Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GIMP - a kijelölések (1. rész) Bevezetés a kijelölések használatába.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GIMP - a kijelölések (1. rész) Bevezetés a kijelölések használatába."— Előadás másolata:

1 GIMP - a kijelölések (1. rész) Bevezetés a kijelölések használatába

2 2 Kijelölési technikák bemutatása, gyakorlása  A Gimpben a kijelölési technikák ismeretének elsajátítása létfontosságú!  A feladatmegoldás során használt fájl neve: Start01.xcf Helye a DVD-n: \Kepf\Gimp\Gyak\ L1\Forr\ A végeredmény:

3 3 Feladatmegoldás lépései 1.Készítsünk másolatot a fájlról (Ctrl+D) ! 2.Jelöljük ki a másolaton a Téglalap alakú kijelölővel a citromot! (De ne mozgassuk a négyirányú nyíl eszközzel!) 3.Transzformáljuk a kijelölést az átalakító eszközökkel:

4 4 Feladatmegoldás lépései 4.Hívhatjuk a helyi menüt is az előző műveletek elvégzésére: Eszközök/Átalakító- eszközök. 5.Próbáljuk ki a különféle transzformáló eszközök hatását a citromon. Visszaállítás: Ctrl+Z

5 5 Feladatmegoldás lépései 6.Válasszuk ki az Ellipszis alakú kijelölő eszközt, az áfonya kijelöléséhez. Ha a Shift bill.-t közben nyomjuk, akkor kör alakú kijelölést kapunk! 7.A kép üzenetsorán a nagyítást emeljük 2-400% -ra, a jobb láthatóság miatt. Mozgassuk a képet a kívánt elem megjelenéséig!

6 6 Feladatmegoldás lépései 8.Próbáljuk meg kijelölni az eszközzel az áfonyát. Azt tapasztaljuk, hogy a kijelölés a kezdőponttól jobbra-lefelé történik. 9.Ha sikerült kijelölnünk az egérrel az áfonya körvonalát, akkor az ALT bill. nyomvatartása mellett lehet a kijelölést elmozdítani. (Az ALT + kurzor nyilak pixelenként teszik ugyanezt.) 10.Ha a szóköz bill.-t tartjuk nyomva, és így mozgatjuk az egeret, akkor a kijelölt részt kivágja a program. (Ha a kurzor nyilakkal kombináljuk a műveletet, akkor a rajzlap mozdul el a kép alatt.) Visszavonás: Ctrl+Z (Redo: Ctrl+Y)

7 7 Feladatmegoldás lépései 11.Ha megtörtént a kijelölés, akkor figyeljük meg az egérkurzor alakját! (Gimp-ben ez nagyon fontos.) A jobb alsó sarokban 4 irányú nyilat kell látnunk, jelentése: a kijelölt rész mozgatható! Ha nem jelenik meg, akkor alakítsuk lebegővé azt! (CTRL+Shift+L, vagy menüből kiválasztva.) 12.Vontassuk az áfonyát a sárgarépa közepére.

8 8 Feladatmegoldás lépései 13.Majd horgonyozzuk le! Jelöljük ki az ellipszis alakú kijelölővel a sárgarépa- áfonya együttest és mozgassuk rá a citromra. 14.Ahhoz, hogy a „szakács” másik „szemét” egyszerű másolással el tudjuk készíteni, vegyük észre a következőt! A kijelöléssel most is egy speciális, lebegő réteg jött létre, és mi ezen dolgozunk.

9 9 Feladatmegoldás lépései 15.A lebegő kijelölésünket át kell alakítanunk normál réteggé. Ennek a legegyszerűbb módja: a Rétegek ablakban a réteg kétszerezése ikon: meghívása. 16.A duplikálás után a mozgató eszközt aktivizálva: az új réteg, vagyis a „szem” a helyére mozdítható.

10 10 Feladatmegoldás lépései 17.A kiwi esetében (száj) hasonló módon járunk el, mint az áfonyánál. (Vigyázzunk, hogy melyik rétegünk az aktív – Background kell!) 18.Majd válasszuk ki a varázspálca kijelölő eszközt. A beállítások palettáján állítsunk be kb. 50-es küszöbszint értéket a körte (orr) kijelöléséhez.

11 11 Feladatmegoldás lépései 19.Vigyük a hibás terület fölé a kurzort, és hozzáadó üzemmódot használva (vagy a hozzátartozó beállítások palettán, vagy a Shift bill. folyamatos nyomvatartása mellett) jelöljük ki. (A küszöbszintet közben csökkentenünk, a nagyítást pedig növelnünk kell!) Majd mozgassuk a helyére az orrot. (Ha a Ctrl-t nyomjuk, akkor kivonó üzemmód él.)

12 12 Feladatmegoldás lépései 20.A Lasszó eszköz. Kiválasztása után szabadkézi rajzolással (egérrel) tudjuk kijelölni a tészta körvonalait (csokornyakkendő). (Észrevehető, hogy a kijelölés nem pontosan követi az egerünket.) 21.Ezen az állapoton javíthatunk az Élsimítás, és a Lágy szélek jelölőnégyzetek aktivizálásával.

13 13 Feladatmegoldás lépései 22.A mandarin (fülek) esetében az intelligens olló javasolható kijelölő eszközként. 23.Óvatos bánásmódot igényel! Célszerű minden olyan pontjára elhelyezni egy pöttyöt a képrészletnek, ahol színváltozás, vagy irányváltozás következik. Zárt alakzatot kell létrehozni a kijelölés során, és itt is léteznek a varázspálcánál megismert üzemmódok is.

14 14 Feladatmegoldás lépései 24.Az így kapott kijelölést azonban még nem lehet mozgatni. (Ehhez dupla kattintással le kell zárni a zárt alakzat kijelölését, majd be kell kattintani a kijelölés belsejébe!) Végül lebegő kijelöléssé kell alakítani: Shift+Ctrl+L, vagy a Kijelölés menüből. 25.Vigyázzunk, mert a kijelölő eszköz továbbra is aktív, s ha az egérrel kattintunk, akkor azt a rendszer egy új kijelölés kezdetének értelmezi. Óvatosan bánjunk vele!

15 15 Feladatmegoldás lépései 26.Érdemes a két fület, két külön rétegre elhelyezni. (A Gimpben a rétegek használata alapvető jelentőségű!) 27.Rétegeinket célszerű átnevezni (rákattintás). Sorrendjük változhat. 28.A réteg bélyegképére rákattintva a képen sárga-fekete szaggatott vonal jelzi a tartalmát.

16 16 Feladatmegoldás lépései 29.Kijelölés, lemásolás után transzformálni, alakítani kell a „füleket”. A műveleteket a transzformáló eszközökkel végezzük: 30.Nézzük először a „bal fül” transzformációit! 1. Mozgatás: M 2. Forgatás: Shift+R 3. Átméretezés: Shift+T 4. Perspektíva változtatás: Shift+P A mozgatást kivéve mindegyik művelet lezárható a Shift leütésével.

17 17 Feladatmegoldás lépései 31.Következnek a „jobb fül” transzformációi! 1. Mozgatás: M 2. Tükrözés: Shift+F 2. Forgatás: Shift+R 3. Átméretezés: Shift+T 4. Perspektíva változtatás: Shift+P A mozgatást kivéve mindegyik művelet lezárható a Shift leütésével. 32.A felsorolt műveleteket egymásután, többször ismételve juthatunk el a kívánt alakzathoz. (Természetesen a bal fül rétegének lemásolása és tükrözése gyorsabb!)

18 18 Feladatmegoldás lépései 33.A retek levelek (szemöldök) kijelölésére kombinált kijelölési technikát alkalmazunk. Először téglalap kijelölőt használunk, egy befoglaló alakzat kijelölésére. Majd a terület kijelölő eszközzel: megjelöljük a fehér területet! Kivonás a kijelölésből: üzemmód mellett, s így azonnal kijelölésre kerül a szabálytalan alakú rész.

19 19 Feladatmegoldás lépései 34.Az előzőekben bemutatott kijelölési módszer nagyon jól alkalmazható, bonyolult alakzatok gyors kijelölésére. Csak a beállító paletta küszöbszint értékét kell megfelelően változtatni. 35.A kijelölés kontrolálására alkalmas a Kijelölés- szerkesztő, melyet célszerű állandóan használni. A kijelölés menüből érhető el. Ez az ablak is bedokkolható a Gimp főablakába!

20 20 Feladatmegoldás lépései 36.A kijelölt alakzat mozgatásához most is lebegő kijelölést kell alkalmaznunk, amelyet önálló réteggé alakítunk. Majd az új réteget duplikáljuk, és a megfelelő alakításához használjuk a transzformációs eszközöket. 37.Munkánk közben sokszor mentsünk (akár több változatban is) !

21 21 Feladatmegoldás lépései 38.A gomba (kalap) esetében a felhasználóra bízzuk a megfelelő kijelölő eszközök kiválasztását (intelligens olló javasolt). 39.A törzset célszerű levágni a kalapról (üzemmódok). A javításokra mindenképpen a lasszót ajánljuk. A képernyő teljes elfoglalására használható az F11, vagy a Ctrl+E funkció, melyek a Nézet menüből is meghívhatók.A képernyő teljes elfoglalására használható az F11, vagy a Ctrl+E funkció, melyek a Nézet menüből is meghívhatók.

22 22 Feladatmegoldás lépései 40.Mentsük el a munkánkat! 41.Végül a Kivágás (kés) eszköz: segítségével jelöljük meg a kész „zöldségfejet”, Enterrel zárjuk le. S a végeredményt is mentsük el külön.XCF és.JPG típusú fájlokba is.

23 23 42.Otthoni (ill. iskolai értékelhető) feladatként oldjuk meg újra a feladatot, úgy, hogy most forrásállományként a következő.jpg fájlokat használjuk. Elérési útvonaluk ugyanaz: \Kepf\Gimp\Gyak\L1\Forr\ (A szükséges fájlok helye mindig hasonló lesz!) Feladatmegoldás lépései


Letölteni ppt "GIMP - a kijelölések (1. rész) Bevezetés a kijelölések használatába."

Hasonló előadás


Google Hirdetések