Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ken Wilber (1949 - ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ken Wilber (1949 - ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet."— Előadás másolata:

1 Ken Wilber ( ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet elnöke

2 Életrajz dióhéjban 1949-ben született Oklahoma Cityben Nebraska Államban (USA). Általános- és középiskoláit több helyen végezte, ugyanis apja katonai pályájából következően a családja sokat költözött. Az egyetemi ismeretszerzést az orvostudománnyal kezdte, majd biokémiára váltott, de a doktori képzést már nem fejezte be, mert nem tudott egyetérteni a tudományos szemlélet anyagközpontúságával. Saját szellemi útjára lépve önállóan kezdte olvasni, összevetni és szintézisbe foglalni a nyugati és keleti tudományos, filozófiai és pszichológiai irányzatokat. Szellemi „éhségét” és kapacitását jól jellemzi, hogy naponta 2-3 könyvet olvasott el, 17 éves korától rendszeresen meditált, és mindössze 23 éves volt, amikor 1977-ben megjelent első, nagyszabású tudatelméleti könyve „The Spectrum of Consciousness” (A tudat spektruma) címen. Ezzel a művel nagy elismeréseket és heves kritikákat váltott ki. Tudatelmélete a nyugati tudomány, a keleti és nyugati misztika, valamint az ősi filozófia eredményeit ötvözi, és egy új világmagyarázat alapjait rakja le. Azóta húsz könyvet és számos esszét publikált.

3 Életrajz dióhéjban Ken Wilbert a hatvanas években az akkoriban alakuló
transzperszonális pszichológia legjelentősebb képviselőjeként tartották számon, azonban túlnőtt annak keretein,és létrehozta saját ún. „integrál pszichológiáját”. Jelenleg az Egyesült Államokbeli Boulderben, Colorado államban él, ahol pezsgő szellemi műhely alakult ki körülötte, és az „Integrál Elmélet” lényegében egy új irányzattá formálódott. Ennek intézményeként Wilber 1998-ban megalapította az integrál tan elterjesztését, részletes kidolgozását, és gyakorlatba ültetését célzó nonprofit Integrál Intézetet.

4 Magyarországon megjelent könyvei: Határok nélkül. Édesvíz, 2000.
A Működő Szellem rövid története. Európa, 2003. Áldás és Állhatatosság. Ursus-Libri, 2004. Kiemelten ajánlott Magyarországon szerepel további könyvekben: - Maslow-Assagioli-Wilber: Bevezetés a transzpersznális pszichológiába. Ursus-Libri, 2006. - Daubner-Kaló: A tudattalan nehezen járható ösvényein.

5 Wilber honlapok www.kenwilber.com www.integralinstitute.org
Wilber honlapok Ez a Wilber bemutató fájl: Letölthető itt: vagy ben elkérhető itt:


Letölteni ppt "Ken Wilber (1949 - ) A transzperszonális pszichológia egyik legjelentősebb képviselője Az integrál pszichológia megalkotója A nonprofit Integrál Intézet."

Hasonló előadás


Google Hirdetések