Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és igazgatási főosztály 2014. szeptember 18.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és igazgatási főosztály 2014. szeptember 18."— Előadás másolata:

1 Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és igazgatási főosztály szeptember 18.

2 A évi OSAP keretei A statisztikáról szóló évi XLVI. törvény 170/1993. (XII. 3.) Korm. rendelet a statisztikáról szóló évi XLVI. törvény végrehajtásáról 288/2009. (XII. 5.) Korm. rendelet az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adatgyűjtéseiről és adatátvételeiről 223/2009/EK rendelet, Statisztika Gyakorlati Kódexe 1133/2011. (V. 2.) Korm. határozat a vállalkozói adminisztratív terhek csökkentésére irányuló rövid- és középtávú kormányzati programról 1416/2012. (X. 1.) Korm. határozat a vállalkozói adminisztratív költségek csökkentésére irányuló, Egyszerű Állam című középtávú kormányzati program egyes feladatainak módosításáról

3 A módosításokról 1. A hivatalos statisztikai szolgálat (HSSZ) tagjai az aktualizálásra vonatkozó javaslataikat, észrevételeiket egyeztették és lehetőség szerint megtették az adatszolgáltatói terhek mérséklésére szolgáló intézkedéseket. A jelentések adattartalmát egyszerűsítették, csökkentették, a kérdőívek beérkezési határidejét esetenként későbbi időpontra helyezték. 2. Az előterjesztés javaslatot tesz az adatszolgáltatókkal történő kapcsolattartás egységesítésére. Az előterjesztés az adatszolgáltatással kapcsolatos es vagy postai értesítést követő 30 napon belül kötelezné a kijelölt adatszolgáltatót, hogy a KSH honlapján meghatározott felületen adja meg a cég statisztikai adatszolgáltatáshoz biztosított elektronikus kézbesítési ( ) címét és az azzal kapcsolatos változásokat ugyanezen a felületen 15 napon belül jelentse be. Az egységes és nyomon követhető kommunikációt szolgálná, hogy a KSH küldeményeit, értesítéseit az adatszolgáltató által megadott elektronikus értesítési címre kézbesítse.

4 A évi OSAP általános jellemzői Az OSAP tartalmazza a január 1-től végrehajtandó összes adatgyűjtést, adatátvételt. Az új adatgyűjtések között szerepelnek olyanok, amelyek nem ténylegesen újak, 2014-ben nem kerültek elrendelésre, de évtől visszatérő adatgyűjtések. A Korm. rendelet aktualizálása során módosítottnak tekintjük az adatgyűjtést/adatátvételt, ha annak jellemzői: a címe, a típusa, a gyakorisága, a beérkezési határideje, az adatszolgáltatóinak meghatározása, adatkörei és az irányadó uniós jogi aktusai módosulnak. A kérdőív tekintetében érdemi módosulást eredményez az olyan tartalmi változás, amely a kérdőív adatköreiben is változást okoz. Nem tekintendők érdemi változásnak: a cím, a típus, a gyakoriság, az adatszolgáltatók meghatározása, a beérkezés határideje, a gyakoriság, az adatkör kisebb pontosítása, átszámozása, az irányadó uniós jogi aktus aktualizálása.

5 A évi OSAP adatgyűjtései/adatátvételei Adatgyűjtő szerv AdatgyűjtésAdatátvétel új módo- sított válto- zatlan ösz- szes új módo- sított válto- zatlan ösz- szes Központi Statisztikai Hivatal A hivatalos statisztikai szolgálat többi szerve Összesen ) A módosítás okai főként: adatkör változás (aktualizálás, egyszerűsítés, csökkentés), hazai és uniós jogszabályoknak való megfeleltetés.

6 A 2014-es OSAP a hivatalos statisztikai szolgálat szerveinél A szervezet neve Adatgyűjtések száma összesen Az adatgyűjtés jellege szerint változatlanmódosítottúj 1. Központi Statisztikai Hivatal Belügyminisztérium Emberi Erőforrások Minisztériuma Földművelésügyi Minisztérium Igazságügyi Minisztérium Miniszterelnökség Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzetgazdasági Minisztérium Agrárgazdasági Kutató Intézet Legfőbb Ügyészség Magyar Energetikai és Közmű- szabályozási Hivatal Országos Bírósági Hivatal10550 Mindösszesen

7 Az adatgyűjtések számának alakulása ( között) Év Összes adatgyűjtés (db) Az adatgyűjtések számának alakulása:

8 További feladatok: Az OSAP előterjesztés további feladatai, tervezett időpontjai: Az előterjesztés megküldése a Miniszterelnökség részére előzetes egyeztetésre, az OST jóváhagyását követően. A közigazgatási egyeztetésre megküldés tervezett időpontja: október 1. Az államtitkári értekezlet tervezett időpontja: október 30. A Kormányülés időpontja: november elején A kihirdetésre várhatóan november elején kerül sor.

9 . Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP) Dr. Tóth Róbert Jogi és igazgatási főosztály 2014. szeptember 18."

Hasonló előadás


Google Hirdetések