Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása. Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása. Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től."— Előadás másolata:

1 Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása

2 Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től

3 Újítás Nincsen szabályokon alapuló levezetés, szabályok helyett a jólformált alakokat meghatározó feltételek (korlátok) (Nincsenek közbülső alakok) Elvek és Paraméterek helyett: univerzális korlátok nyelvspecifikus rangsorolása Output-orientáltság

4 Nyelvtani szerkezet Szótár (LEXIKON) Generátor (GEN) Kiértékelő (EVAL)

5 GEN: a szótári alakból (megszámlálhatóan végtelen számú) lehetséges felszíni alakot állít elő: a „jelöltek” EVAL: a korlátok rangsorolása alapján kiválasztja az optimális alakot

6 Modell

7 Korlátok Univerzális grammatikához tartoznak (minden nyelv ugyanazokat a korlátokat alkalmazza) A korlátok rangsorolása az, ami nyelvspecifikus A korlátok áthághatóak, nincsenek tökéletes kimeneti alakok, csak optimálisak

8 Optimális alak Az optimális alak az, amely az előbbre rangsorolt korlátokat a legkevésbé hágja át. Nem a korlát-áthágások összegzett száma számít csupán, hanem az is, hogy a hierarchiában pontosan mely korlátokat hágja át egy adott kimeneti jelölt.

9 Korlátok 2 típusa Jelöltségi korlátok: amelyek azt írják elő, hogy a kimeneti alakok a lehető legegyszerűbb elemekből álljanak (pl. „minden elülső magánhangzó kerekítetlen” ) Hűségi korlátok: szabályozzák, hogy minél kevésbé térjen el a kimeneti alak a bemenetitől (pl. „minden bemeneti szegmentumnak meg kell, hogy feleljen valamely kimeneti szegmentum” = törölni tilos)

10 Ábrázolás kiértékelés ábrázolása: tábla (tableau)

11 Egy példa: szótagolás

12 „A l a p g a z d a g s á g ” (Richness of the Base) Mindenféle elképzelhető alak lehetséges bemenetnek számít, a korlátokat és azok rangsorát úgy kell felállítani, hogy az értékelés során a bemenettől függetlenül, minden esetben a helyes (valóságos) – vagy legalábbis a nyelvben lehetséges, jólformált – kimenet bizonyuljon optimálisnak. következmény: nyelvben nem előforduló alakok, fonetikailag azonos kimenetek (lexikonoptimalizálás)

13 Források S IPTÁR Péter-S ZENTGYÖRGYI Szilárd, Optimális esszék a magyar fonológiáról, Veszprém, Pannon Egyetemi Kiadó, 2013. B ALOGNÉ B ÉRCES Katalin, Fonológia előadás, 2013-14/2. félév.


Letölteni ppt "Optimalitás elmélet Torma Nóra kiselőadása. Optimality Theory, OT Kortárs elméleti keret Sok mindenben eltér az SPE-től."

Hasonló előadás


Google Hirdetések