Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Kovács Milán. Tartalom  A fény ”felfedezése”  Galileo  Az első mérés  Olaf Römer  Olaf Römer mérése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Kovács Milán. Tartalom  A fény ”felfedezése”  Galileo  Az első mérés  Olaf Römer  Olaf Römer mérése."— Előadás másolata:

1 Készítette: Kovács Milán

2 Tartalom  A fény ”felfedezése”  Galileo  Az első mérés  Olaf Römer  Olaf Römer mérése

3 A fény ”felfedezése”  Görögök  XV-XVI század  XVII. század

4 Galileo  Galileo próbálkozott ugyan a fénymérésével de ezt hamar fel kellet adnia mert nem álltak rendelkezésére műszerek.

5 Az első mérés  Olaf Römer dán csillagász nevéhez fűződik, aki 1676-ban a Jupiter holdjainak fogyatkozási idejét tanulmányozta.

6 Olaf Römer  1644. szeptember 25. – Koppenhága, 1710. szeptember 19.  1676-ban elsőként mérte meg közvetetten a fénysebességet.

7 Olaf Römer mérése  Azt mérte meg, hogy a holdak, miközben a bolygó körül keringenek, mennyi időt töltenek a bolygó árnyékában. Römer úgy találta, hogy amikor a Föld az ábra szerinti A helyzetben van a J 1 Jupiterhez képest, illetve amikor a Föld és a Jupiter C és J 2 helyzetben van, akkor valamivel több, mint 10 perces különbség van a hold eltűnése és felbukkanása között.

8 Olaf Römer mérése  Ennek megmagyarázásához feltételezte, hogy a fény véges sebességgel érkezik a Jupitertől a Földre, és mivel a Föld C -ben van legmesszebb a Jupitertől, a megfigyelt késés az az idő, ami a fénynek a többlet út megtételéhez szükséges.

9 Köszönöm a figyelmet!  http://www.mozaweb.hu/Lecke- mozaWeb-A_feny- A_fenysebesseg_meresi_modszerei- 99537 http://www.mozaweb.hu/Lecke- mozaWeb-A_feny- A_fenysebesseg_meresi_modszerei- 99537  Wikipedia

10 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Készítette: Kovács Milán. Tartalom  A fény ”felfedezése”  Galileo  Az első mérés  Olaf Römer  Olaf Römer mérése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések