Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

GIMP - a kijelölések (1. rész)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "GIMP - a kijelölések (1. rész)"— Előadás másolata:

1 GIMP - a kijelölések (1. rész)
Bevezetés a kijelölések használatába

2 Kijelölési technikák bemutatása, gyakorlása
A Gimpben a kijelölési technikák ismeretének elsajátítása létfontosságú! A feladatmegoldás során használt fájl neve: Start01.xcf Helye a DVD-n: \Kepf\Gimp\Gyak\ L1\Forr\ A végeredmény:

3 Feladatmegoldás lépései
Készítsünk másolatot a fájlról (Ctrl+D)! Jelöljük ki a másolaton a Téglalap alakú kijelölővel a citromot! (De ne mozgassuk a négyirányú nyíl eszközzel!) Transzformáljuk a kijelölést az átalakító eszközökkel:

4 Feladatmegoldás lépései
Hívhatjuk a helyi menüt is az előző műveletek elvégzésére: Eszközök/Átalakító-eszközök. Próbáljuk ki a különféle transzformáló eszközök hatását a citromon. Visszaállítás: Ctrl+Z

5 Feladatmegoldás lépései
Válasszuk ki az Ellipszis alakú kijelölő eszközt, az áfonya kijelöléséhez. Ha a Shift bill.-t közben nyomjuk, akkor kör alakú kijelölést kapunk! A kép üzenetsorán a nagyítást emeljük 2-400% -ra, a jobb láthatóság miatt. Mozgassuk a képet a kívánt elem megjelenéséig!

6 Feladatmegoldás lépései
Próbáljuk meg kijelölni az eszközzel az áfonyát. Azt tapasztaljuk, hogy a kijelölés a kezdőponttól jobbra-lefelé történik. Ha sikerült kijelölnünk az egérrel az áfonya körvonalát, akkor az ALT bill. nyomvatartása mellett lehet a kijelölést elmozdítani. (Az ALT + kurzor nyilak pixelenként teszik ugyanezt.) Ha a szóköz bill.-t tartjuk nyomva, és így mozgatjuk az egeret, akkor a kijelölt részt kivágja a program. (Ha a kurzor nyilakkal kombináljuk a műveletet, akkor a rajzlap mozdul el a kép alatt.) Visszavonás: Ctrl+Z (Redo: Ctrl+Y)

7 Feladatmegoldás lépései
Ha megtörtént a kijelölés, akkor figyeljük meg az egérkurzor alakját! (Gimp-ben ez nagyon fontos.) A jobb alsó sarokban 4 irányú nyilat kell látnunk, jelentése: a kijelölt rész mozgatható! Ha nem jelenik meg, akkor alakítsuk lebegővé azt! (CTRL+Shift+L, vagy menüből kiválasztva.) Vontassuk az áfonyát a sárgarépa közepére.

8 Feladatmegoldás lépései
Majd horgonyozzuk le! Jelöljük ki az ellipszis alakú kijelölővel a sárgarépa- áfonya együttest és mozgassuk rá a citromra. Ahhoz, hogy a „szakács” másik „szemét” egyszerű másolással el tudjuk készíteni, vegyük észre a következőt! A kijelöléssel most is egy speciális, lebegő réteg jött létre, és mi ezen dolgozunk.

9 Feladatmegoldás lépései
A lebegő kijelölésünket át kell alakítanunk normál réteggé. Ennek a legegyszerűbb módja: a Rétegek ablakban a réteg kétszerezése ikon: meghívása. A duplikálás után a mozgató eszközt aktivizálva: az új réteg, vagyis a „szem” a helyére mozdítható.

10 Feladatmegoldás lépései
A kiwi esetében (száj) hasonló módon járunk el, mint az áfonyánál. (Vigyázzunk, hogy melyik rétegünk az aktív – Background kell!) Majd válasszuk ki a varázspálca kijelölő eszközt. A beállítások palettáján állítsunk be kb. 50-es küszöbszint értéket a körte (orr) kijelöléséhez.

11 Feladatmegoldás lépései
Vigyük a hibás terület fölé a kurzort, és hozzáadó üzemmódot használva (vagy a hozzátartozó beállítások palettán, vagy a Shift bill. folyamatos nyomvatartása mellett) jelöljük ki. (A küszöbszintet közben csökkentenünk, a nagyítást pedig növelnünk kell!) Majd mozgassuk a helyére az orrot. (Ha a Ctrl-t nyomjuk, akkor kivonó üzemmód él.)

12 Feladatmegoldás lépései
A Lasszó eszköz. Kiválasztása után szabadkézi rajzolással (egérrel) tudjuk kijelölni a tészta körvonalait (csokornyakkendő). (Észrevehető, hogy a kijelölés nem pontosan követi az egerünket.) Ezen az állapoton javíthatunk az Élsimítás, és a Lágy szélek jelölőnégyzetek aktivizálásával.

13 Feladatmegoldás lépései
A mandarin (fülek) esetében az intelligens olló javasolható kijelölő eszközként. Óvatos bánásmódot igényel! Célszerű minden olyan pontjára elhelyezni egy pöttyöt a képrészletnek, ahol színváltozás, vagy irányváltozás következik. Zárt alakzatot kell létrehozni a kijelölés során, és itt is léteznek a varázspálcánál megismert üzemmódok is.

14 Feladatmegoldás lépései
Az így kapott kijelölést azonban még nem lehet mozgatni. (Ehhez dupla kattintással le kell zárni a zárt alakzat kijelölését, majd be kell kattintani a kijelölés belsejébe!) Végül lebegő kijelöléssé kell alakítani: Shift+Ctrl+L, vagy a Kijelölés menüből. Vigyázzunk, mert a kijelölő eszköz továbbra is aktív, s ha az egérrel kattintunk, akkor azt a rendszer egy új kijelölés kezdetének értelmezi. Óvatosan bánjunk vele!

15 Feladatmegoldás lépései
Érdemes a két fület, két külön rétegre elhelyezni. (A Gimpben a rétegek használata alapvető jelentőségű!) Rétegeinket célszerű átnevezni (rákattintás). Sorrendjük változhat. A réteg bélyegképére rákattintva a képen sárga-fekete szaggatott vonal jelzi a tartalmát.

16 Feladatmegoldás lépései
Kijelölés, lemásolás után transzformálni, alakítani kell a „füleket”. A műveleteket a transzformáló eszközökkel végezzük: Nézzük először a „bal fül” transzformációit! 1. Mozgatás: M 2. Forgatás: Shift+R 3. Átméretezés: Shift+T 4. Perspektíva változtatás: Shift+P A mozgatást kivéve mindegyik művelet lezárható a Shift leütésével.

17 Feladatmegoldás lépései
Következnek a „jobb fül” transzformációi! 1. Mozgatás: M 2. Tükrözés: Shift+F 2. Forgatás: Shift+R 3. Átméretezés: Shift+T 4. Perspektíva változtatás: Shift+P A mozgatást kivéve mindegyik művelet lezárható a Shift leütésével. A felsorolt műveleteket egymásután, többször ismételve juthatunk el a kívánt alakzathoz. (Természetesen a bal fül rétegének lemásolása és tükrözése gyorsabb!)

18 Feladatmegoldás lépései
A retek levelek (szemöldök) kijelölésére kombinált kijelölési technikát alkalmazunk. Először téglalap kijelölőt használunk, egy befoglaló alakzat kijelölésére. Majd a terület kijelölő eszközzel: megjelöljük a fehér területet! Kivonás a kijelölésből: üzemmód mellett, s így azonnal kijelölésre kerül a szabálytalan alakú rész.

19 Feladatmegoldás lépései
Az előzőekben bemutatott kijelölési módszer nagyon jól alkalmazható, bonyolult alakzatok gyors kijelölésére. Csak a beállító paletta küszöbszint értékét kell megfelelően változtatni. A kijelölés kontrolálására alkalmas a Kijelölés-szerkesztő, melyet célszerű állandóan használni. A kijelölés menüből érhető el. Ez az ablak is bedokkolható a Gimp főablakába!

20 Feladatmegoldás lépései
A kijelölt alakzat mozgatásához most is lebegő kijelölést kell alkalmaznunk, amelyet önálló réteggé alakítunk. Majd az új réteget duplikáljuk, és a megfelelő alakításához használjuk a transzformációs eszközöket. Munkánk közben sokszor mentsünk (akár több változatban is)!

21 Feladatmegoldás lépései
A gomba (kalap) esetében a felhasználóra bízzuk a megfelelő kijelölő eszközök kiválasztását (intelligens olló javasolt). A törzset célszerű levágni a kalapról (üzemmódok). A javításokra mindenképpen a lasszót ajánljuk. A képernyő teljes elfoglalására használható az F11, vagy a Ctrl+E funkció, melyek a Nézet menüből is meghívhatók.

22 Feladatmegoldás lépései
Mentsük el a munkánkat! Végül a Kivágás (kés) eszköz: segítségével jelöljük meg a kész „zöldségfejet”, Enterrel zárjuk le. S a végeredményt is mentsük el külön .XCF és .JPG típusú fájlokba is.

23 Feladatmegoldás lépései
Otthoni (ill. iskolai értékelhető) feladatként oldjuk meg újra a feladatot, úgy, hogy most forrásállományként a következő .jpg fájlokat használjuk. Elérési útvonaluk ugyanaz: \Kepf\Gimp\Gyak\L1\Forr\ (A szükséges fájlok helye mindig hasonló lesz!)


Letölteni ppt "GIMP - a kijelölések (1. rész)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések