Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyűlöletbeszéd és a gyűlölködő kifejezések problematikája a mai magyar sajtóban Magyar Krisztián Budapest 2011. április 15.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyűlöletbeszéd és a gyűlölködő kifejezések problematikája a mai magyar sajtóban Magyar Krisztián Budapest 2011. április 15."— Előadás másolata:

1 A gyűlöletbeszéd és a gyűlölködő kifejezések problematikája a mai magyar sajtóban Magyar Krisztián Budapest 2011. április 15.

2 Alaphipotézisek: A gyűlölködő kifejezések jelenléte a sajtóban Fokozott társadalmi hatások Politikai elit, jog és a civil szféra kifogásolható reakciója

3  Szólásszabadság minél szélesebb körű biztosítása  XVIII.-XIX. sz. nagyhatású dokumentumaiban (gondolatszabadság)  XX. sz. emberi jogi dokumentumok  Alkotmány 61. §  „A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításra, továbbá arra, hogy a közérdekű adatokat megismerje, illetőleg terjessze.”  Jogellenes → etnikai vagy bármilyen közösség elleni fellépés

4  Csekély demokratikus hagyományok  ‘92: gyalázkodás büntetése alkotmányellenes  Az Alkotmánybíróság ‘92-es indoklás a : „A létrejött sajtószabadságban senki nem hivatkozhat külső kényszerre, aki a nyilvánosság elé lép, minden sorral, amit leír, magát adja és teljes erkölcsi hitelét kockáztatja. Politikai kultúra és egészségesen reflektáló közvélemény csakis öntisztulással alakulhat ki.”

5  2001. augusztus, Ébresztő c. lap, ifj. Hegedűs Lóránt: Keresztyén magyar állam  Miután pedig nem lehet minden palesztint kifüstölni nácikat is nemegyszer megszégyenítő fasiszta módszerekkel a Jordán partja mellől, hát jönnek megint a Duna partjára, hol internacionalistán, hol nemzetieskedve, hol kozmopolitán még egyet rúgni a magyarba, hiszen kedvet kaptak hozzá. (…) Hát halld meg magyar, az ezredik keresztyén magyar állami év ősi jussán és jogfolytonosságán alapuló, egyetlen életre vezető üzenetét: REKESZD KI ŐKET! MERT HA TE NEM TESZED MEG, ŐK TESZIK MEG VELED!” (Kiemelés az eredetiben – M. K.)

6  Clear and present danger mérce → közvetlen és nyilvánvaló veszélyhelyzet  Alkotmánybíróság ‘92-es határozata → nem szükséges az erőszakos cselekmény bekövetkezte  Ifj. Hegedűs-ügy, Paizs Miklós → számonkérés hiánya

7  Halmai G.: „Az erőszaknak nem kell bekövetkeznie. A bíróságok úgy tűnik, hogy folyamatosan ezt követelik meg, és sorra – ha egyáltalán bírósági szakaszba jut egy ügy– felmentő ítélet születik, lásd ifj. Hegedűs ügyében.”  Koltay András: „(…) alkalmazhatatlan a szabály, az amerikai mércének ez a fajta átvétele egy bizonytalan helyzetet okozott.”  A jogszabályok következetesebb alkalmazása

8  ‘92-es indoklás folyamatos megerősítése  A gyűlöletbeszéd-vita folyamatosan napirenden van  Szélsőségeknek és a gyűlölködő kifejezéseknek kedvező társadalmi állapotok  Politikai elit ingerküszöbe alatt, civil szféra gyenge

9  Bayer Zsolt: Cigányliszka  Magyar Nemzet, 2006. október 17.  Bárki, aki ebben az országban elgázol egy cigány gyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Ha időközben körbeállják autónkat a cigányok, még inkább tapossunk bele a gázba. Akit még elütünk, annak pechje van.

10  „n.a.”: A Surányi- veszély  Magyar Fórum, 2009. március 26.

11  Bayer Zsolt: Ugyanaz a bűz  Magyarországból „bűz árad” – írja valami Cohen névre hallgató, bűzlő végtermék valahonnét Angliából. Cohen, meg Cohn-Bendit meg Schiff. A Népszava pedig a nagy kalapácsos ember vörös figurájával jelentkezik, és sajtószabadságot követel. A legtöbben pedig azt gondolják, hogy ez valami újdonság, s hogy ilyen hadjárat még nem volt. Botorság. Nincs új a nap alatt. Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben…  Magyar Hírlap, 2011. január 4.

12  2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól  A SAJTÓ KÖTELEZETTSÉGEI  17. § (1) A médiatartalom nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére.  (2) A médiatartalom nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport kirekesztésére.

13  A következményetika hatástalan  Szándék figyelembe vétele  Jogszabályok szigorítása?  Írott vs. Íratlan demokrácia  Politikai kultúra változása, társadalmi konszenzus kialakítása


Letölteni ppt "A gyűlöletbeszéd és a gyűlölködő kifejezések problematikája a mai magyar sajtóban Magyar Krisztián Budapest 2011. április 15."

Hasonló előadás


Google Hirdetések