Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alekszandr Sztyepanovics Popov

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alekszandr Sztyepanovics Popov"— Előadás másolata:

1 Alekszandr Sztyepanovics Popov

2 Tartalom Élete Munkássága Sikerei

3 Élete (1859. március 16. - 1906. január 13 Pétervár.)
Apja falusi pap volt. Jó pápa válhatott volna belőle. Tanárai hamar felismerték tehetségét, és azt tanácsolták neki, a papi hivatás helyett inkább a tudományokkal foglalkozzon. Szentpétervári egyetem fizika szak. Már ebben az időben is behatóan foglalkozott a távírdászattal, kihasználta, hogy a kronstadti tengerészeti kadétiskolában ajánlottak neki állást

4 Munkássága kezdetén Az 1860-as évek végén Hertz az egyetemen szikrainduktorral elektromos hullámokat tudott előállítani és azokat egy dróthurokra szerelt szikraközzel indikálta. 1893 áprilisában egy előadásában felvetette az elektromos hullámok érzékelésére egy árammérő huzaltekercsének alkalmazását. Popov nem gondolt találmánya szabadalmaztatására, később az akkoriban felfedezett röntgensugarak iránti érdeklődése miatt azt háttérbe szorította.

5 Nikola Tesla ( ) Guglielmo Marconi (1874–1937) Oroszországban Popovot tartják a rádió atyjának, vele egy időben Nikola Tesla és Guglielmo Marconi is feltalálta a szikratávírót egymástól függetlenül.

6 Maconi 1895 szeptemberében már 1,5 kilométeres távolságon tudta sikeresen használni szerkezetét. Popov 1896 szeptemberében a sajtóból értesült erről. Marconi szabadalmai őt is újabb kutatásra sarkallták, ezért a haditengerészet közreműködésével 1897-ben egy-egy állomást szerelt fel a kronstadti kikötőben, és az Afrika nevű cirkálón. 10 kilométeres távolságból volt képes kommunikálni ez a hajó a parttal.

7 Sikerei Ezek után Popov Franciaországban és Németországban is tanulmányi utazást tett. 1989-ben az orosz hadiflotta egyik büszkesége, a Generáladmirál Aprakszin cirkáló a jég fogságába került a Finn-öbölben. Az 1900 nyarán megrendezett párizsi világkiállításon aranyérmet kapott.

8 Mivel Popov volt a műszaki főiskola vezetője, követelték tőle, hogy távolítsa el az intézményből azokat a diákokat, akik részt vettek a tüntetésekben. Ennek az lett a következménye, hogy egészségi állapota megromlott, és január 13-án agyvérzésben meghalt. Még 46 éves sem volt.

9 Források

10 Köszönöm a figyelmet! 


Letölteni ppt "Alekszandr Sztyepanovics Popov"

Hasonló előadás


Google Hirdetések