Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számítógépes ergonómia

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számítógépes ergonómia"— Előadás másolata:

1 Számítógépes ergonómia
Egészséges számítógép-használat

2 Az ergonómia fogalma Az ergonómia a munkavégzés környezetével, az ember és az alkalmazott eszközök közötti kapcsolatokkal, és ezek egymásra gyakorolt hatásával foglalkozó tudomány. 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelete

3 Egészséges számítógép- használat Egészségmegőrzés Ergonómia Ergonómikus munkahely számítógép Szemüveg Környezet

4 Egészségmegőrzés Számítógépes környezetben egészség-megőrzéssel az 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet foglalkozik, látásromlást előidéző tényezők, pszihés (mentális) megterhelés, mozgásszervek megterhelése megelőzését tűzi ki célul. A problémák megjelenését a megfelelően kialakított egészséges munkakörnyezet kialakításával megelőzhetjük. Az egészségi kockázat megelőzése a munkáltató feladata.

5 Ergonómiai szempontok
A számítógép állandó használatának egészségkárosító hatása van. Az egészség megőrzése szempontjából a következőkre kell figyelmi: klíma zaj világítás bútorzat testtartás ergonomikus eszközök (hardver, szoftver) monotónia.

6 Ergonómikus munkahely
munkahelyi klíma levegő mozgása, páratartalma, hőmérséklete (kevés termelt hő legyen) légszennyeződés problémája (por, dohányfüst) zaj halkabb gépek üzemeltetése, nagyon zajos munkahelyen fülvédő, esetleg hangszigetelés

7 3. Világítás Természetes fényforrás (szűrt napfény, árnyékolás):
A monitor árnyékos helyre, hátlapjával a faltól 20 cm-re, ablak jobbkezeseknél balra. Mesterséges megvilágítás: Szórt fény a helyiségben, irányított fény a munkaasztalra: tükröződésmentes (ne világítson a monitorra), szórt, a munkafelületet világítsa meg! A fal világos, a padló sötétebb színű legyen!

8 4. Bútorzat Állítható magasságú székek, asztalok
elegendően nagy felületű asztalok állítható magasságú, stabil, kényelmes székek (forgó, kartámasz, háttámla)

9 5. Testtartás Terhelésnek van kitéve a derék, a hát, a nyak, a csukló és az ujjak . Helyesen állítsuk be a szék és az asztal magasságát! A helytelen kéztartás ínhüvelygyulladást, ízületi fájdalmakat okozhat. Ennek elkerülése érdekében kezünket tartsuk vízszintesen, és mindig használjunk csuklótámaszt. A monitor teteje legyen a szemmel egy magasságban, vagy valamivel az alatt, és cm távolságban a szemünktől. Rendszeresen iktassunk be pihenőket, és rövid tornával mozgassuk meg testünket. (50 perc után 10 perc szünet)

10 5. Testtartás A képernyő közepét nézve a vízszintesnél 20°-kal lejjebb nézzünk! A monitor pontosan előttünk legyen középen! Az alkar munka közben vízszintesen, vagy 10°-kal felette legyen! A felkar függőleges, a kézfej az alkarral egy egyenesbe essen! A csukló legyen alátámasztva! A hát függőleges, a háttámla a derék-hát átmenetnél legyen megtámasztva! A comb vízszintesen, a lábszár függőlegesen helyezkedjen el! A talp legyen alátámasztva! Átlagos felhasználási esetben a monitor, a billentyűzet és az egyéb munkaeszközök azonos távolságra legyenek a szemtől!

11 6. Ergonomikus eszközök 1995 - a svéd TCO szabványosítja

12 6. a) A hardver ergonómiája
dönthető billentyűzet kéztámasszal (hordozható gépekhez külső!) tenyérbe jól illeszkedő, könnyen mozgatható egér megfelelő szemmagasságban elhelyezett dönthető, elforgatható, villogásmentes, tükröződés és fényvisszaverődés-mentes képernyő alacsony zajszintű nyomtató, alacsony ózonkibocsátású lézernyomtató

13 6. b) A szoftver ergonómiája
megbízhatóság (illetéktelenek kizárása) könnyű kezelhetőség (kevesebb ablak, áttekinthető, logikus képernyőképek, képernyős súgók) felhasználóbarát adatbevitel (alapértelmezett értékű adatbeviteli mezők, téves adatbevitel kiszűrése) könnyű karbantarthatóság és továbbfejleszthetőség (makrók)

14 7. Monotónia a szöveg begépelése, a monitor merev nézése, stb.
egyhangú munka a rossz testtartás állandósulhat, ízületi fájdalmak, vérkeringési zavarok jelentkezhetnek váltakozó jellegű tevékenységekkel is csökkenthető képernyő előtti munkát 50 percenként legalább tízperces szünetek szakítsák meg (nem összevonható!) munkaasztaltól felállva rendszeres mozgás

15 Egyéb veszélyek Függőség (játékprogramok, internet nyújtotta korlátlan lehetőségek) óra, nem ritkán óra a gép előtt Kialvatlanság, fáradékonyság, ingerültség Antiszociális magatartás, depresszió Romló teljesítmény (munka, tanulás területén) Bűnözés Halál

16 Környezetpszichológia
A környezetpszichológia annak feltárásával foglalkozik, hogy hogyan hat az emberre a környezete, és az ember, milyen módon alakítja a környezetét. Mesterséges környezetünknek melyek azok a paraméterei, melyek a környezethez való viszonyunkat meghatározzák.

17 Káros függőség A sok internethasználat, eltúlzott mértékű levelezés, rengeteg internetes játék önmagában még nem baj. A baj akkor kezdődik, ha emiatt elhanyagoljuk a munkánkat, a tanulást, családi és emberi kapcsolatainkat. „…a túlzásba vitt jó dolog – rossz dolog! ”

18 Káros függőség

19 Káros függőség

20 Káros függőség

21 Környezetvédelem A számítástechnikai alkatrészek veszélyes hulladéknak számítanak. CRT monitor: üveg 2-4 kg ólom elem, akkumulátor: higany kadmium forrasztóanyagok: ón ólom műanyagok: égéskor mérgező gázok

22 Környezetvédelem Megoldás: szelektív hulladékgyűjtés visszavétel
újrahasznosítás "zöld PC-k"

23 Ellenőrző kérdések Mi az ergonómia?
Milyen veszélyeket rejt a számítógépes munkakörnyezet? Miért rossz a számítógépes függőség? Mennyi időnként kell megszakítani a törvény szerint a számítógépes munkát? Ilyenkor mi a teendő? Mire kell ügyelni a számítógépes munkakörnyezet kialakításakor egészségügyi szempontból? Milyen egészségügyi problémákat okozhat a helytelen számítógép használat? Sorolj fel 3 példát!

24 Te is számítógépfüggő vagy.
Swift HA SHIFTNEK OLVASTAD Te is számítógépfüggő vagy.

25


Letölteni ppt "Számítógépes ergonómia"

Hasonló előadás


Google Hirdetések