Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magyar Texan Klub STANDARD Az Auto-Sexing Texan Pioneer galamb fajtaleírása.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magyar Texan Klub STANDARD Az Auto-Sexing Texan Pioneer galamb fajtaleírása."— Előadás másolata:

1 Magyar Texan Klub STANDARD Az Auto-Sexing Texan Pioneer galamb fajtaleírása

2 1. Eredete 2. Alak 3. Állás 4. Súly 5. Fej és csőr 6. Szem - szemgyűrű 7. Nyak 8. Hát 9. Szárnyak 10. Faroktoll A standard leírás bemutató elemei 11. Lábak 12. Tollazat 13. Fenék tollazat 14. Színek 15. Szín és rajz 16. Hibák 17. Kívánatos tulajdonságok 18. Standard illesztése 19. Texán bírálói segédlet 20. Texán bírálói segédlet http://www.texanklub-hungary.gportal.hu/

3 Eredete Ez a galamb az USA-ból származik. A standardot 1961-ben fogadták el az NPA (National Pigeon Association, Nemzeti Galamb Szövetség) jóváhagyásával. A Texán fajta valóban ivarjelző fajta, az ivarok közötti külömbség jól látható (tiszta a Faded génre) zömök, tömör testfelépítésű galamb, kiváló húsarányú, a lehető legjobban közelít a fajtaleíráshoz. A Texán húsgalamb, ezért elvárás hogy feje és lábai a lehető legkisebb, de a testtel arányos legyen. A Texán ivarjelző képessége a kikeléstől a galamb élete végéig megmarad. Kikeléskor a hím ivarú fiókák teljesen csupaszok. A tojó fiókák pelyhesek, csőrkávájuk pedig gyűrű alakban sötéten jelzett. A recesszív fiókák csőrjelzése elmaradhat. Az ivarjelző jelleg védelmében a recesszív vörös tojó és sárga hím között a markáns különbséget meg kell tartani: a tojó téglavörös, a hím narancssárga maradjon. A recesszív hímnél az erősebb nyakszínezettség kívánatos. Általános jellemzők

4 A Texán zömök, tömör testfelépítésű, széles mellű, ivarjelző húsgalamb. A mellcsont hosszúsága megközelítőleg 9 cm. A testrészek méretei, a galamb tömege és ezek egymáshoz viszonyított aránya harmonikus. Szemből nézve széles mellű, jól izmolt, kissé emelten tartott és előre domborodó képet nyújt. Alak Az értékelésnek mindig a harmonikus formát kell figyelembe vennie.

5 A kifejlett madár megközelítőleg 27 cm magas és hosszú. Csőrének hegye, mintegy 2 cm-rel hátrébb esik a begyvonaltól. A Texán oldalról szemlélve emelt tartású, kb. 40 fokban élére állított, négyzetes hasáb alakú. Állás

6 Testsúly A fiatal madarak alsó súlyhatára 750 gr. Az öreg madarak alsó súlyhatára 800 gr. Az öreg madarak felső súlyhatára 1000 gr. A súlyhatár alatti vagy a felső súlyhatárt túllépő madarat büntetni kell. A 2010 januárban, Kerekegyházán rendezett klubkiállításon már nem kaphatott díjat a felső súlyhatárt túllépő madár, még ha jó értékelést is kapott.

7 Kisméretű, de arányos a testtel, emelt tartású. A koponyatető legyen ívelt, de ne túlzottan. A fej legyen enyhén húzott. A torok jól kimetszett. A fej legyen kicsi és álljon a mellvonaltól kb. 2 cm-rel hátrébb. Felülről nézve a csőr és a fej V alakot formáz, a fej illeszkedése a nyakhoz tiszta és szabályos, akárcsak a nyak és a test illeszkedése.Fej Közepes hosszúságú, a fejhez viszonyítva arányos vastagságú. A hím csőrének színe: világos szaruszínű. A jelzett csőr is megengedett a feketével spriccelt a : illeszkedés b : koponyatető c : csőrtő d és e : nyakvonal Csőr hímeknél. A tojó csőrének színe hamuszínű, tónusa harmonizáljon a galamb karom- és tollszínével. A fekete, kovácsolt, levendula és kék színű tojók csőre sötéten pigmentált. A csőr a homlokvonalat enyhe töréssel követi. A csőrdudor kicsi és finom szövetű.

8 SzemHibás Kívánatos Minden szemszín elfogadott, kivéve a sötétbarna (bükköny) szemet. Szemgyűrű Keskeny, általában világos hússzínű. A tojóknál a tollazat színéhez illeszkedő, sötétebb tónusú szemgyűrű is megengedett. A fekete, kovácsolt, levendula és kék színű tojók szemgyűrűje e színek különböző árnyalatainak megfelelően a szürkétől a kékes-szürkén át a palaszínűig változó lehet. A hús színe alatt a bőr színét kell érteni, nem pedig az izom vörös színét. Mahaffey, a fajta kitenyésztője szerint, a szemgyűrű keskenysége és szabályossága fontosabb, mint a színe.

9 Nyak Közepesen vastag, nem durva, rövid, harmonikusan illeszkedik a testhez. A nyak, mely a fej illeszkedésénél kezdődik, kúp formájú és a válakra támaszkodik. A nyakvonalak harmonikusak, törés nélküliek. A nyakat borító tollak szorosan a nyakra simulnak.Minden bóbita, konty vagy borzas toll kizáró ok. KívánatosHibás

10 Felülnézetből egy ideális Texán szárnyai szépen ráfekszenek a farokra, és két centiméterrel előbb végződnek. A szárnytollak mennyisége és zártsága kis fedetlen háromszögletű területet hagy szabadon a farktollak tövénél (2. kép), amelynek mérete a lehető legkisebb legyen. A szárnyak izmoltsága, mely Texánjaink repülésének mennyiségétől függ, szintén záloga a megfelelő tartás kialakulásának, ezért nem szükséges túlságosan megkönnyíteni galambjaink számára a fészekhez, dúchoz, stb. való hozzáférést, hiszen ez tökéletes testmozgást biztosít számukra. Hát fedetsége Hibás Kívánatos Hát Hátrafelé enyhén lejt és enyhén keskenyedik. Majdnem teljesen zárt.

11 Szárnyak A farkon nyugszanak, vízszintes állásúak, szorosan rásimulnak a testre, a vállak teljesen takartak. A szárnyak teljesen takarják a hátat. Elölről nézve egy Texánt, a szárnyak nem emelkedhetnek el a testtől, hanem a test vonalához kell simulniuk. A szárnyvégek nem érhetik el a farok végét.

12 Farok Hibás Kívánatos A farok elég rövid és zárt mintegy 15 cm hosszú a lábak hátsó részétől a farktoll végéig mérve. A szélessége minél inkább közelítse meg egy kormánytoll szélességét. Vízszintesen fusson, a talpvonaltól mért 7,5 cm magasságban. Maximum 2 cm-rel nyúlhat túl a szárnyvégeken.

13 Lábak A helyes testarányokat megőrizve – látható csüdökkel – a lehető legkisebbek legyenek. A széles állású lábak szára és combja húsos. A lábujjak finom csontozatúak és rövidek. A lábak a begy-nyak vonalával párhuzamos állásúak. A karmok a csőr színével harmonizálnak. Hibás Kívánatos

14 Tollazat Hibás Kívánatos Elsődleges evezőtoll Másodlagos evezőtoll Kormány- toll A tollazat zárt, mindenhol takarja a testet és szorosan rásimul arra. A fényes tollazat az egészség jele. A laza tollazat nem kívánatos!

15 Fenéktollazat A galamboknál a fenéktollazat (gatya) megnevezés azt az alsó részt takarja, ami a farktollak aljától a lábak vonaláig tart. Hibás Kívánatos Azoknál a galamboknál, amelyeket "túl nagy fenéktollazatúaknak" ítélünk, gyakran figyelhetünk meg túl hosszú, a fenékbőrrel majdnem derékszöget bezáró állású tollakat, ami azt az érzést kelti, hogy a hátsó, farktoll alatti rész túlságosan levegős. Ezzel szemben a tökéletes fenéktollazatú példánynál a tollak rövidek és a farktoll irányában egymásra simulnak.

16 Szín és rajz A texánnál minden szín elfogadott, de megengedhetetlen, hogy a bírák azért zárjanak ki egy hímet, mert "teljesen fehér„ miközben teljesen mosott, vagy épp olyan kritika miatt mellőznek egy hímet, hogy túl színes (fekete spriccelt, szenes). A tojók színe bármilyen lehet, szalaggal vagy anélkül, igaz ez a klasszikus texánra és a recesszív vörösre egyaránt. Az a hím, amelyiknek határozott színes szárnyszalagja van egy vagy két pontot veszít a kiállításon, annak érdekében, hogy elkerülhető maradjon az összetévesztése például egy világos hamu vörös szalagos tojóval. Egy erősen mosott levendula tojó elfogadott, de elegendő pigmentnek kell lennie a tollazatában ahhoz, hogy ne lehessen összetéveszteni egy hímmel. Fehér tollak nem megengedettek a fekete, kék, vagy recesszív vörös tojó tollazatában, büntetést kapnak, és ki kell zárni a tenyészetből.

17 Hímek: a hímek világos – fehér, esetleg szénszürke – alapszínűek, főleg a nyak és a begy tájékán fekete, lila és sárgás-barnás színezéssel, koszorús (örvös) vagy spriccelt formában lehetnek. Van teljesen fehér és krémesen fehér változat is. Lehetséges színes tollak (fekete, barnás, lilás spriccelés) a teljes testen szétszórtan is. A feketével spriccelt testű hímek két változata elfogadott: a fehér alapszínen spriccelt, illetve a szénszürke alapszínen spriccelt (szenes). Elismert a recesszív (lappangó), a teljes testén egészen világos sárgás (lazacszínű vagy narancsos sárga) színű hím is. Szín és rajz Tojók: mosott színben lehet vörös (hamuvörös), vörös kovácsolt, recesszív vörös (azaz téglavörös), fakó szalagos (vöröses szalaggal), fekete, szalagos kék (fekete vagy vöröses szalaggal), kovácsolt kék, világos és sötét kovácsolt, levendula (ezüstös- kékesszürke alapszín, elmosódott szárnyszalag-kezdeménnyel, a begy tájékán színezettséggel), továbbá ezek árnyalatai. A tojó babos vagy tarka tollú nem lehet.

18 Hibák I., Enyhe hibák  ferde mellcsont  túl magas vagy túl mély állás  élénkvörös szemgyűrű  többsoros szemgyűrű  a koszorúsnyakú hímek jelzett csőre  gerlecsőr  hattyúnyak  a hímek szárnyszalag-kezdeménye  a szálkás vagy fodros tollazat  a vízszintestől eltérő faroktartás  tollkezdemény a csüdön és a lábujjak között  felemás színű karmok  a testsúly túllépése a maximum 20 grammal II., Súlyos hibák  tömeghiányos, gyengén izmolt test  szögletes homlok  durva, kerek fej  túl hosszú csőr, erős orrdudor  erős, vastag nyak a toroktájon  csikónyak  pengés szárnyak (pengésség)  laza szárnytartás  lógós szárny  nyitott hát  a hímek erős szárnyszalagjai  a kéttollnyi szélességet meghaladó farok  az erősen emelt tartású, túl hosszú farok III., Kizáró okok  az ivarjelzésre alkalmatlan alapszín  a túl meredek vagy a vízszintes testtartás  az „S” alakú, görbe mellcsont  a bükkönyszem és a felemás színű szem  a keresztcsőrűség  a görbe csőr, a koszorúsnyakú hímek mélysötét csőre  lábujjtöbblet, elágazó lábujj, bőrlebeny a lábujjak között  a galamb súlyhatár alatti tömege (mérleggel ellenőrzötten)  a galamb felső súlyhatár (1000 g + 20 g) feletti tömege

19 Kívánatos tulajdonságok A 27 cm-hez leginkább közelítő testhossz, „tökéletesen négyzet alakú" megjelenés, különösen széles izmolt mell, finom csontozat, a standard súlyhatárai betartása mellett tömör test, szorosan a testhez simuló szárnyak, zárt, rövid és vízszintes farok, ivarnak megfelelő szín. Pontozás Test25 Farok10 Szemgyűrű5 Lábak10 Fej10 Tollazat10 Nyak10 Állás10 Szárnyak10

20 A standard illesztése

21 TEXAN bírálói segédlet TEXÁN OLDALNÉZETETEXÁN ELÖL ÉS FELÜLNÉZETEI A TEXÁN HELYES TESTARÁNYAI Hibás

22 TEXAN bírálói segédlet HibásKívánatos FEJ NYAK SZEM ÁLL8S LÁBAK HibásKívánatos FENÉK TOLLAZAT FAROK HÁT FEDETSÉG TOLLAZAT


Letölteni ppt "Magyar Texan Klub STANDARD Az Auto-Sexing Texan Pioneer galamb fajtaleírása."

Hasonló előadás


Google Hirdetések