Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Lelesziné Tóth Emese Andragógia MA, II. évf. I.félév „Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt, akár utcaseprők, akár miniszterek.” KOSZTOLÁNYI.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Lelesziné Tóth Emese Andragógia MA, II. évf. I.félév „Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt, akár utcaseprők, akár miniszterek.” KOSZTOLÁNYI."— Előadás másolata:

1 Készítette: Lelesziné Tóth Emese Andragógia MA, II. évf. I.félév „Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt, akár utcaseprők, akár miniszterek.” KOSZTOLÁNYI DEZSŐ: INTÉS AZ ÖREGEBBEK TISZTELETÉRE

2

3 Megdöbbentő adatok:  A 65 év felettiek mintegy 15 százaléka mutatja a depresszió valamely jegyét.  Ez az arány 20 százalékra növekszik az idősek otthonában élőknél, különösen ha valamely más betegség is fennáll.  Az öngyilkosságok 80 százalékát a 65 év feletti férfiak követik el!  Egy 1990-es felmérés szerint a Parkinson-kórban szenvedők 50, az Alzheimer-kórban szenvedők 35 százaléka depressziós.

4  Egész napos nyomott hangulat.  Az érdeklődés elveszítése attól függetlenül, hogy a tevékenység éppen milyen területre terjed ki.  Jelentős súlyvesztés vagy súlygyarapodás, akarattól teljesen függetlenül.  Álmatlanság vagy aluszékonyság.  Pszichoszomatikus izgatottság vagy lelassult mozgás.  Fáradság, indokolatlan bűntudat vagy haszontalanság érzése.  Koncentrációs és gondolkodás zavarok.  A halál vagy az öngyilkosság állandóan visszatérő gondolata.

5  Meggyengült egészség, mely gyakran okoz működési zavarokat. A függetlenség elvesztése és a testi függőség megnövekedése.  Idült betegségek, barátok, családtagok elveszítése, nagyszülői szerep csökkenése.  Nyugdíjazás, mely hirtelen törést jelent az anyagi és társadalmi helyzetben, megváltozik a napi rutin.  Megözvegyülés és válás.

6 Depresszióban az információfeldolgozás negatív irányba torzul, a depressziós egyén szelektíven csupán csak a kellemetlen emléket idézi fel, gondolkodásában szisztematikusan logikai hibákat vét.  pld.: egy bizonyos alaphelyzetről ellenkező következtetésre jut, mint ami logikus lenne (önkényes következtetés),  a helyzetből olyan részleteket emel ki, amelyek pesszimista szemléletével kongruensek, más jellemzőket nem vesz figyelembe,  a szerencsétlen események jelentőségét és a saját hibáit felnagyítja,  a pozitív eseményeket és a jó tulajdonságait minimalizálja (szelektív absztrakció),  egyetlen sajnálatos negatív incidensből általános következtetést von le (túláltalánosítás).

7 1.Az egészségpszichológia (Czigler 2000) az egyén „megküzdőképességét”, a kontroll- funkciók fontosságát hangsúlyozza. Az idősödéssel járó nehézségek elviselésében az aktív életmód, a helyes táplálkozás, a meglévő tudás, képességek, a szellemi és fizikai funkcióképesség (sport) - gyakorlás segítségével - megtartása és az öregedéshez való pozitív attitűd kialakítása játszik központi szerepet.

8 2.A depresszió kezelésénél, bizonyítottan eredményesek a kognitív és gyógyszeres terápiák, de ugyanígy pszichodinamikus alapokra épülő módszerek is jól alkalmazhatók. Az idősek ugyanolyan jól reagálnak a kognitív terápiás és gyógyszeres kezelésre, illetve a kettő kombinációjára mint a fiatalabbak (a statisztikák szerint a depressziós betegek 50-65 %-a jelentősen javul). A csoportterápiás módszerekkel kapcsolatosan is akadnak kedvező tapasztalatok (Comer,2000).

9

10  Az időskor a visszatekintés, a számadás, a mérlegelés életszakasza. Abban az esetben, ha előrehaladott korában valaki úgy érzi, hogy elpazarolta az életét, rossz döntéseket hozott, akkor kétségbeesik, míg ha értelmesnek ítéli meg életútját, akkor kialakul az én-integritás érzése, vagyis az időskor konfliktusainak igenis létezik „jó megoldása”, a bölcsesség, az elmúlás és a halál elfogadása, ami a spirituális dimenzió beemelése által vagy akár enélkül is bekövetkezhet…

11 A 65 ÉVES ÉS ENNÉL IDŐSEBB NÉPESSÉG ARÁNYA A NÉPESSÉGEN BELÜL, 2011 Forrás: Bálint – Spéder: Demográfiai portré 2012. 7. fejezet

12 AZ ÉLETKILÁTÁSOK ALAKULÁSA AZ IDŐSKORBAN MAGYARORSZÁGON Forrás: Területi halandósági táblák 1988–1994, A halandóság földrajzi különbségei Magyarországon 2000, A halandóság földrajzi különbségei Magyarországon 2010, Bálint-Spéder saját számítása. Bálint – Spéder: Demográfiai portré 2012. 7. fejezet

13 A KÜLÖNBÖZŐ KORCSOPORTOKHOZ TARTOZÓ IDŐS NÉPESSÉG MEGOSZLÁSA HÁZTARTÁSTÍPUSOK SZERINT, 2008-BAN Forrás: Bálint-Spéder saját számítása, KSH NKI életünk fordulópontjai demográfiai adatfelvétel, 3. hullám, 2008. Bálint-Spéder: Demográfiai portré 2012. 7. fejezet


Letölteni ppt "Készítette: Lelesziné Tóth Emese Andragógia MA, II. évf. I.félév „Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt, akár utcaseprők, akár miniszterek.” KOSZTOLÁNYI."

Hasonló előadás


Google Hirdetések