Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A."— Előadás másolata:

1 Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése című projekt keretében, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága által támogatott projekt, lakossági tájékoztatója a rekultivációról.

2 Előzmények ________________________________________
A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulást 14 hajdúsági település hozta létre 2001-ben. Az önkormányzati társulás célja: Az Európai Uniós Előcsatlakozási Alapokból finanszírozott ISPA támogatással megvalósuló Hajdú-Bihar Megyei Hulladékgazdálkodási Rendszer megvalósítása, mely egy szelektív hulladékgyűjtésre alapozott korszerű hulladékgazdálkodási rendszer. Az ISPA projekt keretén belül megépítésre került a Berettyóújfalui Hulladékkezelő Telep, a Hajdúböszörményi Hulladékkezelő telep és Bővítésre került a Debreceni Hulladékkezelő telep. A hajdúböszörményi Czégényi úti hulladékkezelő telep januárjában kezdte meg működését. A telep a - 14 hajdúsági település által alapított – Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás tulajdonában van és a társulás települései által létrehozott Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. üzemelteti.

3 Úton… ____________________________________
ISPA kötelezettségvállalás a települési szilárdhulladék-lerakók felszámolására Jogszabályi és műszaki okok miatt az ISPA keretében csak 10 lerakó rekultivációja valósul meg a megyében A társulás települései közül: Hajdúdorog, Hajdúhadház, Hajdúnánás, Téglás, Hortobágy ISPA módosítás, Európai Unió Bizottságának határozata december 1: „a még meglévő a projekt által érintett területen található, az előírásoknak nem megfelelő hulladéklerakó telepeket be kell zárni.”

4 Úton… ________________________________________
A Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás a fennálló kötelezettségének a KEOP „A települési szilárdhulladék-lerakókat érintő térségi szintű rekultivációs programok elvégzése” c. - pályázati konstrukcióban való részvételével tesz eleget. Jelenleg a projekt első, előkészítési szakaszában a tervezés, engedélyeztetés, a 2. fordulós pályázat elkészítése van folyamatban.

5 Cél… ________________________________________
Környezetünk megóvása 8 település hulladéklerakója kerül felszámolásra Balmazújváros, Folyás, Görbeháza, Hajdúböszörmény, Polgár (kicsi), Tiszagyulaháza, Újszentmargita, Újtikos a Polgári nagy hulladéklerakó a helyszínen kerül rekultiválásra (egy ütemű rekultiváció) A megvalósítás becsült költsége ~ 2 milliárd Ft 100%-os támogatás mellett (EU Kohéziós Alap állami társfinanszírozással)

6 Rekultiváció ____________________________________
rekultiváció: a bezárt hulladéklerakó vagy a hulladéklerakó egy részének környezeti veszélyességének csökkentése új területhasználat előkészítése érdekében lezárással, műszaki védelem és monitoring rendszer kiépítésével vagy a hulladék felszedésével, továbbá tájba illesztéssel

7 Jelenlegi helyzet - Balmazújváros ________________________________________

8 Hajdúböszörmény

9 Polgár (kicsi)

10 Polgár (nagy)

11 Görbeháza

12 Tiszagyulaháza

13 Újtikos

14 Folyás

15 Újszentmargita

16 Rekultiváció módjai ________________________________________
Felszámolás: a hulladéklerakó környezetében lévő elszórt hulladék felszedése, elszállítása bozót és cserje irtás teljes hulladék mennyiség átrostálása az inert és a szerves elbomlott hulladék helyszínen hagyása és egyenletes elterítése az összes többi hulladék elszállítása a legközelebbi megfelelő védelemmel ellátott hulladéklerakóba (Hajdúböszörményi új hulladékkezelő telep) növénytelepítés

17 Rekultiváció módjai ________________________________________
Egy ütemű rekultiváció: elszórt hulladék felszedése, elszállítása bozót és cserje irtás a depónia megfelelő rendezésre, tömörítése. a rendezett és tömörített depóniatest felső részének és a rézsűk megfelelő lejtési viszonyainak kialakítása. a depóniatest felső részének és rézsűinek takarása

18 Rekultiváció módjai ________________________________________
Együtemű rekultiváció rétegrend: tömörített hulladéktest kiegyenlítő réteg a lezárás felületének kialakításához (talaj) gázdrén (szükség szerint) tömörített természetes anyagú szigetelés (agyag) vagy fólia geotextília homokos kavics szivárgó réteg erősen kötött vagy erősen kőtörmelékes anyag humuszos talaj vegetáció (füvesítés, 1-1,5 m talajvastagság esetén nyárfa, hárs, juhar, akác vagy mogyoró telepíthető) A depónia környezetében övárok kialakítása. A depónia környezetének tájba illesztése. A monitoring rendszer kialakítása.

19 EPDM fólia lerakása

20 Együtemű rekultivációs rétegrend

21 Rekultiváció módjai ____________________________________
Két ütemű rekultiváció: Első ütem elszórt hulladék felszedése, elszállítása bozót és cserje irtás a depónia megfelelő rendezésre, tömörítése. a rendezett és tömörített depóniatest felső részének és a rézsűk megfelelő lejtési viszonyainak kialakítása. a depóniatest felső részének és rézsűinek takarása egyszerűsített rétegrenddel (átmeneti felső záróréteg).

22 Átmeneti felső záró rétegrend

23 Rekultiváció módjai ________________________________________
Rétegrend: Átmeneti felső lezáró rétegrend kialakítása. Átmeneti felső lezáró rétegrend: tömörített hulladéktest kiegyenlítő és szigetelő réteg (talaj) humuszban gazdag fedőréteg Vegetáció kialakítása.

24 Rekultiváció módjai ____________________________________
Másodok ütem: A depónia kaszálása, bozót és cserje irtás amennyiben szükséges Felső fedőréteg letermelése A kiegyenlítő rétegben a hibák javítása

25 Rekultiváció módjai ____________________________________
Felső lezáró rétegrend: tömörített hulladéktest kiegyenlítő réteg a lezárás felületének kialakításához gázdrén (szükség szerint) tömörített természetes anyagú szigetelés (agyag) vagy fólia geotextília homokos kavics szivárgó réteg erősen kötött talaj vagy erősen kőtörmelékes talaj humuszos talaj vegetáció

26 Utógondozás ________________________________________
A kialakított növénykultúra ápolása, gondozása, hasznosítása

27 Rekultivált hulladéklerakó - Jánd

28 Rekultivált hulladéklerakó - Tarpa

29 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Hajdúsági Szilárd Hulladéklerakó és Hasznosító Társulás ____________________________________________________________________________________________ A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések