Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

NIKOLA TESLA 1856 – 1943.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "NIKOLA TESLA 1856 – 1943."— Előadás másolata:

1 NIKOLA TESLA 1856 – 1943

2 Élete Nikola Teslában a háromfázisú villamos-energia rendszer feltalálóját és megvalósítóját tiszteljük, kétségkívül a második ipari forradalom egyik legzseniálisabb alakja volt. Smilijánban született egy szerb ortodox pap fiaként Horvátországban. Édesapja Milutin Tesla, édesanyja Duka Mandics volt. Gyermekkorában megtanult angolul, franciául, németül és olaszul.

3 Ausztriában és Csehországban tanult a grazi Politechnikai Intézetben.
5 éves korában elvesztette bátyját. Párizsban az Edison társaságnak dolgozott, majd 1884-ben 28 éves korában áthajózott Amerikába. Westinghouse cég feje megvásárolta háromfázisú dinamójának, transzformátorának és motorjának a szabadalmi jogát, és ezzel kezdetét vette a küzdelem Edison egyenáramú és Tesla-Westinghouse váltóáramú rendszere között.

4 Westinghouse nyerte meg az első Niagara erőműre kiírt pályázatot, amely Tesla szabadalmai alapján készült el és az ő nevét viselte. Az erőmű 1896-tól látta el Buffalo-t árammal. Magányosan élt. sohasem nősült meg. 1943. január 7-én hunyt el New York City-ben. A St. John katedrálisban százak vettek részt a gyászszertartásán.

5 Tesla elektromos motorja
Külső megjelenítés Tervrajzon

6 Elektromágneses mező által megvilágított villanykörte
Tesla egy gázzal töltött foszfor borítású villanykörtét tart a kezében amely drótók nélkül van megvilágítva egy elektromágneses mező segítségével. A jobb oldali képen a Tesla tekercs látható.

7 Mágneses transzformátor Colorado Springsben
Tesla mágneses transzformátora colorado springs-i kísérleti laboratóriumában, teljes aktivitásban 12 millió voltot termelt 100 ezres frekvenciájú ingadozással.

8 Wardenclyffe, a Long Island-i adótorony

9 Tesla hamvai egy aranygömbben

10 Köszönettel: Varga Dániel Lasetzky Márton 10
Köszönettel: Varga Dániel Lasetzky Márton 10.a osztályos tanulók Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani családunknak és mindazoknak akik segítségünkre voltak és támogattak minket készült a Google internetes keresőoldal támogatásával


Letölteni ppt "NIKOLA TESLA 1856 – 1943."

Hasonló előadás


Google Hirdetések