna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések