Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BELGA KIRÁLYSÁG MARIKA SZEILER 8.B.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BELGA KIRÁLYSÁG MARIKA SZEILER 8.B."— Előadás másolata:

1 BELGA KIRÁLYSÁG MARIKA SZEILER 8.B

2 BELGIUM ZÁSZLAJA BELGIUM CĺMERE

3 FŐVÁROS:BRÜSSZEL NÉPESSÉG: fő Terület:30 528km² HIVATALOS NYELV:holland(flamand), francia(vallon],német(regionális) NAGYVÁROSOK:ANTWERPEN,BRÜSSZEL,GENT, BRUGGE,CHARLEROI

4 Belgium, hivatalos nevén a Belga Királyság (holland nyelven: Koninkrijk België , francia nyelvenRoyaume de Belgique, német nyelven Königreich Belgien) egy etnikailag és nyelvileg megosztottnyugat-európai ország; állampolgárai három jól elkülöníthető csoportja a hollandul beszélő flamandok, a franciául beszélő vallonok és az ország keleti részén élő német közösség. Szomszédjai északról Hollandia, keletről Németország és Luxemburg, délről és nyugatról Franciaország, északnyugat felől az Északi-tengerhatárolja. Hollandiával és Luxemburggal közösen alkotja a Benelux államok csoportját. Az Európai Unióalapító tagja, fővárosa Brüsszel, amely egyben az uniós intézmények egyik székhelye. Jelenlegi uralkodójaFülöp.

5 ANTWERPEN Az antwerpeni állatkertet 1843-ban alapították. Több, mint 4 000 állatnak ad otthont. A központi pályaudvart Louis Delacenserie tervezte. A Miasszonyunk-székesegyházat a 14. században kezdték építeni és 1518-ban fejezték be.  A Szent János-templom még díszesebb, mint a székesegyház. Itt található Rubens sírja. A Szent Pál-katedrálisnak gyönyörű barokk belsőtere van. A templom néhány száz méterre található a főtértől(Grote Markt).

6 ANTWERPENI HÁZFRONT

7 BRÜSSZEL Jelképe a Manneken Pis (Pisilő fiúcska) 60 cm-es szobra a belvárosban a Grande Place közelében. A Parc du Cinquantenaire, a belga királyság fennállásának 50. évfordulójára épített diadalív, valamint a két oldalán lévő nagy csarnokok, amelyek az 1880-as világkiállítás eredeti pavilonjainak helyettesítésére épültek. A gótikus építészeti stílus nagyszerű alkotása, a Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyház A brüsszeli királyi palota, illetve a közelében található Parc de Bruxelles

8 Brüsszel egyik nevezetessége - a csoki és a csipke mellett - a szinte minden utcasarkon kapható "waffel"

9 CHARLEROI A helyi repülőtér amelyet Brussels South Charleroi Airport néven ismernek, Gosselies település közelében található. A repülőtér 1919-ben, mint oktatórepülőtér kezdte meg működését, később egy Fairey típusú repülőket előállító üzem is ide települt. A repülőtér fő vonzáskörzete Brüsszel, ahová a reptérről legegyszerűbben a charleroitransfer.com nevű minibuszos szolgáltatással juthatunk el  A városi közlekedést a TEC (Transport En Commun) vállalat üzemelteti, amely a vallon régió tulajdonában van. A várost és az agglomerációt buszok, illetve helyiérdekű vasút szolgálják ki (Métro Léger de Charleroi). Utóbbi egyes szakaszain a Vicinal, a régi belga országos villamoshálózat sínjén fut.

10 A Sambre folyó a Charleroi Midi vasútállomás közelében
MAISON DORÉE

11 VALLONOK A vallonok általánosságban Vallónia területén élnek.A vallon nyelv a francia nyelv egy változata, amelyet a második világháborúig széles körben használtak.A belga és a francia állam a francia nyelv használatát támogatja, a vallont ma már nem használják az oktatásban sem. A helyzetet tovább komplikálja a napjainkra kialakult szövetségi struktúra Belgiumban, amely nyelvi alapon három közösségre osztotta fel az országot: a francia nyelvű, a flamand nyelvű és a német nyelvű közösségre. A francia közösség nem teljesen azonos Vallóniával.

12 FLAMANDOK A flamand jelölhet egy személyt, illetve egy népcsoportot, míg a flamandok, illetve a flamand nép megnevezés a Belgium északi részén, Flandria területén élő, hatmillió főt számlálónépcsoportra, illetve a más országokban élő flamand kisebbségekre vonatkozik. Bizonyos szövegkörnyezetben a flamand azon személyekre vonatkozik. A flamand vonatkozhat egyes esetekben Franciaország és Hollandia területén élő, flamand nyelvet beszélő kisebbségekre.

13 BRÜSSZELI CSIPKE A legkorábbi csipkék kizárólag vetéltek voltak, a 18. századtól kezdve terjedt el a varrott csipke. Manapság a brüsszeli csipkék szinte kizárólag varrottak. A csipke hálóját régebben varrták vagy vetélték, ma géppel előállított tüll szolgál a csipke hálójául (Bobbinet-gép). A belga csipkekészítés eredetét homály fedi, nem ismert. V. Károly német-római császár uralkodásának idejéből származik.Az ezt követő reneszánsz és a felvilágosodás idején a csipke igen keresett, divatos tárgy lett. A csipkekészítést technikáit is belga területen fejlesztették ki. A varrott csipkét ma is készítik Aalst város környékén, ezt a csipkét a közeli Brüsszelben árusították a legkorábbi időktől fogva.

14 ÉLŐVILÁG,TERMÉSZETVÉDELEM
Nagy népsűrűsége, fejlett ipara és elhelyezkedése miatt Belgium komoly környezeti problémákkal kerül szembe. A környezetet az urbanizáció, a fejlett közlekedési infrastruktúra, a járműforgalom, a jelentős nehézipar, az intenzív és belterjes állattartás és növénytermesztés által kibocsátott szennyező anyagok terhelik. Egy 2003-as jelentés szerint a belga folyók vízminősége a legrosszabb Európában. Nemzeti Parkja:Hoge Kempen Nemzeti Park, melyet 2006-ban alapítottak, Flandria területén.

15 BARNA DELFIN BELUGA {FEHÉR DELFIN}

16 A Föld veszélyeztetett állatfajai közül Belgium partjainál, az Északi-tengerben előfordul az északi simabálna, a nagy ámbráscet, a barna delfin és a beluga (fehér delfin), a szárazföldön pedig az európai vidra, a kerti pele, a nagyfülű denevér, csonkafülű denevér, kis patkósdenevér, tavi denevér és nyugati piszedenevér.

17 ÉGHAJLAT DENDER FOLYÓ Klímája mérsékelt óceáni, nagy csapadékmennyiséggel minden évszakban. Az átlaghőmérséklet 3 °C januárban és 18 °C júliusban, a csapadék 78 mm júliusban.[3] A telek általában enyhék, - az Ardenneket kivéve - kevés hóval. Nyáron is gyakori a hűvös, esős időjárás. Az éves átlaghőmérséklet 11,2 fok.

18 VĺZESÉSEK COO KÖZELÉBEN
VĺZRAJZ VĺZESÉSEK COO KÖZELÉBEN Belgium összes vízfolyása az Északi-tengerbe ömlik, a Momignies (Macquenoise) település és környékének kivételével, amely a francia Oise folyón keresztül a La Manche-ba ömlik. Belgium leghosszabb folyói: Schelde (fr: Escaut): belgiumi hossza 200 km (teljes hossza 350 km) Maas (fr: Meuse): belgiumi hossza 183 km (teljes hossza 925 km) Yser v. IJzer : belgiumi hossza 50 km (teljes hossza 78 km) Az ország fekvése miatt az áradások komoly veszélyt jelentenek, elsősorban a tengertől visszahódított területeken.


Letölteni ppt "BELGA KIRÁLYSÁG MARIKA SZEILER 8.B."

Hasonló előadás


Google Hirdetések