Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hálózatok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hálózatok."— Előadás másolata:

1 Hálózatok

2 Hálózatok Egy klasszikus hálózat legalább egy központi számítógépből, azaz szerverből és a hozzá kapcsolódó munkaállomásokból áll.

3 Hálózatok A szerver funkciója a hálózaton lévő számítógépek kiszolgálása. Ez magába foglalhatja az adatok központi tárolását egyéni vagy közös felhasználás céljából, továbbá különféle szolgáltatások nyújtását a hálózati felhasználók számára.

4 Hálózatok Terminál: Olyan – képernyőből és billentyűzetből álló – eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a számítógép-hálózat központi számítógépével kommunikáljunk.

5 Hálózatok Terminál: Egy terminál alapesetben nem rendelkezik saját háttértárral, esetleg saját CPU-val sem. Mivel a terminál nem rendelkezik a szükséges erőforrásokkal, hálózati kiszolgáló hiányában önálló munkavégzésre alkalmatlan.

6 A hálózatok csoportosítása kiterjedésük alapján
Helyi hálózatok, más néven LAN (Local Area Network) Városi hálózatok, vagy MAN (Metropolitan Area Network) Kiterjedt hálózatok, vagy WAN (Wide Area Network)

7 Helyi hálózatok A helyi hálózatok (LAN) általában egy iroda vagy épület falain belül helyezkednek el, esetleg néhány egymáshoz közeli épületet kötnek össze. A helyi hálózatok segítségével gyors és megbízható kapcsolatot teremthetünk a számítógépek között. Legelterjedtebb változatai az úgynevezett Ethernet hálózatok.

8 Városi hálózatok A városi hálózatok (MAN) általában egy település határain belül működnek. Ilyen például a kábeltévés hálózat, vagy egy helyi közlekedési vállalat információs rendszere is.

9 Kiterjedt hálózatok A kiterjedt hálózatok (WAN) túlnyúlnak egy település határain, egy országra, egy kontinensre vagy akár az egész világra kiterjedhetnek. Az egyik legismertebb ilyen hálózat az internet.

10 Az internetre való csatlakozás
A csatlakozási mód kiválasztásakor elsősorban az igényelt adatátviteli sebességet vesszük figyelembe, és azt, hogy állandó vagy ideiglenes kapcsolatra van-e szükségünk.

11 Telefonvonal A telefonvonalon az információk elektromos hullámok formájában terjednek.

12 Telefonvonal Analóg telefonvonal használata esetén a hanghullámok velük megegyező formájú elektromos hullámok – vagy más információk –formájában továbbítódnak.

13 Telefonvonal Digitális telefonvonal alkalmazása esetén a hanghullámok – vagy más információk – a másodperc tört része alatt mért rezgéserősséget jelző számsorozatként kerülnek továbbításra.

14 Telefonvonal Digitális telefonvonal alkalmazása esetén a hanghullámok – vagy más információk – a másodperc tört része alatt mért rezgéserősséget jelző számsorozatként kerülnek továbbításra. A számokat a telefonvonalon binárisan, egyeseket és nullákat jelképező elektromos impulzusok továbbítják.

15 Az adatátviteli sebesség
Az adatátviteli sebességet – más néven sávszélességet – a másodpercenként átvitt bitek számával mérjük. Az alap mértékegység a bps (bit per seconds / bit per másodperc), melynek váltószámait a következő táblázat tartalmazza.

16 Az adatátviteli sebesség
Mértékegység Bps Kbps bps Mbps Kbps Gbps Mbps Tbps Gbps

17 Az adatátviteli sebesség
A kapcsolt vonali (PSTN: Public Switched Telephone Network) csatlakozás hagyományos telefonvonalon történő adatátvitelt jelent. Ez a legkisebb beruházást igénylő csatlakozási mód, de viszonylag kis mennyiségű adat átvitelére képes, és csak ideiglenes kapcsolat fenntartására alkalmas.

18 Az adatátviteli sebesség
Az ISDN (Integrated Services Digital Network) a hagyományos telefonvonalakhoz hasonló, ideiglenes kapcsolat fenntartására alkalmas, de digitális jellegéből adódóan nagyobb sebességű adatátvitelt biztosít. Egy ISDN vonal általában két, úgynevezett csatornából áll, mely lehetővé teszi két telefonvonal, vagy csatornánként 64 Kbps sebes- ségű internetkapcsolat fenntartását.

19 Az adatátviteli sebesség
Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line – aszimmetrikus digitális előfizetői vonal) technológiával a hagyományos analóg telefonvonal digitális vonallá alakítható. Az adatkommunikáció két irányának (feltöltés és letöltés) sebessége eltérő.

20 A topológia a hálózatok fizikai kialakítását takarja.
Topológiák A topológia a hálózatok fizikai kialakítását takarja.

21 Átvitel Szerinti Topológiák
Simplex. Egyirányú adatfogalomra ad lehetőséget, azaz egyszerre az adó ad, míg a vevő vesz. Félduplex. Mind az adó és mind a vevő képes adatok vételére és adására, de nem egy időben. Duplex. Mind az adó és mind a vevő képes akár egyszerre, egy időben az adatok adására és vételére.

22 Hálózati Elrendezés Szerinti Topológiák
Sín (vagy busz): A legegyszerűbb hálózati fajta. Egyetlen adatszálra vannak a hálózatban részt vevő számítógépek rákötve. A szál végén helyezkedik el a központi gép, amely egyszerre egy számítógéppel tud kommunikálni. A hálózat ezáltal rendkívül lassú

23 Hálózati Elrendezés Szerinti Topológiák
Csillag: A hálózat résztvevőit külön kábel csatlakoztatja a központi géphez. Bármelyik munkaállomás közvetlenül kommunikálhat a központi géppel. A hálózat igencsak gyors, de az egyes munkaállomások közötti kommunikáció közvetett, azaz kizárólag a központi gépen keresztül lehetséges.

24 Hálózati Elrendezés Szerinti Topológiák
Fa: A központi géphez kapcsoló (úgynevezett kiszolgáló) gépek tartoznak. Ezek alhálózatokat eredményeznek, amelyeken belül a résztvevők a kiszolgáló géppel állnak közvetlen kapcsolatban. Hátránya, hogy ha valamelyik munkaállomás a központi géppel szeretne kommunikálni, azt csak a kiszolgálón keresztül teheti meg.

25 Hálózati Elrendezés Szerinti Topológiák
Gyűrű: Ennél a topológiánál a számítógépek (beleértve a központi gépet is) sorosan vannak összekötve. Az adatáramlás mindig egyirányú (az óramutató járásával megegyezően vagy ellenkezőleg történik), aminek köszönhetően a központi gép által küldött adatot közvetlenül az első munkaállomás kap meg. Hátránya, hogy kábelszakadásnál az egész hálózat megbénul, továbbá időigényes lehet amíg az adatok munkaállomásról-munkaállomásra haladva elérik a céljukat.

26 Hálózati Elrendezés Szerinti Topológiák
Kombinált: A hálózatok olyan különleges megjelenése, ahol a hálózat minden munkaállomása közvetlenül össze van kötve egymással, illetve a központi géppel. Előnye a hálózat minden tagja azonnali kommunikációt tud lebonyolítani egy másik taggal.

27 Szolgálat Típusa Szerinti Topológiák
Összeköttetés-alapú: Az ilyen hálózatok esetében az üzenetek sorrendje meghatározott. Csak hálózati ponttól hálózati pontig történhet. Összeköttetés-mentes: Esetében az üzenetek a címzett teljes címét tartalmazzák, és egymástól függetlenül érkezhetnek meg rendeltetési helyükre.

28 Szervezés Szerinti Topológiák
Kliens-szerver alapú: A legegyszerűbb topológia, amely esetében kiszolgálók és igénylők között zajlik le az adatcsere.

29 Szervezés Szerinti Topológiák
Peer to peer alapú: Szintén egyszerű topológia, amely esetében ismeretlen a kiszolgálógép. A hálózat elemei egyenrangúak, azaz egymás adatait cserélik.

30 Szervezés Szerinti Topológiák
Arcnet alapú: A DataPointTM cég által kidolgozott hálózati forma, amely egyszerre egy szálat, és ezen 255 számítógép kezelését teszi lehetővé. Széles körben alkalmazzák kisebb cégeknél, illetve oktatási intézményekben.

31 Szervezés Szerinti Topológiák
Ethernet alapú: Előnye, hogy egyszerre négy szálat tud kezelni, és szálanként 100 (összesen tehát 400) számítógép kezelését teszi lehetővé.

32 Protokollok A társelemek közötti hálózati kapcsolat megteremtésére, fenntartására és bontására irányuló eljárásgyűjteményt protokollnak nevezzük.

33 Protokollok Megjelenési formák:
DLC. Teljes nevén Data Link Control. Segítségével kapcsolatot hozhatunk létre különböző típusú és operációs rendszerű számítógépekkel, amelyek ugyanazt a hálózati csatolót használják. IPX. Teljes nevén Internetwork Packet eXchange. A hálózati réteg feladatát betöltő protokoll.

34 Protokollok Megjelenési formák:
LIP. Teljes nevén Large Internet Protocol. Internet-elérést és kezelést szolgáló protokoll. LSL. Teljes nevén Link Support Layer. Összeköttetést támogató protokoll.

35 Protokollok Megjelenési formák:
MLID. Teljes nevén Multiple Link Interface Driver. Többféle szervezéstopológiát konvertáló (azaz azonos szintre hozó) protokoll. NCP. Teljes nevén Netware Core Protocol. Azon eljárások gyűjteménye, amelyeket egy hálózati operációs rendszernek végre kell hajtania ha egy munkaállomás felől érkező kérést a központi számítógép ki akar szolgálni.

36 Protokollok TCP/IP. Teljes nevén Transmission Control Protocol/Internet Protocol. Internet- kapcsolódáshoz is alkalmas protokoll.

37 Protokollok Alkalmazásai: Bootp. Hálózatról történő számítógépindítás.
DNS. Teljes nevén Domain Name System. Általános név/cím feldolgozási szolgáltatás. FTP. Teljes nevén File Transfer Protocol. Kizárólag állományok és könyvtárak átvitelére szolgáló forma.

38 Protokollok Alkalmazásai:
Kerberos. Az egyedi felhasználói jogosultságot ellenőrző rendszer. NDB. Teljes nevén Network Data Base. Távoli adatbáziselérési rendszer. NFS. Teljes nevén Network File System. Távoli adattároló elérésére szolgál.

39 Protokollok Alkalmazásai:
LPD. Teljes nevén Long Printer Distance. Távoli nyomtatóelérési szolgáltatás. POP. Teljes nevén Post Office Protocol. Levelező protokoll. Rexec. Távoli parancsvégrehajtás.

40 Protokollok Alkalmazásai: Routed. Dinamikus átjáró protokoll.
SMTP. Teljes nevén Simple Mail Transfer Protocol. Elektronikus levelezéshez használt protokoll. SMS. Teljes nevén Short Message Service. Valójában a GSM (teljes nevén Global System for Mobile communications) rendszerű mobiltelefon szolgáltatók egyik lehetősége, de mivel mobiltelefonról számítógépre is küldhető üzenet, ebbe a csoportba soroljuk.

41 Protokollok Alkalmazásai:
SNMP. Teljes nevén Simple Network Management Protocol. A hálózatra kapcsolt operációs rendszer nélküli eszközök vezérlését írja le. Telnet. Távoli számítógépek elérését biztosító terminálemulációs szolgáltatás.

42 Protokollok A protokoll zavartalan működéséért a DHCP (teljes nevén Dynamic Host Configuration Protocol) a felelős, ami a hálózat egyszerű konfigurálását biztosítja, továbbá elejét veszi a címek ütközésének.

43 Információvédelem Egy cég vagy magánszemély valamely rendszerben tárolt, nem publikus adatainak illetéktelen hozzáféréstől való védelmét, valamint a fontos – pl. üzleti jellegű – információk folyamatos rendelkezésre állásának biztosítását információvédelemnek nevezzük.

44 Információvédelem Az információvédelmet a következő eszközökkel tudjuk biztosítani: • A hozzáférés-jogosultság rendszerének felépítése, a jogosultság kiosztása. • A hozzáférés-ellenőrzés rendszerének megvalósítása • A nyilvántartások rendszerének és folyamatának kialakítása, • Megbízható működés, valamint az adatok sértetlenségének • Szisztematikus, rendszeres adatmentés, • Az esetlegesen fellépő szoftver- vagy hardverhibák ellenőrzése és elhárítása, • Az esetlegesen megsérült adatok gyors helyreállításának


Letölteni ppt "Hálózatok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések