Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Informatikai alapismeretek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Informatikai alapismeretek"— Előadás másolata:

1 Informatikai alapismeretek
2005

2 A Neumann-elvek (1945. tavasz)
A program és az adat egy belső tárban legyen > Memória Általános célú számítógép > Központi vezérlő egység Bináris számrendszerű adattárolás Szükséges egy aritmetikai egység Az utasítások soros végrehajtása

3 A számítógépek csoportosítása
Szuperszámítógépek: tudományos, katonai munkákhoz nagy teljesítményű számítógépek Számítógép-farm: személyi számítógépek speciális összeköttetésével elért kimagasló teljesítmény. Személyi számítógépek: kisebb kutatómunkához, cégek számára, otthoni használatra: nem hordozható hordozható (laptop, notebook) mobil eszközök (tablet pc, PDA, mobiltelefon+PDA) Beépített speciális számítógépek (mobiltelefon, mikrohullámú sütő, mosógép, mosogatógép, intelligens hűtő, intelligens porszívó...

4 A személyi számítógép

5 A személyi számítógépek csoportosítása
nem hordozható – hordozható: laptop, notebook mobil eszközök (tablet pc, PDA, mobiltelefon+PDA)

6 Az IBM cég története vázlatosan
A tananyag kiegészítése

7 Az IBM megjelenése régen és napjainkban

8 Az IBM kialakulása 1886-ban Hermann Hollerith ( ) lyukkártya feldolgozó gépet talált fel, amelyet elektronikus számlálásra lehetett felhasználni. A lyukkártyák réz rudak között helyezkedtek el; ahol lyuk volt a kártyán, ott a réz rudak kontaktust létesítettek és egy elektromos áramkör záródott. A készüléket arra tervezték, hogy fellehessen dolgozni vele az 1880-as népszámlálás adatait. Kézi feldolgozással, ez több mint egy évtizedig tartott volna. Később 1911-ben Hollerith megalapította a Tabulating Machine Company-t. Számtalan egyesülés és üzletrészek felvásárlása után 1924-ben ez a cég lett a ma ismert International Business Machines (IBM).

9 Az IBM napjainkban Az IBM PC megalkotói, rendkívül sok szabadalom tulajdonosai. A cég többek között szervereiről, processzorairól és PC-iről ismert. A céget szokták "Nagy Kék" (Big Blue) néven is emlegetni. Az IBM nem csak hardvert gyárt, hanem a termékei között szerepelnek ismert szoftverek is.

10 Néhány mai IBM termék:

11 Más IBM kompatibilis PC-t gyártók
HP-COMPAQ

12 Kérdések Mit értünk informatika, számítástechnika, számítógép, hardver és szoftver alatt? Mi jellemző a Neumann elvű számítógépre? Milyen kódrendszerek léteznek? Milyen számítógépeken használják, illetve használták? Mi jellemző a kódrendszerekre? (kódhosszúság, létrehozás éve, …) Hogyan csoportosíthatók a PC-k? Mióta van IBM PC? Melyek a siker okai? Mit takar az IBM kompatibilis PC kifejezés? Létezik ettől eltérő PC család is?


Letölteni ppt "Informatikai alapismeretek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések