Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Tűzmadár járt a kertemben, szivárványos, kényes, pázsitomra szállott le a fényességes. Bokraim közt lépegetett aranyos-begyesen, szedegette, emelgette.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Tűzmadár járt a kertemben, szivárványos, kényes, pázsitomra szállott le a fényességes. Bokraim közt lépegetett aranyos-begyesen, szedegette, emelgette."— Előadás másolata:

1

2 Tűzmadár járt a kertemben, szivárványos, kényes, pázsitomra szállott le a fényességes. Bokraim közt lépegetett aranyos-begyesen, szedegette, emelgette lábait kecsesen.

3  A tűz az emberi életben és az emberi történelemben fontos szerepet tölt be. A tűznek köszönhetjük, hogy a természet erőivel szembe tudjuk védeni magunkat: oltalmaz a vadaktól, s hidegtől, a meg tudjuk vele munkálni az anyagokat.  A népköltészet a tűz tulajdonságaival jeleníti meg érzelmeinket. Lángja, melege a szeretet, a szenvedélyes szerelem és a forradalom jelképe. Színe, a piros örömet, szenvedélyt jelenti. Ünnepeinken örömtüzet, tűzijátékot rendezünk.  Ugyanakkor a tűz pusztító elem. Igaz átmelegít, vidámmá tesz, fényt hoz és fényt ad, de ugyan akkor a martalékévé is válhatunk. Prométheusz legendája szerint az istenek nem is akarták odaadni az embereknek – Prométheusznak ezért kellett bűnhődnie. Az ember kétarcú – nem csak jóra, hanem rossz célra is használja a tüzet. Például háborúban, mások megsemmisítésére.

4 Tűz nélkül nincs élet, nincs átalakulás, kultúránkat is a tűznek köszönhetjük. Ez az elem mindent megolvaszt, mindent elpárologtat, mindent eléget, mindent átalakít. Minden elemnek megvan a maga ereje, azonban egyiknek sincs olyan nagy ereje mint a tűznek. A föld elnyelhet, a víz elmoshat, a szél szétszórhat bármit, azonban egyik sem tudja megváltoztatni a dolgok természetét. Erre csak a tűz képes. A tűz a változás, a transzformáció, a metamorfózis eleme. A tűz nyomában csak a hamu, vagy a teljesen átalakult ember marad.

5 A tűz jelképként  Ugyanakkor a tűz pusztító elem. Igaz átmelegít, vidámmá tesz, fényt hoz és fényt ad, de ugyan akkor a martalékévé is válhatunk. Prométheusz legendája szerint az istenek nem is akarták odaadni az embereknek – Prométheusznak ezért kellett bűnhődnie. Az ember kétarcú – nem csak jóra, hanem rossz célra is használja a tüzet. Például háborúban, mások megsemmisítésére.

6


Letölteni ppt "Tűzmadár járt a kertemben, szivárványos, kényes, pázsitomra szállott le a fényességes. Bokraim közt lépegetett aranyos-begyesen, szedegette, emelgette."

Hasonló előadás


Google Hirdetések