Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az építés története 6. osztály Előadó: Molnár Ibolya.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az építés története 6. osztály Előadó: Molnár Ibolya."— Előadás másolata:

1 Az építés története 6. osztály Előadó: Molnár Ibolya

2 Az emberek tevékenység egyik legfontosabb ága az építkezési technika. Az építkezési technikát műépítészet (architektúra) építőipar képezi - épületek tervezésével - megépíti a tervezett foglalkozik objektumokat

3 Az idő során az építészet is úgy fejlődött, ahogy a civilizáció fejlődött. Hol volt az ember első lakhelye?

4 természetes barlang földkunyhó veremház, belülről a verem falait kövekkel vagy ágakkal rakták körül, hogy megtartsa a földet az omlástól, a tetőrészt pedig vesszőből vagy szalmából fonták, amely kilátszott a földből.

5 később az ember a föld felett építi a lakását: cölöpépítmény (1.2 ábra), kőházak (1.3) faházak.

6

7 Ahogy fejlődnek a szerszámok az anyagok megmunkálása, úgy fejlődik az építészet. Vannak híres régi építmények: Ki tud ilyent mondani?

8 Piramisok, a kínai nagy fal, paloták, templomok, amelyek ma is híresek. (Tudod-e 7 oldal).

9

10 EGYIPTOM

11 A kínai nagy fal

12 Az épületek különböző stílusokban épülnek, amelyek jellemzőek egyes városok kialakítására. Ismert stílusok: Egyiptomi, mezopotámiai, kínai, görög, római, bizánci, román, gótikus, reneszánsz, barokk, orosz, stb.

13 Egyiptomi stílus Az ókori Egyiptom ma fennmaradt épületeinek jelentős részét templomok teszik ki, mivel ezek kőből épültek, míg a világi épületek, még a paloták is könnyen pusztuló anyagból.

14

15 Görög stílus A görög stílus korai korszakában csak templomok épültek, később épülnek más építmények is, mint pl. színházak, stadionok. A görög építészek az oszlopot emberi alaknak tekintik-építik, és ez a templomok legfontosabb eleme. A görög építészetben egyszerre 2 stílus létezett: a dór (1.6) és a jón (1.7), később alakul ki a korinthoszi (1.8) stílus. Ezeknél a stílusoknál az oszlopok kinézetében van a különbség.

16 Dór stílus A dór oszloprend a legegyszerűbb. Zömök oszlopfeje sima négyszögletes fejlemezből és ezt alátámasztó részből áll. Törzsét vájatok barázdálják végig, lábazata nincs.

17

18 Jón stílus Könnyen felismerhetők erőteljes csigafejezetükről. Az oszloptörzsnek talapzata is van.

19

20 Korinthoszi stílus Erre az oszloprendre jellemző a felettébb dekoratív oszlopfő. Kicsiny, akantuszlevelekből kinövő csigavonalú oszlopdíszekkel ékítették.

21

22 Római építészet Jellemzői: nagy ívek, díszes oszlopok és boltozatok (1.11).

23 A legfőbb építőanyag a tégla volt, de a rómaiak egyfajta betont is kitaláltak és alkalmaztak, melyet kavics, vulkáni hamu, zúzott cserép és kő keverékeként állítottak elő. Pantheon Technikai vívmányaik közül legkiemelkedőbb a boltív.

24 Gótikus stílus Gótikus stílus jellemzői (1.12): magas, nyitott formák, szépen díszített ablakok és oszlopok.

25

26 Reneszánsz építészet Reneszánsz építészet (1.13) jellemzői: XV század elején jelenik meg Olaszországban, paloták és egyéb kőépületek épültek.

27

28 Mišo százados épületegyüttese Belgrádban

29 Barokk építészet Barokk építészet: kép: papnevelde Jellemzői: nagy méretek, az épületek homlokzata túldíszített, a paloták oszlopai és falai kívül- belül díszítettek.

30 Bizánci stílus Bizánci stílus: A bizánci építészet fontos vívmánya a kupola (félgömb alakú boltozat) és a kupolával fedett terek csoportba fűzése.

31 Szent Száva székesegyház

32 Korszerű építőipar stílus A korszerű építőipar stílusa megváltozott: (1.15) XX század, új építőanyagot használnak: fémeket, betont, vasbetont, szigetelőanyagokat, burkolóanyagokat.

33

34 Basket Building, Ohio, Egyesült Államok Meghökkentő, modern épületek a világ körül Grand Lisboa, Makaó, Kína

35 Tete au Carre, Nizza, Franciaország Universum Science Museum, Bréma, Németország

36 Circle of Life ("Az élet gyűrűje"), Fushun, Kína Oscar Niemeyer Museum, Curitiba, Brazília


Letölteni ppt "Az építés története 6. osztály Előadó: Molnár Ibolya."

Hasonló előadás


Google Hirdetések