Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nehezen elképzelhető és érthető, hogy egy kiszáradt, eső nélküli sivatagi táj, tele óriási homokdűnékkel – tele van szórva tavakkal, amik „valószínűtlenül“évszázadokon.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nehezen elképzelhető és érthető, hogy egy kiszáradt, eső nélküli sivatagi táj, tele óriási homokdűnékkel – tele van szórva tavakkal, amik „valószínűtlenül“évszázadokon."— Előadás másolata:

1

2

3

4 Nehezen elképzelhető és érthető, hogy egy kiszáradt, eső nélküli sivatagi táj, tele óriási homokdűnékkel – tele van szórva tavakkal, amik „valószínűtlenül“évszázadokon át maradtak meg itt. Ám ez a táj valóban létezik és nem csodálkozhatunk azon, ha valaki ezt Badain Jaran-nak („A titokzatos tavak sivatagjá”-nak) nevezte el.

5

6

7

8 Badain Jaran Kínától északra, Közép-Mongólia autonóm területen fekszik. Egyedülálló annyiban, hogy egyes állandó homokdűnéi legnagyobbak a világon és köztük viszonylag nagy tavak találhatók. A dűnék belseje állandóan nyirkos, ami megmagyarázza azt, hogy hogyan tudnak ellenállni a szél eróziójának.

9

10

11

12 Az évi csapadékmennyiség csupán 40 mm, ami messze nem elegendő a tavak állandó vízszintjének megtartásához. A talány abban rejlik, hogy a tavak vize a pár száz kilométerre levő Qilian hegységből lefolyó vizekből a föld alól tör elő, mint valami gigantikus föld alatti folyó, mivelhogy nincs más útja átjutni a sivatagon.

13 jeep

14

15

16 Az eredmény - egy nem mindennapi, varázslatos, lagúnákkal teletűzdelt sivatag.

17

18

19

20 Amíg egyes tavak viszonylag nemrég keletkeztek és „édes“ a vizük, a régebbiek fokozott sósságot (salinitást) mutatnak. Döbbenetes a panoráma, mivelhogy egyes dűnék, amik a tavakat körül- ölelik, akár 500 m magasságot is elérnek.

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36


Letölteni ppt "Nehezen elképzelhető és érthető, hogy egy kiszáradt, eső nélküli sivatagi táj, tele óriási homokdűnékkel – tele van szórva tavakkal, amik „valószínűtlenül“évszázadokon."

Hasonló előadás


Google Hirdetések