Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Még büszkén vallom, hogy magyar vagyok…” Ismerkedés a magyar nép táncaival Előadja: Pázmány Táncegyüttes 2008. április 28.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Még büszkén vallom, hogy magyar vagyok…” Ismerkedés a magyar nép táncaival Előadja: Pázmány Táncegyüttes 2008. április 28."— Előadás másolata:

1 „Még büszkén vallom, hogy magyar vagyok…” Ismerkedés a magyar nép táncaival Előadja: Pázmány Táncegyüttes 2008. április 28.

2 A három fő táncdialektus

3 Szatmári tánc Közép (tiszai) dialektushoz tartozó tájegység A táncrend verbunkból és csárdásból áll, mely ma már csak lassú és friss tételből áll A lassú és friss csárdás formakészlete -- a nyugati dialektus csárdásaival ellentétben -- nem válik el egymástól, lényegében ugyanazon figurákat használják mindkét részben.

4 Szatmári tánc

5 Marosszéki forgatós Marosszék a székelység legfejlettebb tánckultúrájú területe. Marosszék a székelység legfejlettebb tánckultúrájú területe. Jellemző a forgatós, a szapora (sebes forduló, magyar forduló), a lassú csárdás vagy jártatós, a friss csárdás vagy cigánycsárdás, ill. a szökős Jellemző a forgatós, a szapora (sebes forduló, magyar forduló), a lassú csárdás vagy jártatós, a friss csárdás vagy cigánycsárdás, ill. a szökős

6

7 Magyarbőd (Bidovice) Felvidéki község, 14 km-re keletre fekszik Kassától. Felvidéki község, 14 km-re keletre fekszik Kassától. község 1150 lakosából ma már csak mindössze 43 vallja magát magyarnak A magyarbődi tánc a csárdás válfaja. Lépései kemények, határozottak. Viseletére jellemző a színes, díszes öltözet, a leggazdagabb helyeken brokátból készített szoknyát hordtak  karikázó

8

9 Mezőségi táncok Erdélyi dialektus Erdélyi dialektus A Mezőség a Kis- és Nagy- Szamos, a Sajó, a Maros és az Aranyos közötti kopár közép-erdélyi dombvidék összefoglaló tájneve. A Mezőség a Kis- és Nagy- Szamos, a Sajó, a Maros és az Aranyos közötti kopár közép-erdélyi dombvidék összefoglaló tájneve. 300 magyar, román és szász település 300 magyar, román és szász település Páros tánc: lassú és friss csárdásból áll Páros tánc: lassú és friss csárdásból áll Legények: pontozó Legények: pontozó

10

11 Somogyi táncok Sárköz és a Balaton között elterülő rész Sárköz és a Balaton között elterülő rész Dunántúli táncok közé tartozik, a nyugati dialektus tánca Dunántúli táncok közé tartozik, a nyugati dialektus tánca Jellemzői: eszközös tánc, ugrós, lassú és friss csárdás Jellemzői: eszközös tánc, ugrós, lassú és friss csárdás

12

13 A magyar tánc tartásával, formáival, különös lelkületével messze kimagaslik más nemzetek táncai közül

14

15 „A magyar tánc és nóta úgy hozzátartozik a magyar emberhez, mint a feje, karja vagy a lába. Nélkülük csak roncs és nyomorék lehet, s ha elveszti őket, veszteségébe hamarosan belepusztul"

16 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "„Még büszkén vallom, hogy magyar vagyok…” Ismerkedés a magyar nép táncaival Előadja: Pázmány Táncegyüttes 2008. április 28."

Hasonló előadás


Google Hirdetések