Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI 2014..

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI 2014.."— Előadás másolata:

1 AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI 2014.

2 AZ ÉV FÁJA A: MEZEI JUHAR
Kisebb termetű, lombhullató fa, ritkán éri el a méternél nagyobb magasságot. A legtöbb erdőtársulásban megtalálható, főleg irtásokon, legelőkön fordul elő Jól esztergálható fájából főleg konyhai eszközöket és ültető szerszámokat készítenek.

3 AZ ÉV MADARA A: TÚZOK Legfőbb veszélyeztetője az élőhelyeiket felszámoló intenzív agrárgazdálkodás, az ütközésveszélyes elektromos vezetékek, a fészekragadozó rókák, vaddisznók és kóbor kutyák elszaporodása. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió Ft.

4 AZ ÉV GOMBÁJA A: MEZEI SZEGFŰGOMBA
A füves élőhelyeket kedveli. Kizárólag mezőkön, legelőkön, mohás aljzatú füves helyeken él. Termőhelye kímélendő. Jóízű, ehető, árusítható gomba. Csak a kalapját használjuk fel, ezért szedjük rövidke tönkkel. Gyakran nő boszorkány-gyűrűben.

5 AZ ÉV VADVIRÁGA A: SZIBÉRIAI NŐSZIROM
Lápréteken, folyók mentén, középhegységek csapadékosabb régióiban fordul elő. Alföldi állományait az élőhely kiszáradása, középhegységi előfordulásait a rétek becserjésedése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke Ft

6 AZ ÉV ROVARA A: FÖLDI POSZMÉH
Méternyi mélységben lakik a földben, gyakran egér- és vakondjáratokat használva. A család központját a királynő alkotja. A telet csak ő éli túl. A vadon élő és a mezőgazdasági kultúrák virágbeporzásában kulcsszerepet tölt be.

7 AZ ÉV HALA A: MAGYAR BUCÓ
Bennszülött (endemikus) halfajunk. Magas oxigénigényű, áramláskedvelő faj. A folyókon megépülő vízlépcsők lassú áramlási viszonyokat hoznak létre, ez kedvezőtlen számára. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke Ft.

8 AZ ÉV HÜLLŐJE A: MOCSÁRI TEKNŐS
Hazánkban ez az egyetlen őshonos teknősfaj. Főként az alföldi tavakban, vagy kisebb, lassú áramlású holtágakban él, de a középhegységi, sűrűn benőtt erdei tó is megfelel. Az élőhelyek zsugorodása és az idegen honos ékszerteknős veszélyezteti Természetvédelmi értéke ,- Ft

9 AZ ÉV EMLŐSE A: KELETI SÜN
A hideg téli hónapokban téli álmot alszik. Túlélési esélyeit segíthetjük, ha a levágott gallyakat és a leveleket a bokrok alól nem gyűjtjük össze, hanem kupacokban hagyjuk nekik. Természetvédelmi értéke forint.


Letölteni ppt "AZ ÉV ÉLŐLÉNYEI 2014.."

Hasonló előadás


Google Hirdetések