Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása"— Előadás másolata:

1 Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása

2 A hulladékgazdálkodás célrendszere
Újrahasználat, hasznosítás Hulladék-képződés megelőzése, hulladék veszélyességének csökkentése Biztonságos ártalmatlanítás

3

4 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
A Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulásnál az Eger Körzet Területfejlesztési Önkormányzati Társulás képviseletét Kisari Zoltán Ostoros polgármestere látja el. Az Egri Kistérség Többcélú Társulás 2010-ben jött létre.

5 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Tagjai Andornaktálya Bogács Bükkzsérc Cserépfalu Cserépváralja Demjén Eger Egerbakta Egerszalók Egerszólát Feldebrő Felsőtárkány Kerecsend Maklár Nagytálya Noszvaj Novaj Ostoros Szarvaskő Szomolya Tarnaszentmária Verpelét

6 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Az egri kistérség települési szilárd hulladékának becsült összetétele (forrás: egri kistérség helyi hulladékgazdálkodási terv)

7 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Célja többek között: állati hulladékok gyűjtésének és ártalmatlanításának közös szervezése; hulladékgazdálkodás (a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társuláson, /3300 Eger, Dobó I. tér 2./ keresztül); a hulladékgazdálkodás rendszerének kiépítésén keresztül is a területfejlesztés;

8 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Állati eredetű hulladékok kezelése: A Társulás összehangolja és megszervezi a kistérségben keletkező állati eredetű hulladékok szakszerű ártalmatlanítását, szakszerű elhelyezését. A Társulás gondoskodik a meglévő, nem megfelelő állapotú dögkutak, elföldelő helyek felszámolásáról, területük kár-mentesítéséről illetve rekultiválásáról. Ez a kistérség területén megtörtént. A régi dögkutakat kármentesítették és biztonságosan lezárták. A Társulás működteti az Uniós forrás bevonásával létrehozott, az állati tetemek szakszerű kezelését, gyűjtését célzó rendszert. A Társult települések megteremtik az állati eredetű hulladékok szakszerű elhelyezését biztosító rendszer hosszú távú működtetésének anyagi feltételeit támogatások és saját forrás igénybevételével.

9 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Társulás hulladékgazdálkodást érintő feladatai: Felméri a közös hulladékgazdálkodási terv készítésének lehetőségét és megvalósulás esetén szervezi annak végrehajtását. Környezeti hatásvizsgálatok végzése, amelynek célja a tervezett tevékenység összes környezeti hatásának a felmérése, értékelése. Vizsgálja a települési környezet tisztaságát. A feladatellátást szolgáló pályázatot nyújt be. A fenntartható fejlődés megtartása érdekében kistérségi adatbázist működtet.

10 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
A kistérségben közös helyi hulladékgazdálkodási terv készült: ebben 12 település vett részt; emellett 2 település (Novaj és Ostoros) önálló helyi hulladékgazdálkodási terv készítése mellett döntött, így a közös helyi hulladékgazdálkodási terv lényegében 12 településre vonatkozik. Ezek a települések: Eger, Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Szarvaskő.

11 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
A terv a 2002-ben elfogadott és közötti időszakra célokat és feladatokat meghatározó Országos Hulladékgazdálkodási Terv (OHT) alapján készült el; figyelembe vette természetesen a 2000-es XLIII. Hulladékgazdálkodási törvényt; Legfőbb hiányossága az első OHT-hoz hasonlóan, hogy a kötelező adatszolgáltatás szűk keresztmetszete miatt kevés adattal dolgozott, és gyenge lábakon álló helyzetelemzést nyújtott.

12 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Problémát jelent az is, hogy az egri kistérség területén végül nem találtak megfelelő helyszínt regionális, EU normáknak eleget tevő lerakó (depónia) építéséhez. Közben 2009 nyarára a kistérség összes, nem megfelelő lerakóját bezárták, köztük Eger város depóniáját is. Ez azt vonta maga után, hogy Hejőpapira (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) kellett a kistérség településeinek kommunális hulladékát szállítani.

13 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Ez jelentős szállítási távolságot, megnövekedett költségeket eredményezett. Ezt ellensúlyozták átrakó-állomások építésével. Ilyen létesült Egerben a K2-es út mentén is. Nagy feladat a bezárt lerakók rekultiválása, tájba illesztése. Az Európai Unió erre a feladatra azonban 100 %-os támogatásokat is biztosíthat. Ez nagy ösztönzés…

14

15

16 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
A széleskörű rekultivációs program megkezdődött 2012 nyarán. Az érdemi munka java 2013-ban lezajlott. Így a legtöbb érintett lerakó kármentesítése és tájba illesztése megtörtént. További feladat az eróziós kockázat csökkentésére lehetőleg őshonos cserjék és fák ültetése. A feladat ezzel nem ér véget, további folyamatos monitorozás szükséges a rekultivált depóniák területén.

17 Egri kistérség hulladékgazdálkodása
Forrás: nimfea.hu

18 Eger hulladékgazdálkodása
Eger város hulladékgazdálkodási tevékenységét a Városgondozás Eger Kft. látja el. A cég megfelel a hulladék begyűjtését- és szállítását végző szigorú új állami követelményeknek. Eger területén több ponton van szelektív gyűjtősziget. Számuk jelenleg 17 darab. Egyes intézmények, ipari cégek területén is vannak kihelyezve gyűjtőedények. Elérhető a helyi lakosság számára 2012 óta a műanyagok, 2013 óta pedig már a papírzsákos, háztól menő begyűjtése (elszállítása) is.

19 köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Az Egri Kistérség hulladékgazdálkodása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések