Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai."— Előadás másolata:

1 Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai Tanszék 1, Gyermekorvosi Oktató Praxis Hajdúböszörmény 2, Kenézy Kórház Csecsemő- és Gyermekosztály, Debrecen 3 MGYT. Eger 2005. JÚNIUS 03-04.

2 Az elhízás gyakorisága serdülő korosztályban

3 A magyar lakosság egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint az európai átlag. A magyar lakosság egészségi állapota lényegesen rosszabb, mint az európai átlag. A születéskor várható átlagos élettartam közel 10 évvel marad el az európai átlagtól. A születéskor várható átlagos élettartam közel 10 évvel marad el az európai átlagtól. A hajdúböszörményi lakosság egészségi állapota a felmérések szerint – hasonló a magyar lakosság egészségi állapotához. A hajdúböszörményi lakosság egészségi állapota a felmérések szerint – hasonló a magyar lakosság egészségi állapotához. Az egyes betegségek gyakoriságának tendenciáját figyelve, elsősorban a táplálkozással és káros szenvedélyekkel összefüggő betegségek fordulnak elő gyakrabban városunkban. Az egyes betegségek gyakoriságának tendenciáját figyelve, elsősorban a táplálkozással és káros szenvedélyekkel összefüggő betegségek fordulnak elő gyakrabban városunkban. Tények a magyar lakosság egészségi állapotáról

4 kivizsgálás készülék Normál hormonális paraméterek INTÉZETI : KLINIKA, KÓRHÁZ, TÁBORRENDELŐ Anamnézis Pszichés feltárás Pszichés vezetés TestsúlyTestmagasság Derék körfogat Has körfogat Zsír % mérés PulzusVérnyomásEKG Teljes körű vizsgálatok PszichológiaEndocrin Labor KardiológiaFizikális ÉLETMÓD-TÁBOR Légzésfunkció

5 A transzgenerációs minta: A családon belül kialakult szokások és viselkedésminták öröklődése, legalább két generáción keresztül, nem tudatosan. A transzgenerációs minta: A családon belül kialakult szokások és viselkedésminták öröklődése, legalább két generáción keresztül, nem tudatosan.

6 Vizsgálatunk lépései 1.A szervi okok kizárása 2. 8-14 év közötti gyermekek és szüleik életmódjának kérdőíves felmérése (Esetszám: 102 serdülő fiú és leány) 3. Az adatok statisztikai feldolgozása 4. A gyermekkori elhízás pszichés hátterének elemzése Vizsgálatunk lépései 1.A szervi okok kizárása 2. 8-14 év közötti gyermekek és szüleik életmódjának kérdőíves felmérése (Esetszám: 102 serdülő fiú és leány) 3. Az adatok statisztikai feldolgozása 4. A gyermekkori elhízás pszichés hátterének elemzése

7 A kérdőív elemei Családi háttérre vonatkozó kérdések Családi háttérre vonatkozó kérdések Csecsemőkori jellemzők Csecsemőkori jellemzők Táplálkozási szokások Táplálkozási szokások Testmozgási szokások Testmozgási szokások Életmód változtatási kísérletek Életmód változtatási kísérletek

8 A túlsúlyos gyermekek szülei – kérdőívünk alapján – 73%-ban szintén túlsúlyosak voltak.

9 A szoptatás időtartamának százalékos eloszlása

10 91% nem sportol együtt gyermekével 52% szerint gyermeke nem mozog eleget 1OO% támogatná gyermeke még több mozgását 79% nem tudott tartós változásokat elérni gyermeke mozgási szokásaiban A szülők mozgási szokásai

11 A szoptatási időtartam pszichés következményei: A csecsemőkori fejlődés egyik meghatározója a gyermek táplálása. A csecsemőkori fejlődés egyik meghatározója a gyermek táplálása. Az anyatej elapadása: a táplálás még fontosabb. Az anyatej elapadása: a táplálás még fontosabb. Az anyában: elégtelenség érzés. Az anyában: elégtelenség érzés. Kompenzációs mechanizmus: TTT Kompenzációs mechanizmus: TTT (Túlzott Tudattalan Táplálás). (Túlzott Tudattalan Táplálás). A csecsemő számára: a feszültség csillapítása az evés. A csecsemő számára: a feszültség csillapítása az evés. Ez mindkét félben tartósan rögzül. Ez mindkét félben tartósan rögzül.

12 A transzgenerációs minta újabb fontos tényezője: A MOZGÁSRA VONATKOZÓ ATTITÜD HAGYOMÁNYOZÓDÁSA

13 SportSport A szülők 100%-a támogatja Csak 9% sportol a gyermekkel 73%-a szintén túlsúlyos 73%-a szintén túlsúlyos A szülők mozgással kapcsolatos attitűdje:

14 Az életmód változtatás eredményessége 20 82

15 Következtetések: A szülők tudatosan együttműködnek. A szülők tudatosan együttműködnek. A szülők nem tudatos viselkedésmintája ezzel ellentétes. A szülők nem tudatos viselkedésmintája ezzel ellentétes. A kedvező változáshoz a tudatos és nem tudatos viselkedés összehangolása szükséges, és elengedhetetlen. A kedvező változáshoz a tudatos és nem tudatos viselkedés összehangolása szükséges, és elengedhetetlen. Ennek hiányában a transzgenerációs mintában a nem tudatos tényezők dominálnak. Ennek hiányában a transzgenerációs mintában a nem tudatos tényezők dominálnak. Tartós életmódbeli változáshoz csak az egész család szemléleti változása vezet. Tartós életmódbeli változáshoz csak az egész család szemléleti változása vezet.

16


Letölteni ppt "Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések