Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

15. Tétel Az elektronikus levelezés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "15. Tétel Az elektronikus levelezés"— Előadás másolata:

1 15. Tétel Az elektronikus levelezés

2 Az elektronikus levelezés fogalma
Olyan rendszer, melynek segítségével a számítógép-felhasználók kommunikációs hálózaton keresztül más felhasználókkal (vagy felhasználók csoportjaival) üzeneteket válthatnak.

3 Néhány levelező program
Eudora, Microsoft Exchange, Pegazus-mail, Microsoft Outlook Outlook Express, Netscape Messenger

4 A fre A Fre (Ingyenes levelezőprogram): Legismertebb változata az Internet alapú (Web-based ) postafiók, amely a Világháló bármely kapcsolódási (csatlakozási) pontjából elérhető. A levelek írása, olvasása Internet böngésző-programok segítségével történik. Óriási előny, hogy úgy, mint egy Weboldal, a webes postafiók távoli helyszínekről is elérhető, függetlenül a helyi szolgáltatótól. A postafiók eléréséhez csupán Internet hozzáférés szükséges. Hátránya viszont, hogy a postafiók mérete korlátozott (általában 10-20MB között). További webtárhelyet azonban csak külön díj fejében szolgáltatnak. A legismertebb magyarországon használt fre portálok: - fre .hu - stop.extra.hu - egon.gyaloglo.hu A legismertebb nemzetközi fre portálok: - Hotmail.com (Microsoft) - Yahoomail (Yahoo.com)

5 Az elektronikus levelezés előnyei
Az elektronikus levelezés elõnyei a hagyományossal szemben: a sebessége, az üzenet napok helyett órákon, perceken vagy akár másodperceken belül eljut a világ másik végébe, adatbázisokat és file archívumokat is lehet használni útján. És telefonnal szemben: akkor küldheti el az üzenetet, amikor az Önnek a legmegfelelõbb, a partnerei pedig akkor válaszolnak, amikor nekik a legjobb, hatalmas tömegû levelezést lehet lebonyolítani néhány fillérért még akkor is, ha a címzett éppen a világ másik végén van.

6 A Spam SPAM: Sajnos napjainkban az elektronikus levelezés térhódításából kifolyólag egyre gyakoribb a kéretlen reklámszórás (spammelés) használata. A reklámposta küldői céljuk elérése végett olyan szervereket (Open Relay) használnak fel, amelyek bárkitől bárkinek továbbítják a leveleket. Azonban az Internetszolgáltatók különböző szűrőprogramokkal próbálnak gátat vetni a spam rohamos terjedésének. A kéretlen levelek elterjedése miatt egyre több ország vezet be törvényeket a spam tiltására.

7 A levelező programok Funkciói
A különbözõ levelezõ rendszerek más-más utasításkészlettel dolgoznak, de alapjaiban mindegyik ugyanazokat a feladatokat képes végrehajtani. Az alapvetõ funkciók, a következõek: levelek fogadása és olvasása (get, read), írása (create, composite), küldése (send), lemezre, vagy más adathordozóra való mentése (copy, save), törlése (delete), válaszadás a kapott levélre (reply), a kapott levél továbbküldése (foward), aláírás (signature) szerkesztése, file kódolása, csatolása a levélhez (attach).

8 A postafiók A felhasználó a levelezéséhez kapcsolódó összes teendőt a postafiókjában végzi el. A saját postafiókjába érkeznek meg a levelei, illetve az általa megírt leveleket is innen küldi el a címzett(ek) számára . 1. Feladó címe (From): Az elektronikus levél feladójának (küldőjének) azonosítója. Pl. i 2. Címzett címe (To): Az elektronikus levél címzettjének azonosítója: Pl. A levelezőprogramok lehetővé teszik a címzettek előzetes beállítását, azaz címlista készítését. Új üzenet (levél) megírásakor egyszerűbb az előre elkészített címlistából kiválasztani a címzettet, mint minden egyes alkalommal újra beírni azt. 3. CC (másolat): A levelezés ezen része tartalmazza azoknak a címzetteknek az címeit, akik részére az alap címzetten felül még el szeretnénk küldeni a levelet. A CC mezőben felsorolt címek tulajdonosai egyenként látják, hogy az elküldött levelet rajtuk kívül még ki kapta meg. 4. BCC (titkos másolat): Funkciójában hasonlít a CC-re, azzal a különbséggel, hogy a BCC mezőben felsorolt címzettek nem látják, hogy rajtuk kívül ki kapott még másolatot a levélből. 5. Tárgy (Subject): Az elektronikus levél tárgya. Nem kötelező kitölteni, de kitöltése hosszú távon átláthatóbbá teszi a címzett postafiókját. 6. Szövegtörzs: A szövegtörzs a címzett(ek)nek küldendő szöveget, illetve igény szerint csatolt fileokat is tartalmazhat. 7. Aláírás: A legtöbb levelezőrendszer lehetővé teszi a postafiókhoz kapcsolódó elektronikus aláírás készítését. Az elkészített aláírás minden levél végére automatikusan csatolásra kerül.

9 Az e-mail cím felépítése
1. Felhasználónév:  A felhasználónév az cím első része. Minden elektronikus levelezést használónak rendelkeznie kell egy az azonosításhoz szükséges névvel. Például: istvan 2. cím választó része, (kukac): A felhasználónév segítségével kapcsolódik össze a címtartomány következő részével (pl. 3. Szervernév és domain név: A kukac utáni rész a levelezést biztosító Szolgáltató azonosítására szolgál. Az azonosítás által, a példában szereplő cím alá tartozó levelek minden alkalommal a levelezést biztosító szolgáltató erre a célra kijelölt levelező szerverén kerülnek elhelyezésre, tárolásra. A szerveren elhelyezett levelek letöltésre kerölnek, amennyiben a felhasználó megnyitja az elektronikus postafiókját. 4. Azonosító (pl. .hu): A domainevet követő azonosító az  érintett ország megjelölésére szolgál

10 Néhány fogalom POP3 (Post Office Protocol Version 3 - Postahivatali Protokoll 3. változat) IMAP (Interactive Mail Access Protcol - Interaktív Levél Hozzáférési Protokoll)

11 POP3 A levelezőrendszerek által használt leggyakoribb protokoll (eljárásszabályzat). Azon kommunikációs protokollok egyike, mely segítségével számítógépünket hagyományos telefonvonalon keresztül, modem (digitális jelek analógra való átalakítása) segítségével a Világhálóra csatlakoztatjuk. Továbbá segítségével TCP/IP kapcsolatot hozhatunk létre. A Világháló esetében az adatátvitel formáját leíró utasítások, parancsok összessége a TCP/IP protokoll. A POP3 protokoll minden elektronikus levelünket teljes tartalmával letölti postafiókunkba az Internetszolgáltató levelezőszerveréről.

12 IMAP A POP3-hoz hasonló levelező protkoll, amely lehetővé teszi, hogy elektronikus leveleinket, amelyek az Internetszolgáltató levelezőszerverén lévő postafiókunkban helyezkednek el, letöltés előtt megnézzük és akár egy távoli végpontról is kezeljük. Az IMAP protokoll először csak elektronikus leveleink fejlécét küldi el postafiókunkba, ezzel lehetővé teszi a címek elolvasása utáni csoportosítást, illetve az esetleges levél letöltéseket is. Az IMAP prtokoll használata tágabb lehetőségei ellenére lassan terjed, mert több Internetszolgáltató nem támogatja az IMAP használatát a nagyobb tárterület szükségessége miatt.


Letölteni ppt "15. Tétel Az elektronikus levelezés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések