Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel"— Előadás másolata:

1 Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel

2 1. emlékhely Eger Eger városa, ez a több mint ezer éves kisváros dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike. Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és a diákok városát.

3 Sirok 2. emlékhely Siroki vár
A Mátra keleti részén egy magányos vulkáni hegycsúcs, a 296 m magas Várhegy tör az égbolt felé, rajta Sirok várának falaival. A siroki vár legrégibb története és nyoma még az avarok idejére nyúlhat vissza, akik (egyes feltételezések szerint) a védelemre oly kitűnően alkalmas Várhegyet, megerősítették, és állandó állomáshelyet telepítettek ide. Uralmuk után a VIII. század idején a benyomuló szláv törzsek szállták meg, és saját céljaiknak megfelelően átépítették.

4 Kisnána 3. emlékhely Kisnánai vár
Építése a századra tehető, pontos időről okirat nem szól, de az Aba nemzetségbeli Csobánka családot teszik meg építtetőnek.

5 Kápolna 4. emlékhely Kápolnai csata emlékműve
Neve onnan ered, hogy a terület középkori birtokosai – a Solymosi család – egy kápolnát építtetett és a falu a kápolna köré települt. Határában zajlott február között a kápolnai csata, amelyben Henryk Dembiński vereséget szenvedett Windisch-Grätztől. 1919. február 23-án itt kezdte meg saját birtokán a földosztást Károlyi Mihály.

6 Recsk 5. emlékhely Recski Nemzeti emlékpark
Szomorú mementó , hogy októbere és 1953 ősze között a község melletti kőbánya közelében működött a recski kényszermunkatábor, a kor mintegy 100 internáló- és munkatábora közül a leghírhedtebb. Az 1953-ban nyomtalanul megsemmisített tábor feltételezett helyén 1996-ban emlékhelyet létesítettek „Recski Nemzeti Emlékpark” néven.

7 Hatvan 6. emlékhely Grassalkovich kastély
Grassalkovich I. Antal herceg 1734-ben, kétszázezer forintért vette meg a hatvani birtokot.[3] Német mesterembereket, szőlőművelő zselléreket, sőt telkes gazdákat is telepített a városba, és a magyarokénál több kedvezményt, mentességet adott nekik.

8 Füzesabony 7. emlékhely Vasútállomás épülete
1861-ben kezdődött a vasútvonal kiépítése Miskolc és Hatvan között ben már Egerrel, 1891-ben Debrecennel is vasútvonal kötötte össze a települést, mely így a térség fontos vasúti csomópontjává fejlődött.

9 Készítették: 2. fiókkönyvtár csapata


Letölteni ppt "Heves megye történelmi térképe az emlékhelyekkel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések