Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011. esztendő Reformáció nagyhetében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011. esztendő Reformáció nagyhetében."— Előadás másolata:

1

2 Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011. esztendő Reformáció nagyhetében

3 „Akire nem volt méltó a világ…”

4 Erdély politikai és vallási helyzete Bocskai szabadságharcát megelőzően. → rossz közhangulat tapasztalható. → a vezetők felé bizalmatlanság irányul. →a nép szívében pedig kilátástalanság uralkodik. →a protestánsok elkeseredtek.

5 → a vezetők megosztottak.

6 → székelyeknek évszázados szabadságjogát eltörölték.

7 Bocskai István 1557-1606

8 1557 Kolozsvár

9 Tanulmányai: Prága, Bécs

10 „Bocskay… benn Erdélyben semmi közi, semmi jószága, se birodalma ne legyen, és közinkbe, soha Erdélybe lakóul ne szállhasson.”

11 „Midőn az Úr által feladatomra elhívattam, kedvem ellenére való volt, mert éreztem gyengeségemet. De remélve kegyelmes Istenem segítségét és teljes hittel, hogy Ő szent Felsége meg fog segíteni, most már semmit sem fogok elmulasztani, hogy vállalkozásunkat diadalra vigyük, az Ő és a nemzet dicsőségére.” Erdély fejedelme és magyar király

12 → vissza adták a templomokat. → a gyulafehérvári székesegyházat, 1605. április 6- án kelt rendeletével visszaadta a reformátusoknak.

13 „hogy mikor a nagy Isten Erdélyben, országunkban beviszen, legyen hol a keresztyéni gyülekezettel együtt igazán mi Istenünket tisztelnünk, dicsérnünk.”

14 Konklúzió. Mit köszönhet Erdély Bocskainak? → megerősítette az összetartozás érzését. → visszaadta a nemzet elveszettnek hitt önbizalmát, önbecsülését és méltóságát.

15 → vallásszabadságot és a nemzeti függetlenséget.

16 „Meghalt a magyarok Mózese, a kinek szintén nem adatott meg, hogy népét az Ígéret földére bevezesse. (…) És amit az a másik Mózes nem tett meg: Bocskai hatalmas bástyát emelt az Ígéret földének védelmére az általa újra megalkotott magyar fejedelemségben, a Bethlenek és Rákócziiak Erdélyében…”

17 „Várad kapitánya Stephanus Bocskai nagy ember és magyar úr volt… Félünk, hogy palántája kipusztult már ennek a szép fajnak. Mert micsoda gyönyörű ember volna egy mai Bocskai István! (…) Iszonyú pici magyarok a mai magyarok. (…) Bocskai megvédte a lelkiismeret szabadságát. Megnövelte a magyarság harcos dicsőségét. (…)Okos formáját formálta meg a nemzeti szabadságnak. Megkötötte a bécsi békét. (…) Bocskai István ma olyan bátor vezére volna az európaian magyaros radikalizmusnak, amilyent nagyon sokára kapunk… fájdalmas örömmel gondolunk régen eltűnt alakjára, testamentumára, melyből még ma sem tudják kiolvasni Magyarország és Erdély fiai…(…) Ha Bocskai István föltámadna, nagyon megvetne bennünket!”

18 Köszönöm a hallgatóság megtisztelő figyelmét!


Letölteni ppt "Brassó Belvárosi Református Egyházközség A magyar reformáció nagy alakjai Előadás sorozat 2011. esztendő Reformáció nagyhetében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések