Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konrad Zuse Z3 Készítette: Kiss Kinga Lovasi Rebeka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konrad Zuse Z3 Készítette: Kiss Kinga Lovasi Rebeka."— Előadás másolata:

1 Konrad Zuse Z3 Készítette: Kiss Kinga Lovasi Rebeka

2 Konrad Zuse (Berlin, 1910. június 22. – Hümfeld, 1995. december 18.) Német mérnök, a számítástechnika úttörője. Tanulmányait Berlin- Charlottenburgban a Technische Hochschule mérnöki szakán fejezte be. Lediplomázása után egy repülőgépgyár tervezőjeként kezdett el dolgozni. Első gépének építését még főiskolásként kezdte el.

3 A Kezdetek Volt még egy, a korát megelőző konstrukciója Konrad Zuse- nek: a világ első digitális rajzgépe, a Graphomat, vagy más néven, a Z-64. A gép első konstrukciója főleg azért volt nagyon különleges, mert az akkor készült, amikor még nem volt olyan léptetőmotor, amit a toll mozgatásához alkalmazni lehetett volna. Konrad Zuse a léptetőmotorok helyettesítésére egy hallatlanul precíz fogaskerék- áttételt tervezett a géphez, amivel igen pontos rajzokat lehetett készíteni.

4 A Kezdetek: Z1 Az első számítógépe, amit 1934-ben építészhallgatóként kezdett el fejleszteni, a Z-1 egy mechanikus számítógép volt. Ez a gép leginkább Babbage számoló- műveivel rokon, de mégis lényegesen különbözik azoktól, ugyanis Zuse nem számkerekes decimális gépet, hanem igen/nem kapcsolókkal bináris gépet épített. Kettes számrendszerben működött és lebegőpontos számokkal dolgozott. Az adatbevitelre billentyűzet szolgált, az adatkivitel pedig kettes számrendszerben egy világító tábla (fénymátrix) segítségével történt. A számolómű és a tároló telefon relékből készült. A gép 24 bites szavakkal dolgozott, a memóriája 16 adat tárolását tette lehetővé. Tartalmazott decimális- bináris és bináris-decimális átalakítót is (ez is első volt a világon).

5 A kezdetek: Z2 Igen korán, már 1936/37-ben átváltott a jelfogós számítógépek építésére, miután a mechanikus logika egyrészt nehézkesen működött, másrészt a gép nem volt eléggé megbízható. A következő modell, a Z2 már lyukfilmes adatbeviteli egységet tartalmazott. Ez a gép 16 bites fixpontos adatokkal dolgozott és 16 szavas tárolója volt.

6 Z3 Konrad Zuse harmadik, programvezérlésű, kettes számrendszerben dolgozó, elektromechanikus számológépe! Elkészülte: 1941. május 12-e. Ez volt a világ első jól működő, programvezérlésű, kettes számrendszerben dolgozó, elektromechanikus számológépe. Tartalmazott : 1400 telefonrelét, melyek 64*22 bit szóhosszat tudtak kezelni. Súlya: 1000 kg, Teljesítmény-felvétele: 4 KWatt, órajele: 5 és 10 Hz között. Egy összeadás 3, egy szorzás 16, egy osztás 28 órajel. Ki-/bemenet: kézi vezérlésű lyukkártya-adagoló.

7 Z3 Az első teljesen működőképes, szabadon programozható, programvezérlésű számítógépet, a Z3-at Zuse 1941-ben fejezte be. Ez a gép 22 bites szavakat használt és lebegőpontos számokkal dolgozott. A tárolóegység 1600 mechanikus reléből állt, 64 szám tárolására volt képes. A számolómű 400 relé felhasználásával készült. A műveletek jellemző végrehajtási ideje 3 s. Zuse felajánlotta Hitlernek, hogy két év alatt elkészíti a hadsereg számára a gép javított változatát elektroncsövek felhasználásával. Hitler az ajánlatot azzal utasította vissza, hogy még a gép elkészülte előtt meg fogják nyerni a háborút.

8 Későbbi évek: Még a háború alatt elkészült a Z-4, valamivel később a Z-5, majd a Z-11 - valamennyi modell jelfogós berendezés volt. Egy Z-11- es Magyarországon is működött, a MOM- ban.

9 ZUSE KG A ZUSE KG-t - főleg anyagi problémák miatt - Konrad Zuse-nak el kellett adnia, az ő részét először a társa, a Brown, Boveri and Company (BBC) vásárolta meg, majd a BBC az egész gyárat eladta a Siemens-nek. Sajnos a Siemens Zuse fejlesztéseit, így a Graphomat-ot sem folytatta, hiszen akkor már meg voltak a saját fejlesztésű illetve licenc formájában vett számítógépei, például a 2002-es majd később a 4004-es, ezeket gyártotta. A Siemens Konrad Zuse-t még egy darabig, mint tanácsadót foglalkozatta, de ez a kapcsolata is hamarosan megszűnt a német számítógépeket gyártó óriással. Élete alkonyán főleg a számítástechnika elméleti kérdéseivel foglalkozott, a számítástechnika és az automatika kapcsolatával valamint az önreprodukáló automatákkal. Szívesen festett is. Zuse KG,1964

10 VÉGE


Letölteni ppt "Konrad Zuse Z3 Készítette: Kiss Kinga Lovasi Rebeka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések